Drugo
()
NEZAZNAVEN VZGIB, avtorice Andreje Rauch Podrza
Andreja Rauch Podrzavnik plesa kot estetskega fenomena nikoli ne jemlje za samoumevno, pač pa vedno znova vzpostavlja razlog zanj. Foto: Tomislav Nakič Alfirevič
NEZAZNAVEN VZGIB, avtorice Andreje Rauch Podrza
Srečanje se začne s performativnim delom, ki traja v razstavnem času, in konča z razstavo, ki traja v performativnem času. Ob tem pa udeleženci nikoli zares ne ujamejo začetne točke, saj se ta ves čas izmika v polje pred. Foto: Dražen Šokčević

Dodaj v

Nezaznaven vzgib v Moderni galeriji

Vsi trije dnevi so odprti tudi za obiskovalce
5. marec 2015 ob 12:43,
zadnji poseg: 5. marec 2015 ob 13:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prazen prostor je belo platno za koreografijo, polnost možnosti, odprtost in pripravljenost na začetni trenutek. Zato se Nezaznaven vzgib, tridnevni dogodek, ki trenutno poteka v Moderni galeriji, začenja in konča prav s praznim prostorom.

Ta se ustvarja s figurami v prostoru, z nami in z vami, z njim se vzpostavi prostor, poln oblik, ki se drugi dan prevedejo v druge medije, tretji dan pa bodo uporabljene na enourni razstavi Neavtorizirano. Projekta Nezaznaven vzgib je zasnovala koreografinja in pedagoginja Andreja Rauch Podrzavnik.

Dogajanje se začenja danes s 40-minutnim vodenjem po prostoru, Moderna galerija pa bo tako tri dni mesto srečanj različnih skupin, mesto, kjer je mogoče uživati prostor in čas. Format srečanj kombinira več oblik umetniškega delovanja – predstavo, razstavo, delavnico in pogovor. Dogodek in njegov format se vsak dan ravnata po več partiturah, izvede pa se z vnaprej dogovorjeno skupino. Zadnje dejanje srečanja bo podiranje razstave Neavtorizirano, ki se bo v soboto začelo ob 17.00.

Andreja Rauch Podrzavnik, ustvarjalka mnogih avtorskih in kolektivnih projektov, v te pogosto vključuje glasbenike, oblikovalce, igralce, pevce in plesalce. V zadnjih letih v svoje projekte vključuje različne skupine ljudi, s katerimi predhodno sodeluje. Ples razume kot način vedenja in v tem odkriva potenciale, ki jih gib in ples nudita za različne kontekste. Tesno sodelovanje z glasbeniki in skladatelji dodaja njenemu zanimanju za kompozicijo, tudi kot stične točke različnih medijev.

Avtorica projekta je letošnja dobitnica nagrade Ksenje Hribar v kategoriji koreograf/avtor, lani pa je nagrado prejela kot članica kolektiva Federacija Plaketo Mete Vidmar (za delo z mladimi, 2014). Leta 2007 je bila nagrajena s priznanjem strokovne žirije festivala Gibanica za predstavo Tkalci, 2004 nagrado pvodni mož za predstavo Kostanjevo rjava, 2003 pa je bila izbrana v reviji Dance Europe, Critics' Choice med najboljšimi plesnimi ustvarjalci.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo