Ker je podobo z napisom Hope distribuiral neodvisno od kampanje, je moral posebej za ta namen Fairey ustvariti še dve ekskluzivni: Change in Vote. Portret je za naslovnico številke, v kateri objavijo osebnost leta, uporabila tudi revija Time. Foto:
Ker je podobo z napisom Hope distribuiral neodvisno od kampanje, je moral posebej za ta namen Fairey ustvariti še dve ekskluzivni: Change in Vote. Portret je za naslovnico številke, v kateri objavijo osebnost leta, uporabila tudi revija Time. Foto:
30 Seconds zo Mars
Dan po ameriških volitvah je na podelitvi MTV-jevih nagrad v Liverpoolu Obamovo podobo na majicah nosila cela četica ameriških gostov. Foto: EPA
Shepard Fairey
Leta 1970 v Južni Karolini rojeni Shepard Fairey se je iz množice anonimnih uličnih umetnikov prvič prebil s serijo nalepk André the Giant Has a Posse. Foto: EPA

Še preden bo novi predsednik sploh zasedel Ovalno pisarno, se bo portret, ki je simboliziral njegovo kampanjo, pridružil zbirki Narodne galerije portretov, ki domuje le nekaj ulic od Bele hiše. Portret Baracka Obame v rdeči, modri in beli barvi, ki si ga je zamislil Shepard Fairey, ulični umetnik iz Los Angelesa, je bil v minulem letu ena najbolj vseprisotnih in prepoznavnih upodobitev prvega temnopoltega ameriškega predsednika.

Cena ostaja skrivnost
Inštitut Smithsonian je zdaj s šablono narejeni kolaž v mešani tehniki, ki v izvirniku meri 1,11 metra v širino in meter in pol v višino, odkupil za nerazkrito vsoto, ki si jo je lahko privoščill s pomočjo prispevka washingtonskih zbirateljev umetnosti Heather in Tonyja Podesta (Fairey je sliko kampanji odstopil brezplačno, sporoča njegova predstavnica za javnost).
Novi lastniki obljubljajo, da jo bodo v Narodni galeriji portretov razobesili že do inavguracije, torej pred 20. januarjem. "Delo je emblem prelomnih volitev, pa tudi novega mandata," je v izjavi za javnost zapisal direktor galerije Martin Sullivan. "V hipu prepoznavni portret Sheparda Fairleya je bil bistven del kampanje."

Na dnu osrednje likovne podobe Obamove kampanje lahko vidimo njen prvotni slogan - Hope (Upanje), ki sta ga na kasnejših različicah zamenjala Change (Sprememba) in Vote (Volite). Med kampanjo je bilo v različnih oblikah natiskanih in razdeljenih na milijone portretov, ki so pomagali množici približati ideje, pa tudi osebnost predsedniškega kandidata.

Uradni portret še pride
Tega najbrž ni treba posebej poudarjati (a v muzeju so): to ni uradni predsednikov portret, ki ga bo Narodna galerija - kot je v navadi - naročila v naslednjih štirih letih. Za uradno upodobitev, ki se bo pridružila dosedanjim 43 ameriškim predsednikom, bo umetnika lahko izbral portretiranec sam.

Manj prijazna obravnava odhajajočega predsednika
Fairey tudi sam priznava, da "umetnost uporablja v politične namene". Svojevrsten komentar takratne politične situacije si je privoščil že leta 2004, ko je naredil poster, na katerem je George W. Bush namesto dojenčka pestoval bombo.
Ana Jurc

V spodnji fotogaleriji si oglejte še nekaj drugih Faireyovih del.