Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 20 glasov Ocenite to novico!
Slovenski planinski muzej v Mojstrani
Muzej v Mojstrani slovensko planinarstvo osvetljuje s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikim fotografskim in arhivskim gradivom in obsežno strokovno knjižnico, ki obiskovalcem nudi vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru. Foto: Miro Eržen
Zbrane predmete, dokumente, fotografije, dogodke, pojave in pripovedi so v Mojstrani vtkali v zgodbo o zgodovinskem razvoju planinske dejavnosti na Slovenskem.
Zbrane predmete, dokumente, fotografije, dogodke, pojave in pripovedi so v Mojstrani vtkali v zgodbo o zgodovinskem razvoju planinske dejavnosti na Slovenskem. Foto: Slovenski planinski muzej
       Ugotovili smo, da se ne poznamo dobro. Ne poznamo drug drugega, mislimo, da se razumemo, nekoliko se, ampak še vedno potem uporabimo angleški jezik.       
 Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur

Nagrada za najboljši slovanski muzej je šla v Mojstrano

Za boljše medsebojno poznavanje 13 slovanskih držav
23. september 2017 ob 16:43
Bled - MMC RTV SLO, STA

Potem ko so nagrado živa, ki jo podeljujejo za najboljši slovanski muzej, v preteklih letih poslali v Skopje, Zadar, Krakov in Sankt Peterburg, je letos slavil Slovenski planinski muzej v Mojstrani. Žirijo je muzej prepričal z domačim vzdušjem, izdelano vizijo in pa edinstvenostjo.

Nagrado živa, ki so jo poimenovali po slovanski boginji, so letos podelili v Vili Bled. Poleg glavne nagrade za najboljši slovanski muzej leta so podelili tudi nagrade v posameznih kategorijah. Živo za vodenje je prejel Državni literarni muzej Yanka Kupala iz Minska, Muzej Šlezije iz Katovic je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce in Muzej Macura iz Novih Banovcev nagrado za kreativnost. Vlaški muzej na prostem v češkem mestu Rožnov pod Radhoštem je bil nagrajen za pripovednost, Narodni muzej Glinka iz Moskve pa za učinkovito rabo virov. Posebno omembo so namenili Državnemu spominskemu zgodovinsko-literarnemu muzeju in krajinskemu muzejskemu rezervatu A. S. Puškina v Mihajlovskem.

Letos je bilo nominiranih 23 muzejev iz enajstih slovanskih držav, vsi pa so se predstavili v sklopu programa četrtkove podelitve. Med nominiranci so bili trije slovenski muzeji, poleg zmagovalnega še Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu ter Park vojaške zgodovine Pivka. Enotno oceno žirije, kaj jih je v Mojstrani tako navdušilo, je za Televizijo Slovenija strnila Neda Knežević, direktorica Muzeja Jugoslavija, Srbija. "Domače vzdržuje, ko je v muzeju videti, da je nastalo s skupnim delom, da imajo vsi v muzeju isto poslanstvo in vizijo, kar je zelo pomembno, in to, da je muzej edinstven."

Direktor zgodovinskega muzeja Ruse Nikolaj Nenov je prepričan, da je za dober muzej pomembna dobra ekipa, ki je prepričana o tem, da je najboljša, in čim širše sodelovanje.

Za sodelovanje in vključevanje
Po besedah direktorice Foruma slovanskih kultur Andreje Rihter so letošnji prijavitelji izjemno kakovostni, zato se je večina tudi uvrstila med nominirance za nagrado živa. Za nagrado sicer lahko kandidirajo najrazličnejši muzeji. Na podelitvi je med drugim dejala: "Naša Živa bo ostala živa, saj gre naša bodočnost v smeri integracije. Muzeji so kot ustanove postali bolj sodelujoči in vključujoči."

Da bi se bolje spoznali
Forum slovanskih kultur je nastal zato, ker se 13 slovanskih držav preslabo pozna med seboj. "Ugotovili smo, da se ne poznamo dobro. Ne poznamo drug drugega, mislimo, da se razumemo, nekoliko se, ampak še vedno potem uporabimo angleški jezik," je Andreja Rihter dejala za Televizijo Slovenija. Zato je eden izmed projektov sto slovanskih romanov in navsezadnje tudi pravkar podeljena nagrada najboljšemu slovanskemu muzeju.

