Drugo
Marko Pogačnik
Marko Pogačnik je tudi avtor knjig, kot so Ljubljanski trikotnik, Elementarna bitja, Ko se boginja vrne in Zdravljenje zemlje, zdravljenje sebe. Leta 1991 je za pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada. Foto: Bobo
Marko Pogačnik
Kozmogram – variacija grba Slovenije postavljen kot litopunkturni steber ob vznožju gore Lisac, Dolenjska, 2008, foto Bojan Brecelj. Foto: Moderna galerija
Zdravljenje zemlje, VI beograjski trienale jugoslovanske likovne umetnosti, Beograd, 1979.
Zdravljenje zemlje, VI. beograjski trienale jugoslovanske likovne umetnosti, Beograd, 1979. Foto: Moderna galerija

Marko Pogačnik se pridružuje Unescovim umetnikom za mir

Za ozaveščanje javnosti o ciljih Unesca
4. februar 2016 ob 18:49,
zadnji poseg: 4. februar 2016 ob 19:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Parizu bodo Marku Pogačniku danes podelili prestižno imenovanje Unescov umetnik za mir. Slovenskega umetnika, ki se dolga leta posveča krajinski umetnosti in zdravljenju Zemlje, bo na slovesnosti na sedežu organizacije imenovala generalna direktorica Irina Bokova.

Do zdaj so prestižen naziv podelili le 56 umetnikom ali umetniškim kolektivom, med katerimi najdemo priznana imena, kot so arhitektka Zaha Hadid, dirigent Valerij Gergijev, glasbenik ter nekdanji brazilski kulturni minister Gilberto Gil in Svetovni orkester za mir.

V skladu s poslanstvom, ki ga prinaša naziv, se bo Pogačnik vključil v Unescove dejavnosti, namenjene ozaveščanju javnosti o delovanju in ciljih organizacije. Marca bo nagovoril 4. Svetovni kongres o zalogah biosfere v Limi, septembra pa bo vodil delavnico na 7. Unescovi globalni konferenci o geoparkih v Torquayu v Veliki Britaniji. Gre za področja, pri katerih pomaga Unesco ohranjati dediščino Zemlje, hkrati pa skrbi za lokalno skupnost in podpira izobraževanje na področju znanosti. Pozno spomladi ali na začetku poletja se bo Pogačnik vrnil na Irsko v geopark Burren in na pečine Moher. Umetnik za mir se v projekte Unesca dejavno vključuje dve leti, visoki naziv pa obdrži vse življenje.

Dolgoletni zdravitelj Zemlje
V Kranju rojeni umetnik je med drugim poznan po litopunkturi, s katero na "akupunkturnih" točkah pokrajine zdravi Zemljo. Potrebo po iskanju sožitja z Zemljo, poosebljeno v konceptu Gaie kot panteističnega načina sobivanja planeta in življenja na njem, je zagovarjal dolgo, preden je to postalo trendovsko. Posege je izvajal po vsem svetu, posebej odmevno v Benetkah, prav tako na meji med Irsko in Severno Irsko ter v ekvadorskem Quitu. Podpisuje tudi več knjig, ki so prevedene v številne jezike. V zadnjih letih so francoskemu bralstvu dostopne kar štiri njegove knjige, A la rencontre avec les êtres élémentaires (Srečanja z elementarnimi bitji), Déclaration de l'amour à la Terre (Draga Zemlja, kako ti gre?) in Geographie sacrée (Sakralna geografija), pred kratkim pa še Paris entre visible et invisible (Pariz med vidnim in nevidnim). Lani je v Parizu vodil tudi dve delavnici o energetskem ustroju mesta.

Pogačnika zanimajo neznani ali zatrti potenciali čudovitega zdravja Zemlje. "S svojo telepatsko/energijsko občutljivostjo zaznavam kraje, pomembne za zdravje in življenje Zemlje. Razvil sem ustrezni jezik dojemanja, s katerim se da te zaznave prevesti v takšno, največkrat slikovno obliko, da jo moj razum lahko prebere. Takšno branje nevidnih razsežnosti prostora imenujemo geomantija. Teoretično ga utemeljujem v svojih knjigah. Pri tem pa, ko tako interpretiram bistvo nekega kraja, se pogosto pokažejo travme in blokade, ki ne dovolijo, da bi kraj lahko polno zadihal. Za take primere sem razvil oblike zdravljenja prostora s pomočjo litopunkture, govorice kozmogramov ali z zvokom," je še povedal leta 2013 ob odprtju razstave v Umetnostni galeriji Maribor.

