Drugo
(9)
Na vaša vprašanja sta v klepetalnici odgovarjala Nadja Horvat in Andrej Salobir.
Na vaša vprašanja sta v klepetalnici odgovarjala Nadja Horvat in Andrej Salobir. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

O ekspresu al' espressu, Trinidadovcih in Tobagovcih in drugih slovničnih zagatah v MMC-jevi klepetalnici

MMC-jev spletni klepet: Leemeta
22. november 2017 ob 08:22,
zadnji poseg: 22. november 2017 ob 08:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

V MMC-jevi spletni klepetalnici smo gostili "jezikovna spletovalca" Nadjo Horvat in Andreja Salobirja iz prevajalske agencije Leemeta. Poplava vaših vprašanj dokazuje, da vas finese in zagate jezika še kako zanimajo.

Tudi tokratna jesen ne bo minila brez zanimivih in koristnih misli o jeziku ter napotkov za samozavestnejše izražanje. Obeta se nam nov sklop člankov Jezikovnega spletovalca, ki ga začenjajo - kot so jih posrečeno poimenovali - "podobnice" oz. blizuzvočnice.

Jezikovni spletovalec je rubrika, za katero MMC v sodelovanju s prevajalsko agencijo Leemeta skrbi že od maja lani. V tem času se je v komentarjih nabralo že kar nekaj vprašanj, na katere morda odgovori tudi kateri izmed člankov v prihodnosti.

Če pa ne utegnete čakati, ste lahko ustvarjalce o zagatah in dilemah vprašali kar danes. Naj gre za slovnico, pravopis ali slog, ne nazadnje pa tudi za odnos do jezika in delo, pri katerem je jezik osnovno orodje. Pa seveda tudi o tem, kako se je vse skupaj začelo - na MMC in sicer. nadja in Andrej sta na kar nekaj vprašanj odgovorila, ostala pa morda načneta v katerem od prihodnjih prispevkov.R. D.
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 22.11.2017 ob 12:07
Vsakič, ko pri nas nekdo naroči en "ekspresso", v Italiji nekdo pade dol z vespe.
celtic1888
# 22.11.2017 ob 09:16
Pohvale za rubriko. Vredno branja. Ko bi le več ljudi bralo oziroma sledilo rubrike takšnega tipa, potem s slovnico in pravilnim izražanjem ne bi bilo problema. Tako pa večina še vedno ne zna uporabljati dvojine, ki krasi naš jezik.
MatejP
# 22.11.2017 ob 10:33
Simpatična tale spletovalka :-))
RJSlo
# 22.11.2017 ob 11:09
No ja. Se pridružujem pohvalam za tole rubriko. Večkrat jo morate uvrstiti na program. Sem pa jezen, ker sem zamudil. Zanima me predvsem zgodovina pravopisnih pravil.

P. S. Ob tako brhki mladenki je mladi gospod kar dober v svojih odgovorih.
evaevi
# 22.11.2017 ob 11:26
O, sta mi že ušla :)
Prebrala sem vsa vprašanja in odgovore, super so.
K svojemu vprašanju glede 'težko' ali 'tžko' sem želela pripomniti , da ta modni 'tžko' poslušamo ravno na rtvslo - začel se je z reklamo za sredstvo proti 'tžkemu' dihanju, od kjer se je uspešno razširil na vse novinarje rtvja; bi bilo morda možno, da jih kot strokovnjaka obvestita, naj se povrnejo k normalni izgovarjavi?
kislec
# 23.11.2017 ob 14:54
"Vsakič, ko pri nas nekdo naroči en "ekspresso", v Italiji nekdo pade dol z vespe."

No, jaz bi pa stoje na tomosovem mopedu prepeljal en km, če bi kak Lah znal naročiti idrijske žlikrofe...
1a34
# 23.11.2017 ob 00:56
Za vsako originalno IN konstruktivno idejo se bralci MMC-ja seveda priporočamo.
1a34
# 23.11.2017 ob 00:39
Pozdravljeni

Zanima me od kje izvirata besedi rdeča nit (npr. rdeča nit članka) in nanašalnost (npr. da je nek članek nanašalen - v smislu da prehodi s teme na temo niso mehki)?

Hvala in brez zamere.

P.S. Kdaj pa kdaj za družbo niso težava sami poskusi manipulacij, temveč to, da znajo biti ovite v celofan samih resnic, saj tako postanemo ljudje bolj zaupljivi.
Mirko Tipka
# 22.11.2017 ob 12:04
Super zadeva... pohvalno...
Me je pa zmotil en odgovor:
Na podlagi izkušenj in izobražavanj, ki se jih udeležujemo, menimo, da strojno prevajanje (sploh v slovenščini) nima zadostnega potenciala za samostojno prevajanje brez posredovanja profesionalnega prevajalca.

Ko sem še jaz bil otrok in je moj oče pripeljal iz VB osebni računalnik Sinclar, pa potem Spectrum in nato Atari, pa so začeli šolniki, predavatelji, izkušeni izobraževalni kadri,... govoriti, da je računalnik samo za igrice. Kam smo prišli sedaj? Uporabljajo ga vsi.. od starih do mladih. Tako da bi jaz pri tem odgovoru zelo previden in bi dejal: Če se lahko nekaj nauči človek, se lahko tudi računalnik.

Komercialno že lahko uporabljamo prepoznavanje zvoka in izpis tega besedila, ki ga algoritem že prevede. Če bi nas bilo malo več kot 2 miljona, bi bil algoritem že bil napisan. Tako pa bomo še počakali nekaj let, pa bo algoritem sklanjal, spregal,.....
Kazalo