Težava pri varčevalnih ukrepih je premalo analiz, opozarjajo člani sveta. Foto: European Community
Težava pri varčevalnih ukrepih je premalo analiz, opozarjajo člani sveta. Foto: European Community
Kulturniki spet o varčevanju

Seje se je udeležil tudi minister za kulturo Uroš Grilc, ki je na svetu predstavil tudi svojo najožjo ekipo. Za državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo je vlada imenovala Aleša Črniča, za v. d. generalnega sekretarja Lilijano Kodrič, za v. d. generalnega direktorja direktorata za medije Ženjo Leiler Kos in za v. d. generalnega direktorja direktorata za ustvarjalnost Gašperja Troho.

Kot je na seji povedal Grilc, bi rad okrepil vlogo sveta kot povezovalca in generatorja pobud civilne družbe, zato je člane sveta pozval, naj premislijo o njegovi vlogi in mu v mesecu dni podajo svoj predlog. Predsednik sveta Miran Zupanič je ob tem opozoril, da ne morejo nadomestiti volje celotnega kulturnega polja.

Po besedah Barbare Koželj Podlogar, ki jo je vlada v ponedeljek razrešila s položaja generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo, predlog novele zakona o JAK-u na Javno agencijo za raziskovalno dejavnost prenaša področje znanstvenega tiska. Poleg tega predvideva spremembo sestave sveta JAK-a. Število članov se bo sicer zmanjšalo, bo pa v njem močneje zastopana stroka.

Začaran krog varčevanja
Direktorji nekaterih javnih zavodov v kulturi so na seji spregovorili o posledicah varčevalne politike. Direktorica Mestnega gledališča ljubljanskega Barbara Hieng Samobor je tako opozorila, da lahko zmanjševanje sredstev javnim zavodom vodi v "naravno selekcijo", kar pa posledično vpliva na vsebine. Direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac pa je izpostavila, da je zmanjšanje sredstev med drugim pripeljalo do manjšega števila razstav, kar pomeni tudi manj obiskovalcev, to pa posledično pomeni tudi manj sredstev od prodaje vstopnic in katalogov.

Člana sveta Jože Vogrinc in Matjaž Zupančič sta kot najbolj pereče vprašanje pri varčevalnih ukrepih izpostavila pomanjkanje analiz, ki jih je, kot sta dejala, treba zahtevati.

Kulturniki spet o varčevanju