Pristanišče v Antwerpnu zagotavlja delovna mesta približno 150 tisoč ljudem in ima za naslednja desetletja v načrtih tudi nadaljnjo rast. Foto: Reuters
Pristanišče v Antwerpnu zagotavlja delovna mesta približno 150 tisoč ljudem in ima za naslednja desetletja v načrtih tudi nadaljnjo rast. Foto: Reuters
V resnici je že originalni natečaj zahteval, da je staro zgradbo treba ohraniti. Biro Zaha Hadid Architects pa je bil tisti, ki je med petimi kandidati v ožjem izboru predlagal najdrznejšo in najelegantnejšo rešitev. Foto: Reuters

Antwerp Port House skuša integrirati sodobno oblikovanje in bogato zgodovino belgijskega pristaniškega mesta, ki je bilo med prvimi globalnimi središči trgovine, med drugim tudi trgovine z diamanti. Stavba, v katero so vključili dva tisoč trikotnih steklenih ploskev, je stala 55 milijonov evrov.

Odprta za interpretacije
V času gradnje so tamkajšnji prebivalci ugibali, ali iz strehe stare gasilske postaje v pristanišču raste orjaški diamant, silhueta ladje ali kaj tretjega. V Iraku rojena britanska arhitektka, ki je marca umrla in tako nikoli ne bo videla enega izmed svojih zadnjih projektov, je namreč že obstoječo stavbo vključila v svoj novi dizajn.

"To je treba prepustiti domišljiji posameznika," je prepričan pristaniški direktor Eddy Bruyninckx. "Naj bo diamant ali pa ladja, mi smo veseli, da bomo v njej živeli."

Bruyninckxova ekipa je za svoj novi glavni štab, kjer bo delalo približno 500 ljudi, izbrala lokacijo na pol poti med pristaniščem in mestnim središčem. Belgijsko pristanišče, ki v Evropi zaostaja le še za Rotterdamom, bliskovito raste.

Zaha Hadid je le nekaj mesecev pred dokončanjem projekta nenadoma umrla; stara je bila 65 let. Pristaniška stavba se lepo ujema z njeno dediščino vpadljivih, velikopoteznih stavb po vsem svetu. Če ne drugega, marsikdo prepozna vsaj njeno operno hišo v Gvangdžovu na Kitajskem ali pa Center za vodne športe, ki ga je oblikovala za potrebe olimpijskih iger v Londonu leta 2012.

Novo lahko dopolni, ne le nadomesti staro
Vodja gradnje Joris Pauwels se spominja, kako odločna je bila Hadidova glede tega, da je gasilsko postajo treba obdržati. Stara stavba sicer ni imela ene same sprednje strani, zato je arhitekturni biro sklenil novo konstrukcijo postaviti na vrh stare - tako niso zakrili nobene stranice prejšnjega poslopja.

V steklo oblečene pisarne nad staro gasilsko postajo držijo stebri iz cementa - in pa 900 ton jekla. Strukturi sta med seboj povezani z mostom, s katerega imajo zaposleni razgled na celotno pristanišče in trg pod seboj. Mestne oblasti so sicer že odločile, da bo trg v kratkem preimenovan v Zaha Hadidplein, torej Trg Zahe Hadid.