Pobudo za izgradnjo novega kulturnega doma je dalo vodstvo Kulturnega doma Nova Gorica, ki z zmogljivosti, ki jih premore, ne more ustrezno slediti kulturni ponudbi in željam občinstva. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Pobudo za izgradnjo novega kulturnega doma je dalo vodstvo Kulturnega doma Nova Gorica, ki z zmogljivosti, ki jih premore, ne more ustrezno slediti kulturni ponudbi in željam občinstva. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Zlatko kaučič,. Kulturni dom Nova Gorica
V novem kulturnem centru naj bi dobili sodobno koncertno dvorano. Foto: Matej Vidmar/Kulturni dom Nova Gorica

Novogoriška občina je študijo izvedljivosti novega kulturnega centra naročila pri priznanem mednarodnem strokovnjaku Davidu Staplesu. Gre za dolgoročen projekt, je pojasnil novogoriški župan Matej Arčon, študija pa je šele prvi korak do izgradnje novega kulturnega hrama.
Štiri mogoče lokacije
Stavbo novega kulturnega centra so si zamislili v središču mesta. Po pogovorih z več kot 50 kulturnimi ustvarjalci iz Nove Gorice in Gorice je Staples predlagal štiri mogoče lokacije. Vodstvo meni, da je najprimernejši prostor pod travnikom pred občinsko stavbo ali nasproti igralniško-zabaviščnega središča Perla. Omenja se še lokacija na mestu zdaj zaščitene stavbe - remize v neposredni bližini nakupovalnega središča, medtem ko je lokacija na državni meji neprimerna, saj je tam premalo prostora za gradnjo.
Končno odločitev o lokaciji in nadaljevanju projekta bodo sprejeli občinski svetniki, šele nato bodo na vrsti priprave projektne dokumentacije in gradnja, za katero želi občina pridobiti tudi državna ali evropska sredstva.
S sodobno koncertno dvorano
Novi center - pobudo za izgradnjo tega je dalo vodstvo Kulturnega doma Nova Gorica - bo med drugim dobil sodobno koncertno dvorano, prostor pa bi bil namenjen tudi različnim plesnim ustvarjalcem ter galerijski in filmski dejavnosti.
"Zato smo kot ustanovitelji začeli razmišljati o tem, kakšen naj bi bil nov kulturni center. Ko razmišljamo o novi gradnji, je pomembno, da se z novim objektom odzovemo na vse potrebe na področju kulture v mestu," je pojasnil župan. Kot je dodal, veliko filmskih, plesnih, likovnih in glasbenih ustvarjalcev, ki delujejo na Goriškem, nima ustreznih prostorov za ustvarjanje.