Celovit zaobjem človekove eksistence
Pogačnik, ki je leta 1967 diplomiral iz kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, je bil ustanovni član legendarnega gibanja OHO, leta 1971 pa s somišljeniki pobudnik poljedelske in umetniške komune, ki je hkrati delovala kot duhovni center v primorski vasi Šempas. Danes se ta smer izraža v obliki sodelovanja s skupino za umetnost VITAAA in s skupinami LifeNet pri postavljanju geopunkturnih krogov po svetu. Njegovo delo izhaja iz konceptualizma, prizadeva si za celovito obravnavanje človekove eksistence, katere del je tudi umetniška praksa. Kot pravi, usmerja svoje delovanje k tistim zdravim potencialom življenja, ki jih je neobčutljiva civilizacija pogosto zatrla ali onemogočila.

VIDEO
Marko Pogačnik - Unescov umetnik za mir
M. K.
Prijavi napako
Komentarji
zamudnik
# 04.02.2016 ob 23:08
No, tudi "tujino" ponavadi predstavlja nekaj navdušencev, ki se jim nekaj zdi kul, nekaj drugega pa ne.
Pa tule ne ciljam na vrednotenje Pogačnika, ampak govorim nasploh. Saj nagrad ne podeljujejo vsi državljani neke države, kaj šele "vsa tujina", torej "ves svet", ampak ta in ta organizacija, inštitucija ali društvo. Tudi Žižka nosi po rokah samo del tujcev (ki so sicer iz krogov ustvarjalcev javnega mnenja; no, vsaj do pred kratkim so bili), marsikdo drug iz te iste tujine pa se mu smeji enako kot velik del domače anonimne ljudske skupnosti.
Tako pač je.
ZeK
# 04.02.2016 ob 20:16
pa tudi če resno misli, saj ne škodi nikomur s tem, ne s svojo umetnostjo.
PinaPallina
# 04.02.2016 ob 19:04
Čestitke :)
John.D
# 05.02.2016 ob 02:19
Če slučajno zgornji in kakšen od spodnjih komentatorjev, ki bodo morebiti sledili, ne ve in če bo to kakorkoli prispevalo k spremembi te ponovno tipične komentatorske kavč "strokovnosti" in seveda tradicionalnega udrihanja po nečem, o čemer imajo največji kritiki tule običajno najmanj pojma...

Marko Pogačnik je tudi avtor-oblikovalec slovenskega grba. Ha! :)

P.S.: S tem podatkom ne sprožam diskusije o vaših mnenjih o tem grbu, daleč od tega, ker spet, le čevlje sodi naj kopitar (in dvomim, da je tule kakšen komentator "kopitar" za oblikovanje grbov). Ne, želim povedat, da si lahko mislite o njem karkoli, a vseeno eno njegovo delo nosite vsepovsod s seboj. :)
really
# 04.02.2016 ob 21:23
Tipično slovenski komentarji. Doma popljuvan v tujini pa dobiva najvišje pohvale in priznanja. Nivo komentatorjev tukaj je res nizek.
mandala12
# 05.02.2016 ob 08:36
Iskreno čestitam!
Za res dolgoletni trud in neuklonljivost.
Suzuki
# 04.02.2016 ob 20:47
Uf, obetajo se tektonski premiki na globalni geopolitični sceni.
zamudnik
# 04.02.2016 ob 19:29
"S svojo telepatsko/energijsko občutljivostjo zaznavam kraje, pomembne za zdravje in življenje Zemlje. Razvil sem ustrezni jezik dojemanja, s katerim se da te zaznave prevesti /.../

ko tako interpretiram bistvo nekega kraja, se pogosto pokažejo travme in blokade, ki ne dovolijo, da bi kraj lahko polno zadihal. Za take primere sem razvil oblike zdravljenja prostora s pomočjo litopunkture, govorice kozmogramov ali z zvokom,"


Predvidevam, da to on resno verjame.
mend055
# 05.02.2016 ob 08:54
S svojo telepatsko/energijsko občutljivostjo zaznavam kraje, pomembne za zdravje in življenje Zemlje. ...

Vedno je prav biti vesel in po svoje ponosen, če kdo od Slovencev prejme kakšno tako zelo posebno nagrado, kar ta je. Tudi če je po eni strani njegovo verbaliziranje (kot zgoraj) precej nerazumljivo/odsotno in stran od tuzemskega dojemanja resničnosti. So pa njegove forme tiste, ki ta nerazumljiv jezik malce prizemljijo. Nerodno bi postalo le, če bi lavreat živel še 93,4 let, ker potem v Sloveniji ne bi bilo več prostora brez njegovih ''kamnitih form''.

