Drugo
Obstajajo različna mnenja, ali grob ohraniti na pobreškem pokopališču ali ga preseliti na pokopališče Dobrava (na fotografiji), kjer je več prostora. Foto: BoBo
Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne pomembno prispeval k temu, da je Maribor danes slovenski. Foto: BoBo
       Domoljubje je tista osnovna vrednota, ki nas druži in prav zato nam ne more biti vseeno, kaj se v naši družbi dogaja. Veterani smo skupnost, ki je sestavni del širše družbene skupnosti, zato delimo z njo tako dobro kot tudi slabo. To je tudi bil glavni razlog, zakaj smo se vključili v razpravo okoli postavitve grobnice generalu Maistru.       
  Vasja Cimerman
Rudolf Maister se je rodil leta 1874, umrl pa leta 1934. Pokopan je v običajnem družinskem grobu na pobreškem pokopališču (na fotografiji), kar naj bi bilo mišljeno kot le začasna rešitev. Foto: BoBo

Dodaj v

Mariborski veterani končujejo polemiko glede Maistrove grobnice

Želijo si dostojno zaznamovanje spomina na Maistra
16. maj 2018 ob 17:58
Maribor - MMC RTV SLO, STA

V koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij v Mariboru obžalujejo, da so se ob predlogu za selitev grobnice generala Rudolfa Maistra razvnele takšne polemike, a so obenem prepričani, da so imeli pravico povedati svoje mnenje.

Upajo, da bo zdaj konec medsebojnih obračunavanj in da se bodo namesto tega vsi trudili za dostojno zaznamovanje spomina na Maistra. Pravijo, da se v polemiko več ne mislijo vključevati.

Proti selitvi generalovih posmrtnih ostankov
Predsedujoče Društvo vojnih invalidov Maribor se je v imenu koordinacije mariborskih veteranskih organizacij odločilo javno predstaviti svoja stališča, potem ko se je v polemikah ob ustavitvi projekta postavitve Maistrove grobnice v Mariboru kazalo s prstom tudi nanje. Te organizacije so konec marca zavzele enotno stališče proti selitvi generalovih posmrtnih ostankov s pokopališča Pobrežje na pokopališče Dobrava.

"Druži nas domoljubje in zavest, da smo se vsak v svojem času in danih razmerah bojevali za Slovenijo in zmagali," je poudaril predsednik Društva vojnih invalidov Maribor Vasja Cimerman.


"Domoljubje je tista osnovna vrednota, ki nas druži in prav zato nam ne more biti vseeno, kaj se v naši družbi dogaja. Veterani smo skupnost, ki je sestavni del širše družbene skupnosti, zato delimo z njo tako dobro kot tudi slabo. To je tudi bil glavni razlog, zakaj smo se vključili v razpravo okoli postavitve grobnice generalu Maistru," je dodal.

Sredi aprila odstopili Maistrovi svojci
Poudaril je, da je bila končna odločitev v rokah Mestne občine Maribor. Sredi aprila, ko so od tega odstopili tudi Maistrovi svojci, se je občina odločila ustaviti dejavnosti v okviru načrta selitve Maistrovih posmrtnih ostankov v novo grobnico. "Žal se je tudi na tem primeru pokazalo, da niti pri tako pozitivnih osebnostih, kot je general in pesnik Rudolf Maister, nismo sposobni biti enotni in Maistra vsaj simbolično dvigniti višje," je takrat sporočil župan Andrej Fištravec.

Rudolf Maister se je rodil leta 1874, umrl pa leta 1934. Pokopan je v običajnem družinskem grobu na pobreškem pokopališču, kar naj bi bilo mišljeno kot le začasna rešitev. Njegova sinova sta leta 1938 po besedah zbiralca mariborskega domoznanskega gradiva Primoža Premzla naročila izdelavo načrta za monumentalnejšo grobnico, a njene izgradnje nikoli ni bilo.

Različna mnenja glede selitve grobnice
Premzl je predlagal, da se ta načrt uresniči letos ob 100-letnici Maistrovih akcij za severno mejo, a so obstajala različna mnenja, ali grob ohraniti na pobreškem pokopališču ali ga preseliti na pokopališče Dobrava, kjer je več prostora.

Kdo je za ohranitev grobnice na pobreškem pokopališču?
Koordinacija Zveze društev generala Maistra, Domovinskega društva generala Maistra Maribor, Zveze veteranov vojne za Slovenijo Maribor, društva Sever Maribor, ZZB za vrednote NOB in Društva vojnih invalidov menijo, da bi bilo treba nadgraditi obstoječi Maistrov grob, ne pa ga seliti na Dobravo. Pri Premzlovi pobudi jih je med drugim zmotila finančna nedorečenost projekta, dejstvo, da bi bila to družinska grobnica, ter nujnost spremembe občinskega odloka za dobravsko pokopališče.

