Prireditev predstavlja muzejsko-galerijske in druge umetnostne ustanove kot prostore za sproščeno in ustvarjalno preživljanje prostega časa in je že sedma po vrsti, vanjo je poleg Ljubljane vključenih še 25 slovenskih krajev, več kot 50 ustanov je pripravilo več kot 160 programov za obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO
Prireditev predstavlja muzejsko-galerijske in druge umetnostne ustanove kot prostore za sproščeno in ustvarjalno preživljanje prostega časa in je že sedma po vrsti, vanjo je poleg Ljubljane vključenih še 25 slovenskih krajev, več kot 50 ustanov je pripravilo več kot 160 programov za obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO
Utrinek iz Ajdovščine
Poleg brezplačnih ogledov muzejev in vodenih ogledov razstav bo s številnimi delavnicami poskrbljeno tudi za otroke. Foto: Božo Uršič
poletna muzejska noč v UGM (2008)
Akcija, ki so jo ljudje vzeli za svojo in je lahko povsem primerljiva z muzejskimi nočmi, ki potekajo v številnih evropskih mestih, se je zgodila prvič leta 2003 na pobudo Mednarodnega grafičnega likovnega centra. V njej je sodelovalo 27 ljubljanskih institucij. Vsako naslednje leto je pridobila več navdušenih obiskovalcev, pridružile so se ji vedno nove institucije. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Viteška dvorana Pokrajinskega muzeja Maribor
Pokrajinski muzej Maribor ob tej priložnosti predstavlja zanimivo zgodovino svoje Viteške dvorane, ki si jo bodo obiskovalci lahko tudi ogledali v soju žepnih svetilk. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Tehniški muzej Slovenije se letos predstavlja v Železniškem muzeju v Ljubljani. Foto: www.muzejska-noc.si
Poletna muzejska noč po Sloveniji

Več kot 50 kulturnih institucij med deseto dopoldne in polnočjo pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije organizira skoraj 200 (večinoma brezplačnih) prireditev.
Dogajanju se lahko pridružite v Ljubljani, Bohinju, Celju, Hočah, Kranju, Kamniku, Kočevju, Kopru, Mariboru in Betnavi pri Mariboru, Metliki, Murski Soboti, Novem mestu, Piranu, Pivki, Polhovem Gradcu, Škofji Loki, Škocjanu, Velenju, Beltincih, Gornji Radgoni, Slovenj Gradcu, na Ptuju in na Jesenicah. Lani se je vabilu odzvalo kar 22 tisoč ljudi, kar je bilo največ doslej.

Poleg brezplačnih ogledov muzejev in vodenih ogledov razstav bo s številnimi delavnicami poskrbljeno tudi za otroke. Pripravljajo tudi številne projekcije filmov, koncerte in predstave, odprli pa bodo tudi več razstav ter pripravili srečanje s športniki in različna tekmovanja. V nadaljevanju izpostavljamo samo nekaj dogodkov:

Ljubljana
Galerija Jakopič
: Razstava vizualno-zvočnih instalacij (Felix Thorn: Felix Machines, Paolo Raposo in Radiomentale: Ghost Track).
Galerija Kresija: Vizualne in zvočne dobrote v okviru razstave Matjaža Stražarja, zvečer punkkoncert in "parada hodečih slik".
Arhitekturni muzej, grad Fužine: vodstvo po razstavi Arhitekt Jože Plečnik (1872-1957) (ob 11.00 in 16.00).
Mestni muzej: vodstvo avtorice Irene Žmuc po razstavi Napoleon rezhe Iliria vstan (ob 11.00, 19.00 in 21.00).
Trg francoske revolucije: Festival Svetlobna gverila – reciklaža (ob 21.30).
Mednarodni grafični likovni center: koncert garažnega ženskega pevskega zbora Kombinat (ob 23.00).

Maribor
Umetnostna galerija:
koncert skupine Same babe (ob 21.30).
Pokrajinski muzej: ogled viteške dvorane v soju žepnih svetilk (ob 21.00), vodstvo po razstavi Med bliščem in bedo srednjega veka (ob 22.00).

Celje
Pokrajinski muzej Celje
: vodstvo po razstavi Mavrični svet Schützove keramike.

Murska Sobota
Pokrajinski muzej
: Ha, düša je bila umetniška – strokovno vodstvo (ob 15.00 in 19.00) in
glasbeni program Jureta Toryja na grajskem dvorišču (ob 21.30).

Piran
Pomorski muzej:
odprtje razstave Spomini starega ladjedelca (ob 21.00).

Ptuj
Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož
: projekcija umetniških filmov na dvorišču nekdanjega dominikanskega samostana (ob 22.00).

Kranj
Gorenjski muzej
: vodstvo po razstavah Prešernov čas v Kranju (ob 23.00), Železna nit (ob 23.15) in Kostnica (24.00).
Slovenj Gradec
Koroška galerija: video, poezija in performans Pina Poggija Sedel sem na vrhu sveta in strmel v globino pod sabo (ob 21.00).
Velenje
pred Galerijo Velenje
: ogled javnih spomenikov v Velenju s kustosinjo Kornelijo Križnič (ob 18.00).
Kako potekajo muzejske noči drugod po Evropi?
Nemci na primer muzejsko noč prirejajo dvakrat v letu, 31. januarja in 29. avgusta. Ob teh priložnostih pripravljajo posebne delavnice, vodstva, predavanja in še kaj. V Madridu "La Noche en Blanco" (Noč brez spanca) napoči 12. septembra, ko mesto oživijo razne promenade, tekmovanja v plesanju flamenka, postavljanja umetniških instalacij in videoprojekcije. 30. in 31. oktobra bodo že deseto obletnico muzejske noči praznovali v Amsterdamu.

V več kot 2.000 evropskih muzejih ponudijo poseben brezplačen program na svetovni dan muzejev, 16. maja. Posebno ponudbo pripravijo na ta dan tudi v Sloveniji, čeprav Poletne muzejske noči ne doseže. Za brezplačen ogled zbirk, ki jih ponujajo slovenske kulturne ustanove, sta pri nas odrejena še dva dneva v letu. 3. decembra se veselimo rojstva Franceta Prešerna, dobra dva meseca pozneje pa se v mesecu kulture spominjamo smrti velikega slovenskega pesnika, ko na dela prost dan svoja vrata odprejo tudi druge kulturne ustanove.
V galeriji si oglejte nekaj utrinkov z ustvarjalne delavnice Mehiška pustolovščina v Cankarjevem domu, na kateri so otroci lahko ustvarili svoje lastne mehiške maske.



Poletna muzejska noč po Sloveniji