VIDEO
Najboljši slovanski muzej je Slovenski planinski muzej
M. K.
Prijavi napako
Komentarji
čik
# 23.09.2017 ob 17:52
bravo!
Hik
# 23.09.2017 ob 17:47
Bravo za PZS in ful izziv za MMC bruhatorje, ki nas imajo za staroselce, pragermane, prarimljane, pradinozavre in ne vem kakšne vladarje teh prostorov še.
Celjan27
# 24.09.2017 ob 12:31
Lep muzej, eden boljsih v Sloveniji. V primerjavi s tujino pa miniaturen - kot vecina vseh pri nas.

Pa pogresam vec interaktivnosti. Konec koncev smo v 21. Stoletju in muzeje bi morali priblizati mlajsim generacijam, zato kaksen 3d kino ne bi bil odvec.
rooster
# 23.09.2017 ob 18:40
Posilstvo narave s to stavbo

Kako pa naj izgleda stavba, ki ne posili narave?
Meteorit
# 23.09.2017 ob 18:39
Ste bili že v njem? No, mi smo bili. Razen zgodovinske opreme, ki je lepo razstavljena in interaktivnosti, ki otrokom naredi sam obisk vsaj malo zanimiv, je načrtovalec (ali izvajalec) tako krepko zaje&al da groza:
- interaktivni otroški moduli so tako visoko, da so primerni samo za 15+
- en kup posnetkov (dokumentarcev) o vzponih v Himalajo, ki so katastrofalne kakovosti
- polizdelan/ zunanji bivak (al karkoli je že), je bil zaprt in nismo mogli vanj
- helikopter nad glavami, ki bi moral biti v vojaškem muzeju v Pivki. Planinski muzej ni zlizan z aviacijo nikjer. Če bi pa že bil, bi morali prikazati par reševanj z njim ipd.
- osrednji film v dvorani prikazujejo samo če je dovolj ljudi iste narodnosti (jezikovne skupine).

Ima pa par plusov:
- v kleti je krasna predstavitev soške fronte, vredna ogleda
- bivak je (v svoji preprostosti - temna kamra z zvočniki) kar luštna stvar
- enkratna trgovinica s spominki. Resno, originalni, domači, zanimivi, ni da ni. Cene kvaliteti primerne. Vsem najbolj zanimiv del muzeja.

Muzej ima potencial, ampak ne vem, al je zamanjkalo denarja, časa, nečesa že....tole ni vredno nobene nagrade zaenkrat. Morda kot v športu, nagrada za najbolj obetavnega :)
Malo mi je manjkalo da nisem zahteval denarja nazaj. Ampak ok, so pa zelo prijazni tisti trije za pultom, pripravljeni pomagat in lepo poskrbijo za obiskovalce.
Stancka MAver
# 26.09.2017 ob 11:01
Čestitke muzeju za nagrado, mi in naša družina smo prepričani, da povsem zasluženo. V preteklih dveh mesecih smo ga obiskali dvakrat, enkrat z družino, drugič službeno. Obakrat smo bili deležni vodenja, lahko rečem da zelo strokovnega, tako iz vidika vsebine, kot pristopa. Vodička je uspela navezati neverjetno topel odnos z našimi najmlajšimi, ki so do sedaj še skoraj iz vsakega muzeja uspeli narediti cirkus. Drugič pa se je vodnik znal pohecati na tako prisrčen način, da se je nam (damam) še dva dni smejalo. Kapo dol, kajti ob tem pa sta bila oba na dveh nogah hodeča enciklopedija podatkov. Toliko o domačnosti, ki je očitno pristna. Tudi zato lahko rečem, da je šla nagrada v prave roke. Bivak smo odznotraj videli obakrat, res pa je, da smo morali za ključ prositi na recepciji. Helikopter, hja - nekdo od kolegov komentatorjev si ga očitno ni dobro pogledal, kajti gre za policijsko-reševalni in ne vojaški helikopter, torej je pošiljanje le tega v Pivko povsem zgrešena smer leta. Muzej v Mojstrani letos zagotovo obiščemo vsaj še enkrat. Še enkrat čestitke!
vsenior
# 24.09.2017 ob 05:08
Če jih je že toliko za pultom, bi lahko obiskovalce vsako uro popeljali na ogled in jim vsaj nekatere kotičke bolje razložili. Smo bili tam, vendar malo prešpricali "snov" Če bi želel sam vse natančno pregledat se preveč zamudiš. Torej vodeni ogledi , priporočam, vsaj za nekatere dele.
RJSlo
# 23.09.2017 ob 18:23
Hik
# 23.09.2017 ob 17:47
------------------------------------
No ja. Saj se ve. Trst je naš, Gorice zdaj ne rabimo, Reke tudi ne.
fantasycamp
# 23.09.2017 ob 17:08
Zanimivo o Slovanih!

Eska
# 23.09.2017 ob 17:50
Posilstvo narave s to stavbo
Kazalo