Knjiga je nastajala v zaporu. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Knjiga je nastajala v zaporu. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
radko polič
O knjigi je spregovoril tudi Radko Polič. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Udeleženci
Ervin Hladnik Milharčič, Dušan Jovanovič in Svetozar Cvetković med razpravo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Leto mine, dan nikoli

O življenju in delu Žarka Lauševića so v Slovenski kinoteki spregovorili Miljenko Jergović, Svetozar Cvetković, Radko Polič, Dušan Jovanović, Milena Zupančič, Danijel Rafaelić in Ervin Hladnik Milharčič. Pogovoru je sledila projekcija filma Oficir z vrtnico, do 10. maja pa bo sledila še retrospektiva filmov tega gledališkega in filmskega igralca.

Kot je uvodoma poudaril Jovanović, se je avtorju knjige vse zgodilo kot v filmu: "Vse, kar se mu je kasneje zgodilo, se mu je zgodilo že na filmih. Ubil je človeka, emigriral je, zgubil je družino. Bil je del vsega tega, kar je prej na filmu kot problem prinašal pred jugoslovansko občinstvo," je dejal Jovanović.

Kot še meni režiser, je knjiga z občutji, razmisleki, mučenjem samega sebe in poskusom prediranja teme svojega zločina nekakšna mešanica pisanja Dostojevskega in Camusa.

Začelo se je s predstavo Sveti Sava
Srbski igralec Svetozar Cvetković pa je dejal, da je bil strelski obračun posledica smrtnih groženj, ki jih je Laušević prejemal po predstavi Sveti Sava iz leta 1990, ki so jo zaradi nestrinjanja z upodobitvijo Save prekinili srbski nacionalistični ekstremisti. "Lauševiću so ljudje zaradi varnosti svetovali, naj s seboj nosi pištolo," je povedal. Kot še meni, je bil ta sicer eden od poslednje generacije igralcev, ki so bili prepoznavni po celotnem območju bivše Jugoslavije in so predstavljali pozitiven duh različnosti, ki je obstajala v nekdanji skupni državi.

Hrvaški zgodovinar filma Danijel Rafaelić pa je med drugim izpostavil, da je Laušević v svet filma vstopil šele po Titovi smrti v času inflacije, a se ga je prejela oznaka zelo neposrednega igralca.

Roman v trenutku razprodan
Knjigo Leto mine, dan nikoli (Godina prođe, dan nikad) je Laušević pisal med prestajanjem zaporne kazni, da bi preživel. Roman je konec novembra 2011 izšel najprej v Srbiji. 50.000 izvodov je pošlo v nekaj dneh, do danes pa je bilo prodanih okoli 340.000 izvodov. Konec lanskega leta je knjiga izšla na Hrvaškem, v prevodu Lili Potpara pa je zdaj na voljo tudi v slovenščini. Pod spremno besedo se je podpisal Esad Babačić.
Preizpraševanje lastne krivde
V knjigi piše o prelomnem dogodku, ko se je v Podgorici zapletel v pretep in v tem dva fanta ubil, enega pa huje ranil. Tragedija je sovpadla s krvavim razpadom Jugoslavije, ki ga je od leta 1993 naprej Laušević preživljal v zaporu. V delu tako popisuje svoje doživljanje časa skozi neusmiljeno izkušnjo zapora.
Preizpraševanje krivde in krivice
Leta 1960 rojeni Žarko Laušević je v drugi polovici osemdesetih let sodil med najperspektivnejše mlade igralce nekdanje skupne države. V kultni nadaljevanki Sivi dom je igral Šiljo, v filmu Oficir z vrtnico pa partizanskega poročnika, za katerega je bil nagrajen s puljsko zlato areno.

Zaradi varnosti Laušević danes biva v ZDA.

Leto mine, dan nikoli