Ustoličevanje vojvod na Gosposvetskem polju, ilustracija Leopolda Stainreuterja (1340-1400) Foto: Wikimedia
Ustoličevanje vojvod na Gosposvetskem polju, ilustracija Leopolda Stainreuterja (1340-1400) Foto: Wikimedia
Vojvodski prestol je kamniti prestol z dvema sedežema, ki je imel pomembno vlogo v tretjem delu obreda ustoličevanja koroških vojvod, saj je na njem novi vojvoda potrdil fevde vazalom. S sedeža na hrbtni strani je delil fevde koroški palatinski grof. Ta je imel hrbtno naslonjalo na zahodu, vojvoda pa na vzhodu. Stoji na Gosposvetskem polju pri kraju Gospa Sveta (nemško Maria Saal) na avstrijskem Koroškem. Foto: Wikimedia


Zbornik uvajata prispevka Andreja Ranta in Teodorja Domeja, v ospredju pa so članki, v katerih se avtorji – Igor Grdina, Andrej Pleterski in Peter Štih - posvečajo izključno ustoličevanju. Sledi prispevek o 500-letnici zadnjega ustoličevanja Anje Doležalek, članek Tamare Griesser-Pečar o Koroškem plebiscitu ter prispevka Marjana Linasija in Janeza Stergarja. Zbornik se konča s člankom Petra Kovačiča Peršina z naslovom Ohranjanje narodovega zgodovinskega spomina.
Ustoličenje velja za zelo nazoren primer družbene pogodbe med vladarjem in družbo. Kot je pojasnil podpredsednik Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) Borut Korun, je obred pozneje postal simbol za demokratično vladanje. Ta ritual se je na Koroškem ohranil vse do poznega srednjega veka, zato smo lahko po Korunovem mnenju danes na to ponosni.
Ob jubileju bodo različne organizacije in društva pripravili vrsto prireditev.
Knežji kamen tudi na slovenskih tleh?

Janez Stergar iz Kluba koroških Slovencev Ljubljana je opozoril na znamko knežjega kamna, ki je že v prodaji, ter predstavil dejavnosti, ki jih pripravlja KUD Mohorjan Prevalje. Ob jubileju bodo pripravili akademijo, razstavo o ustoličenju, literarne večere ter slikarsko kolonijo na temo ustoličenja.
Kot je še poudaril Stergar, v Klubu koroških Slovencev veliko pozornost namenjajo osveščanju o simbolnem pomenu ustoličenja in knežjega kamna. Tega so leta 2005 na pobudo avstrijskega deželnega glavarja Jörga Haiderja začasno prenesli v preddverje palače koroške deželne vlade, pozneje pa v grbovno dvorano deželnega zbora. Knežji kamen, ki je prvotno verjetno stal na Krnskem gradu, je upodobljen na slovenskem evrskem kovancu za dva centa. Na današnjem srečanju je bilo slišati tudi pobude, da bi ga – vsaj kopijo – prenesli na slovenska tla.
Tudi v Mariboru za film iščejo donatorje avtentičnih oblačil
Borut Jelen
iz Zavoda Lipa Maribor je predstavil dejavnosti zavoda, med katerimi so mednarodni likovni natečaj na temo ustoličenja vojvod, dokumentarno-igrani film, za katerega še iščejo donatorje za avtentična oblačila, ter gledališke predstave. Izdali bodo tudi knjigo Slovensko ustoličevanje: pravda, veča, ljudovlada.