Zvitek poleg kumranskih oziroma mrtvomorskih rokopisov velja za najstarejši odkriti starozavezni svetopisemski zapis. Foto: EPA
Zvitek poleg kumranskih oziroma mrtvomorskih rokopisov velja za najstarejši odkriti starozavezni svetopisemski zapis. Foto: EPA

Izraelski arheologi so s pomočjo najsodobnejše tehnologije razbrali zapis na starodavnem biblijskem zvitku, starem okoli 1.500 let. Po njihovih besedah je to eno največjih odkritij, saj velja zvitek poleg kumranskih oziroma mrtvomorskih rokopisov za najstarejši odkriti starozavezni svetopisemski zapis.
Gre za majhen zoglenel fragment v obsegu 5 x 7,6 centimetra, na prvi pogled podoben risbi z ogljem. V ruševinah starodavne sinagoge v naravnem parku Ein Gedi ob Mrtvem morju so ga odkrili že leta 1970, ni jim pa uspelo razbrati vsebine zapisa.
V vmesnem času je tehnologija zelo napredovala, zato so se ponovno lotili dela. Lani so ga optično prebrali z visokoresolucijskim optičnim bralnikom Micro-CT 3D, to pa so s specializiranim računalniškim programom preučevali na Univerzi v Kentuckyju. Po letu dni jim je uspelo razbrati zapis – gre za prvih osem verzov iz Tretje Mojzesove knjige (Levitik), duhovniške knjige, v kateri so zapisani predpisi o žgalnih daritvah.
Arheologi si obetajo nova odkritja, ki bi jim jih omogočila tehnologija 3D.