Marco Evaristti pravi, da skuša s svojimi projekti pokazati, da je lepota minljiva in da je vse, kar je del narave, povezano z razpadanjem. 'V estetskem eksperimentu se združita življenje in smrt'. Foto: Umetnikova spletna stran
Marco Evaristti pravi, da skuša s svojimi projekti pokazati, da je lepota minljiva in da je vse, kar je del narave, povezano z razpadanjem. 'V estetskem eksperimentu se združita življenje in smrt'. Foto: Umetnikova spletna stran
Se človek, ki ima moč odločanja o življenju in smrti drugega živega bitja, pa čeprav je to zlata ribica, odloči humano ali po načelu prevlade močnejšega?

Danski umetnik Marco Evaristti želi vrh Mont Blanca v francoskih Alpah z barvami za živila pobarvati v rdeče in tako izraziti svoj protest proti onesnaževanju Alp, ki ga povzročajo turisti. Pri tem namerava uporabiti barvila iz prehrambne industrije - a je namera vseeno naletela na močno nasprotovanje: župan Chamonixa Michel Charlet je v četrtek projekt označil za nekaj "nespametnega in nezakonitega". Dvainštiridesetletnemu umetniku projekta niso dovolili.

Neumnost, zločin ali umetnost?
Charlet je posvaril, da bo, če se bo Evaristti kljub temu lotil projekta, v dejanje poslal gorsko reševalno službo in dodal: "Poškodovanje zaščitenega območja je kaznivo dejanje, zaradi katerega storilcu grozi zapor." Umetnik menda "akcijo" kljub temu načrtuje, a iz očitnih razlogov noče razkriti natančnejšega časovnega okvira zanjo. Potreboval bo petdeset tisoč dolarjev in ekipo petnajstih mož.

Ribici, ki sta umrli v imenu umetnosti
Evaristti je pozornost javnosti že večkrat zbudil s spektakularnimi akcijami. Leta 2003 je denimo na neki razstavi v Kopenhagnu v električni mešalnik dal živo zlato ribico in pozval obiskovalce, naj napravo vklopijo (hotel je preizkusiti njihov občutek za razlikovanje med dobrim in zlim). Vsaj enemu se je zdel predlog dober - dve ribici sta bili zmiksani - in primer se je kmalu znašel pred sodiščem. Danski sodni sistem je odločil, da ni šlo za mučenje živali, ker sta ribici umrli "hitro in neboleče". Umetnik je razložil, da je ljudi pred odločitev o življenju in smrti postavil iz protesta - uprl se je cinizmu in krvoločnosti, ki vladata svetu.

Zamisel o barvanju Mont Blanca pa ni čisto sveža: Evaristti je namreč enkrat podobno že posegel v pokrajino. Marca 2004 je na nekem fjordu na Grenlandiji živo rdeče pobarval vrh ledenika, ki je štrlel iz vode. Za "Ice Cube Project" je porabil tri tisoč litrov barve.