Drugo
()
Novoodkriti grob arheologi uvrščajo v prehodno obdobje med pozno bronasto in starejšo železno dobo oziroma v zadnji del obdobja t. i. kulture žarnih grobišč. Grob je pokrivala približno 100-kilogramska kamnita plošča, s ploščo je bilo obloženo tudi dno, vmes pa so odkrili več lončenih posod. Foto: Dolenjski muzej

Dodaj v

Na Kapiteljski njivi odkrili nov grob iz pozne bronaste dobe

Skoraj 30 let zavarovalnega raziskovanja ogroženih grobišč
6. junij 2014 ob 14:58,
zadnji poseg: 6. junij 2014 ob 15:37
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Na Kapiteljski njivi v Novem mestu, kjer že skoraj tri desetletja raziskujejo močno ogroženo prazgodovinsko grobišče, so odkrili nov, bogat in relativno dobro ohranjen grob iz pozne bronaste dobe.

Kot je povedal arheolog Dolenjskega muzeja in vodja izkopavanj Borut Križ, so v grobu, ki ga je pokrivala približno 100-kilogramska kamnita plošča, odkrili več lončenih posod.

Tudi dno groba, ki ga arheologi postavljajo v čas med 9. in 8. stoletjem pred našim štetjem, je bilo obloženo s kamnito ploščo, na katero je bilo postavljeno posodje. Kaj vse skriva ta približno tri tisoč let stara najdba, pa bodo odkrili pri njenem restavriranju v delavnicah Dolenjskega muzeja.

Omenjeni grob uvrščajo v prehodno obdobje med pozno bronasto in starejšo železno dobo oziroma v zadnji del obdobja tako imenovane kulture žarnih grobišč, je pojasnil Križ.

Kemične snovi razjedajo predmete
Poudaril je tudi, da je najdišče na nekdanji kmetijski površini, ostanki zatiranja škodljivcev in plevela ter gnojenja pa so v zemlji ustvarili kemično mešanico, ki v kombinaciji s kislim dežjem predvsem bronaste in železne predmete zadnja leta vse bolj razjeda.

Na Kapiteljski njivi, ki velja za mednarodno uveljavljeno in močno ogroženo prazgodovinsko grobišče, so do zdaj raziskali skoraj 2.000 prazgodovinskih grobov.

Izkopavanja obsežnega grobišča še niso izčrpana
V zadnjih 29 letih, odkar tam poteka zavarovalno izkopavanje, so odkrili 300 grobov iz obdobja pozne bronaste dobe, v 43 prazgodovinskih rodovnih gomilah skoraj 1.000 grobov iz starejše železne dobe in več kot 700 grobov mlajše železne dobe. Odkritja kažejo, da je življenje na omenjenem območju teklo skozi vse zadnje prazgodovinsko tisočletje.

Pri letošnjih izkopavanjih, ki so posvečena predvsem iskanju severozahodnega roba navedenega grobišča, so odkrili še dva žarna poznobronasta groba in tri okostne pokope iz starejše železne dobe, izkopavanja pa se bodo nadaljevala še do prvih julijskih dni.

Zadnja leta skušajo odkriti meje tega po njegovem mnenju izredno obsežnega grobišča, a do zdaj do njegovega roba še niso prišli, zato bodo raziskovanje nadaljevali.

Letošnja arheološka izkopavanja Kapiteljske njive so denarno podprli ministrstvo za kulturo, Mestna občina Novo mesto in Dolenjski muzej.

N. Ar.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo