Čeprav je Stanka Hrastelj letos za svoj romaneskni prvenec Igranje dobila nagrado modra ptica, je še vedno predvsem pesnica. Foto: BoBo
Čeprav je Stanka Hrastelj letos za svoj romaneskni prvenec Igranje dobila nagrado modra ptica, je še vedno predvsem pesnica. Foto: BoBo

Festivala sta se udeležili tudi slovenski pesnici Stanka Hrastelj in Eva Petrič, ki sta slovensko pesniško ustvarjalnost tam predstavljali prvič.

Pesniki in pesnice iz številnih evropskih držav so dunajskim poslušalcem naslikali raznolikost jezikov, slogov, pogledov na svet, tematik in pesniških tehnik, ki imajo korenine v bogati evropski pesniški tradiciji, je sporočila Ana Novak, vodja Slovenskega kulturnega in informacijskega centra v Avstriji (SKICA).

Pesmi dobijo nemški prevod
Avtorji so svoja dela prebirali v maternem jeziku, avstrijski igralec Robert Reinagl pa jih je nato interpretiral še v nemščini. Ob tej priložnosti je izšla tudi antologija sodelujočih pesnikov in pesnic, v kateri so objavljene pesmi tako v izvirniku kot v nemškem prevodu.

Evropski festival poezije, ki v dunajski literarni javnosti pridobiva veljavo, je moderator Peter Kislinger označil kot "večer literarnih izmenjav, večer, ko v različnih evropskih jezikih vsi govorijo en jezik: jezik poezije". Festival, ki pod okriljem avstrijske komisije Unesca tradicionalno poteka na svetovni dan poezije, 21. marca. Pripravljajo ga evropski kulturni inštituti, delujoči na Dunaju, med njimi tudi SKICA.

Doma tako v vezani besedi kot v prozi
Slovenska beseda je bila na festivalu letos prvič predstavljena s pesmimi Hrasteljeve in Petričeve. Pesmi prevajalke, pesnice in pisateljice Hrasteljeve so doslej izšle v številnih antologijah in so prevedene v več jezikov. Za svoja dela je prejela več nagrad, med drugim modro ptico leta 2011 za romaneskni prvenec Igranje, na festivalu mlade literature Urška leta 2001 pa je bila razglašena za najboljšo mlado pesnico.

"Multimedijska" Eva Petrič
Petričeva, ki se ukvarja tudi s fotografijo, videom, zvokom in performansom, je ustvarila obsežen pesniški opus. Njena dela so prevedena v več jezikov, prejela pa je tudi številne nagrade, med drugim nagrado čižek leta 2006 in nagrado sklada Vordemberge-Gildewart leta 2010.