"Pobrežje je mestno pokopališče Maribora in je zato primerno za zadnji počitek tako pomembne osebnosti, medtem ko ima Dobrava povsem drugačen značaj, saj je bila zasnovana v smislu enakosti po smrti," je na novinarski konferenci v Mariboru razložil arhitekt Niko Stare.

Pobuda k strpni debati
Zgodovinar, predsednik Domovinskega društva generala Maistra Maribor Aleš Arih obžaluje, da so polemike okoli grobnice zasenčile drugo dogajanje v letošnjem Maistrovem letu. "Morali bi zavarovati lik generala Maistra s strpno debato in dejstvi," je dejal. "S tem končujemo to polemiko in se ne mislimo več vključevati vanjo," je k temu dodal Cimerman.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
pirat1
# 16.05.2018 ob 19:08
Haha,

To je prihodnost Slovenije: samo grobnice, kostnice in mavzoleji.

Dostojnega življenja delovnih mest pa od nikoder.
penzl
# 16.05.2018 ob 18:51
Skratka, niso se mogli dogovoriti glede povsem banalnih stvari. Bolj slovensko ne bi moglo biti.
PikiMiki
# 16.05.2018 ob 18:38
@dindunuffin
Hehehehe, a si ti un gospod, ki je imel napisano na plakatu pred Dobom, Janez Janša, novi Rudolf MaJster XD
pace
# 16.05.2018 ob 20:50
Pod AO je Maribor in Štajerska v marsičem prednjačila pred Ljubljano.

Da je bila Štajerska po njenem delnem iztrganju izpod Avstrije leta 1918 upoštevanja vredno območje, je razvidno tudi iz tega, da je takratni srbski centralizem to nekaj časa še upošteval in slovenski del jugoslovanskega prostora razdelil na Mariborsko in Ljubljansko oblast, leta 1929 (šestojanuarska diktatura) pa so Mariborsko oblast ukinili in prenesli center Dravske banovine v Ljubljano.
gospod iskreni
# 16.05.2018 ob 20:00
Kako to sploj lahko postane tema.
meblo
# 16.05.2018 ob 19:26
tretjerazredna tema
stewie
# 17.05.2018 ob 07:55
@dindnuffin

Lepo prosi osebje na psihiatriji, da ti večerna zdravila dajo pred 18h. Če te bodo vprašali, zakaj, jim samo pokaži te svoje zapise in garantirano ti bodo še podvojili dozo. Verjetno pa tudi odpravili ali vsaj drastično omejili dostop do neta.
SF0100
# 16.05.2018 ob 20:14
Jaz grem zmeraj do groba Maistra, ko sem tam. Poklonim in zmolim.

Če bi ta društva, ki so zdaj glasna vsako en mesec skrbela za cvetje in urejenost groba bi bilo veliko boljše, kot da se repenčijo preko javnih pisem.
braun
# 17.05.2018 ob 10:13
Če imajo hujskači pravico, da se jih sliši (bolje da se ukvarjajim vrtičkom in podstrešjem) ali celo upošteva, jo ima družina dvakrat več. Družina Meister, vsakem pogledu, tudi javno komemorativno.

Posamezniki nimajo kaj soditi o primernosti. Le zakon je lahko nad interesi, če pa zakona ni, ki bi jasno predstavil to in ono v vsej zadevi, pa naj bodo prav vsi tiho, družina Meister pa naj odloči kako in kaj. Država pa naj pomaga koliko lahko in mora.
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 07:01
Kdo mu je kriv, da ni bil komunist.
naš človek
# 17.05.2018 ob 05:42
>> srbski centralizem to nekaj časa še upošteval

Prav gotovo ... Najprej so bile po celi kraljevini manjše " oblasti", kasneje večje banovine, to je vse, Beograd ni brigalo za Štajersko.
criminy
# 16.05.2018 ob 20:50
Na Pobrežju smo ga veseli :)
gospod iskreni
# 16.05.2018 ob 19:45
Hahaha smešno.
dindunuffin
# 16.05.2018 ob 18:24
Mi domoljubni Štajerci te krivice ne bomo NIKOLI pozabili!
dindunuffin
# 16.05.2018 ob 18:11
Teh Mariborčanov ne bom nikoli razumel, poveličujejo človeka, ki jim je NASILNO odvzel ozemlje, jih odrezal od MATIČNE DOMOVINE AVSTRIJE ter nasilno priključil tretjerazredni umetni balkanski državi. Po vseh demokratičnih normah, bi ta človek moral veljati za vojnega zločinca. In kaj so posledice: na tisoče Spodnještajercev, ki životarijo v državi vodeni s strani ljubljanske udbomafije. Če Majstra nebi bilo, bi mi štajerci zdajle uživali Evropske sanje, ne pa živeli balkansko mizerijo.
Kazalo