Od prve zasnove pa do odprtja muzeja je minilo 18 let, njegova gradnja pa je stala okoli 300 milijonov dolarjev. Foto: Reuters
Od prve zasnove pa do odprtja muzeja je minilo 18 let, njegova gradnja pa je stala okoli 300 milijonov dolarjev. Foto: Reuters
Kanadski premier Stephen Harper in Aga Kan sta muzej slavnostno odprla 12. septembra letos. Foto: Reuters

Njegovo osrednje poslanstvo je ljudem pokazati, kako pomemben je prispevek islamske kulture in umetnosti k svetovni dediščini, obenem pa postavlja tudi nove oblikovalske smernice.

Širša definicija islamske umetnosti zajema vso umetnost, ki prihaja iz držav, v katerih so večinska populacija muslimani. Zbirka Muzeja Aga Kana vključuje približno 1.000 eksponatov iz držav, ki se raztezajo od Evrope do Azije. Eksponati, med katerimi so keramika, slike, oblačila, knjige, glasbila in miniature, so nastali v obdobju med 8. in 19. stoletjem. Zbral jih je ustanovitelj muzeja Karim Al Huseini z družino.

O muslimanski umetnosti vemo (pre)malo
"Ena izmed stvari, ki smo se jih naučili v preteklih letih, je, da morata islamski in zahodni svet učinkoviteje delovati v smeri boljšega medsebojnega razumevanja, še posebej, ker sta v interakciji in se prepletata," je povedal Al Huseini. Dejstvo pa je, da nemuslimanski svet o muslimanski umetnosti ne ve veliko, kar je v svojem uvodnem govoru poudaril tudi novi direktor Henry Kim. "Tu je preprosto, a zelo pomenljivo vprašanje: koliko muslimanskih umetnikov iz preteklosti poznate?"

Nov muzej v Torontu, ki ga je oblikoval japonski arhitekt in dobitnik nagrade pritzker Fumihiko Maki (v sodelovanju z indijskim modernistom Charlesom Correo), vključuje tudi islamsko središče s sobami za molitev in različne dogodke. Štiri hektarje zemljišča, ki obdajajo muzej, je uredil libanonski urbanist Vladimir Djurovic, ki si je zamislil sodobno interpretacijo tradicionalnih perzijskih vrtov.

85-letni Maki je izbral arhitekturni jezik preciznih mrež in lahkih ploskev. Zunanjost pravokotne stavbe, ki se razteza na več kot deset tisoč metrih, je ovita v bel brazilski granit, odprto notranje dvorišče pa v notranjost prepušča ogromno svetlobe.