Najmarkantnejši element novega znamenja je 32 bronastih
Najmarkantnejši element novega znamenja je 32 bronastih "plavuti", ki bodo štrlele iz zemlje; prazen prostor med njimi predstavlja 22 držav, kjer so bile v času holokavsta judovske skupnosti žrtve pregona. Foto: gov.uk / Adjaye Associates
Spominsko znamenje naj bi po trenutnih načrtih odprli leta 2021, res pa je, da zanj še nimajo gradbenega dovoljenja. Foto: gov.uk / Adjaye Associates
Kamen spotike je predvsem izbira lokacije: Viktorijini vrtovi v samem jedru mesta. Foto: gov.uk / Adjaye Associates

Koncept za spominsko znamenje žrtvam holokavsta, ki je zmagal na mednarodnem natečaju, predvideva spomenik v parku v neposredni bližini parlamenta, pod njim pa učni center, ki bo obiskovalce izobraževal o šestih milijonih Judov, ki so umrli v holokavstu.

"Kompleksnost zgodbe o holokavstu, tudi v britanskem kontekstu, je ustvarilo več plasti, ki jih je prekril čas," je Adjaye zapisal v svojo izjavo za javnost. "K projektu smo pristopili z željo, da bi razkrili te plasti, da ne bodo ostale pokopane pod težo zgodovine."

Najmarkantnejši element novega znamenja je 32 bronastih "plavuti", ki bodo štrlele iz zemlje; prazni prostori med njimi predstavljajo 22 držav, kjer so bile v času holokavsta judovske skupnosti žrtve pregona. Potka, ki obiskovalce vodi skozi znamenje, se konča z ozkim stopniščem, ki vodi v podzemni razstavni prostor.

Na mednarodni projekt se je odzvalo 92 avtorjev projektov. Adjayevo ekipo, v kateri sta tudi izraelski arhitekt Ron Arad in biro za krajinsko arhitekturo Gustafson Porter & Bowman, je izbrala žirija, v kateri so bili londonski župan Sadiq Khan, rabin Ephraim Mirvis, direktorica muzeja 11. septembra v New Yorku Alice M. Greenwald in številne preživele žrtve holokavsta.

Predsednik žirije Peter Bazalgette je ob objavi zmagovalca pohvalil "čustveno močno izkušnjo" projekta in "razumevanje kompleksnosti holokavsta ter željo, da bi ustvarili spominsko znamenje in pa prostor za življenje".

Bojijo se konkurence
Institucije v neposredni bližini načrtovanega znamenja so se že pritožile nad izbrano lokacijo; prav tako so se oglasili tamkajšnji prebivalci in nekatere vladne ustanove. Spremembo lokacije je denimo predlagalo vodstvo Muzeja imperialne vojne, ki je manj kot dva kilometra oddaljen od izbrane površine; skrbi jih, da bo učni center pomenil preveliko konkurenco njihovi lastni stalni galeriji, posvečeni holokavstu, ki jo bodo odprli leta 2020.

V učnem centru bodo obiskovalci med drugim lahko slišali posneta pričanja 112 preživelih žrtev holokavsta. Podzemno središče ne bo posvečeno le žrtvam holokavsta in razbijanju antisemitizma, pač pa bo tematiziralo vse vrste sovraštev in predsodkov, od rasizma do islamofobije.

Nekateri bi raje obdržali park
Nasprotniki projekta so na parlament že na začetku tega leta naslovili pismo, v katerem opozarjajo, da bo gradnja spominskega znamenja Londončane prikrajšala za eno izmed zelenih površin v mestu. "Vrte uporabljajo Londončani, obiskovalci in ljudje, ki delajo v bližini. Gre za oazo miru in prostor za telovadbo, igro, piknike, sončenje ter sprehajanje psov."

Spominsko znamenje naj bi po trenutnih načrtih odprli leta 2021; država bo zanj prispevala 50 milijonov funtov. Res pa je, da zanj še nimajo gradbenega dovoljenja.