Ministrica Asta Vrečko prihaja iz vrst Levice. Foto: BoBo
Ministrica Asta Vrečko prihaja iz vrst Levice. Foto: BoBo

Asta Vrečko si je med obiskom Pomurja ogledala tudi gradbišče nove enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor. Ob tem je izrazila zadovoljstvo s potekom gradnje in zatrdila, da bo ministrstvo za kulturo naredilo vse, da bo sodobna enota arhiva v Murski Soboti dokončana v predvidenem roku, torej v letu 2024, je za Radio Slovenija poročala Lidija Kosi.

Direktorica Pomurskega muzeja Metka Fujs. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona
Direktorica Pomurskega muzeja Metka Fujs. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona

Prostorska stiska Pomurskega muzeja
Direktorica Pomurskega muzeja Metka Fujs je ob srečanju z ministrico dejala, da muzej najbolj pogreša prostor za shranjevanje gradiva. "Naše gradivo je regionalno, arheologija je nacionalna. Gradivo prevzemamo in se kopiči pri nas, dejansko smo v hudi stiski, saj nam teče na glavo v skladišču, ki smo ga kupili iz lastnih sredstev," je dejala direktorica.

Odprtje nove enote v letu 2024
Bolje kaže novim prostorom Pokrajinskega arhiva Maribor, za katere je kulturno ministrstvo že pred šestimi leti kupilo stavbo nekdanjega Muralista, spomladi letos pa za enoto za Prekmurje zagotovilo 5,3 milijona evrov. Ministrica je dejala, da dodatna gradbena dela ne predstavljajo ovire za dokončanje omenjene enote. "Zelo se veselimo, da bomo lahko leta 2024 odprli to zelo sodobno enoto, ki bo prinesla dodano vrednost, olajšala delo Pokrajinskemu arhivu Maribor in na višjo raven dvignila ukvarjanje z arhivi, dediščino in zgodovino tega okolja," je dejala ministrica.

Sorodna novica NSi ne izključuje interpelacije ministrice za kulturo zaradi Muzeja slovenske osamosvojitve

Veliko gradiva vezanega na Prekmurje
Pokrajinski arhiv Maribor namreč hrani več kot tekoči kilometer in pol gradiva, ki je vezano na Prekmurje. Na zahtevo pa ga uporabnikom zdaj tedensko dostavljajo v čitalnico Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

Na vprašanje, ali ji bo v zadnjem času pogosto omenjena interpelacija vzela veliko časa, pa je ministrica odgovorila nikalno in dodala: "Menim, da ni tukaj nobenih strokovnih težav, če bo prišlo do interpelacije, jo bomo uspešno ubranili."