Jeraj svojih del pogosto ni poimenoval in jim je odrekel celo napis »brez naslova«. Foto: Bobo
Jeraj svojih del pogosto ni poimenoval in jim je odrekel celo napis »brez naslova«. Foto: Bobo
Zmago Jeraj: Brez naslova, 1973, akril na platnu, 94 x 132 cm.
Najbolj znan je bil sicer kot akademski slikar, a se je tudi s fotografijo ukvarjal že od zgodnjih poakademskih let, saj je prve posnetke ustvaril že leta 1962 in takoj prihodnje leto postal član Fotokluba Maribor. Foto: UGM

Slikar, grafik in fotograf Zmago Jeraj sodi med ključne osebnosti, ki so oblikovale slovensko likovno umetnost druge polovice 20. stoletja.

"Uspelo mu je ustvariti individualen, vselej inovativen, pogosto humorno in kritično naravnan neobičajno bogat opus, ki v slovenski umetnosti zaseda pomembno mesto, zato za Zmagom Jerajem ostaja velika praznina," so v vabilu na žalno sejo zapisali v Umetnostni galeriji Maribor, Društvu likovnih umetnikov Maribor, III. gimnaziji Maribor, Univerzitetni knjižnici Maribor, Fotoklubu Maribor in Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.


Jeraj ni deloval le na področju slikarstva, fotografije in grafike, temveč tudi na področju filma, scenografije, likovne esejistike, teorije in kritike. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim nagrado zlata ptica, nagrado Prešernovega sklada za umetniške dosežke v risbi in gvašu ter Jakopičevo nagrado. Leta 2008 je bil dobitnik Glazerjeve nagrade za življenjsko delo, leto pozneje pa je prejel še Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Zgodbe vsakdana, ki bi brez njega ostale prezrte
"Jeraj pripoveduje zgodbe naše vsakdanjosti, ki so tako zelo navadne, da jih prezremo. Ko nam jih ponudi skozi optiko svojega pogleda, nanizane kot epizode in povezane na izvirno subjektiven način, smo očarani in presenečeni, ker je vse znano in vendar vse drugačno. Človekova razklanost, osamljenost, odtujenost in njegova izgubljenost v urbanih prostorih industrijske civilizacije je tema, ki ga od nekdaj zanima," je o njegovem delu zapisala kustosinja retrospektivne razstave v Umetnostni galeriji Maribor leta 2008 Milojka Kline.

Dolgoletni profesor in pedagog
Živel in ustvarjal je v Mariboru, kjer je bil med drugim profesor likovne vzgoje na Osnovni šoli Bojana Ilicha in III. gimnaziji Maribor. Med letoma 1996 in 2007 je učil na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Jeraj se je rodil 9. novembra 1937 v Ljubljani. Študiral je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in v Beogradu, kjer je leta 1960 tudi diplomiral na slikarskem oddelku pri Zori Petrović. Leta 1967 je pri Gabrijelu Stupici na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost končal specialko za slikarstvo. Podiplomsko se je leta 1969 izpopolnjeval v Londonu, leta 1971 pa se je v Sovjetski zvezi posvečal staroruskemu slikarstvu.