Suma sumarum, nekdo/nekje je prepoznal celostnost Pogačnikovega dela, in prav je tako. Zakaj pa ne? Lavreat naj se ne ozira na ''morebitne brce v zadnjico'', saj so mu te lahko le znamenje, da je SPREDAJ!

Čestitke za nagrado! Pa ne mešati vsega besedila s čestitkami.
borisev
# 04.02.2016 ob 20:14
o joj, on to resno s to izjavo.....
neuromouse
# 06.02.2016 ob 12:01
Pozabili ste omeniti, da je g. Pogačnik tudi oblikovalec slovenskega grba.

Sicer pa so nekateri opazili, da se v Pogačnikovih kozmogramih skrivajo izrazito škodljive kode, ki ne koristijo temveč škodujejo zdravju. Tudi v slovenski grb naj bi bila vgrajena koda samouničenja Slovenije, zaradi česar država gospodarsko in ekonomsko propada. To pa je drugi vidik te 2energetske" zgodbe - da imamo po celi Sloveniji razmetanih cel kup teh "zdravilnih" simbolov, za katere ni nihče prosil, in če na nas dejasnko vplivajo - raje ne bi, hvala. Tudi v Ljubljanskem BTCje na primer stoji 14 takšnih kamnitih blokov s simboli, in niti nakupovalci niti zaposleni niso nikoli prosili za kakšnokoli "energetsko pomoč", ki se jim vsiljuje.
reorah
# 05.02.2016 ob 22:48
Čestitke! Itak da ga povprečno okolje ne more razumeti, provincialni Slovenci pa še zlasti ne.
braun
# 05.02.2016 ob 11:04
@tetka
sama si se razstrelila.
neuromouse
# 06.02.2016 ob 12:03
Bila je napisana celo knjiga, ki piše samo o tem Pogačnikovem škodljivem delovanju, naslov je "Smrtonosno zdravljenje zemlje in človeka".
Branko57
# 05.02.2016 ob 05:13
spomnim se oddaje studio city pred leti, kjer so povabili neko gostjo s paranormalnimi sposobnostmi, ki je razlagalo kako je za ves neuspeh slovenske države kriv grb, ker naj bi njegova oblika predstavljala satana in njegove simbole, naj bi vlekel na sebe vso negativno energijo, vse skupaj je bilo smešno. zraven je bil tudi pogačnik od katerega sem pričakoval, da se bo malo ponorčeval skupaj s stefančičem o tej teoriji, ampak ne on je začel razlagat kako je v resnici ravno obratno, kako on zdravi zemljo in podobne bioenergetske neumnosti, nisem mogel verjet.
kabošti
# 05.02.2016 ob 00:02
Večje vprašanje, kaj nagrada Unesca govori o Pogačniku je kaj ta nagrada Pogačniku govori o Unescu. Unesco je, tako kot najbrž celotni ZN v primežu protitradicionalističnih aktivistov, od propagiranja New Age-a do promoviranja teorije spola, legebitra aktivistov, propagiranja splava, proti družinskih vrednot, ... Kaj šele ZN in njihove izpostave, UNICEF ... počnejo po Afriki in v manj razvitih državah. Zato bo seveda naša izbrana ljubljanska vzvišena “elita“ takšne ekscese poveličevala, medtem ko npr. Marko Ivan Rupnik, Drago Jančar in drugi resnično vrhunski slovenski sodobni umetniki ne bodo dobili priznanja, kot jim gre. Vsekakor ne v SLO. Če pa ga že bodo dobili, po ne vem kakšni napaki, bodo razne Makarovičke in podobni že poskrbeli za razvrednotenje. Naši mediji pa so seveda sužnji tega ozkega elitističnega ljubljanskega pogleda.
barezi
# 08.02.2016 ob 15:13
Satanist.
zozozo
# 04.02.2016 ob 20:48
@ZeK - No, razen tistim, ki "dobivajo glavobole", ker je Pogačnik "ranil" zemljo. Zblojencev ne manjka.

Pa mene pri Pogačniku niti ne moti, da je zblojenec, bolj me moti to, da država financira njegove projekte, tudi kadar so skrajno brezvezni. Bi bilo veliko bolj pošteno, če bi mu kod zaslužnemu umetniku dali državno penzijo, denar za projekte pa namenili komu mlajšemu.
tetka
# 05.02.2016 ob 09:21
Samo tole bom rekel...dati v isti koš dirigenta svetovnega slovesa Gergieva in pa kranjskega fanta Markota, ki polaga kamenje po mestih s pretvezo ( izmišljotino, v katero sam verjame ) da zdravi Zemljo , je bizarno.
Unesco ?? Kaj ima zveze Unesco in pa " zdravljenje Zemlje" ..dajte me razsvetliti ....
Kazalo