Hatvany, ki je bil tudi sam slikar, je preživel vojno in se leta 1947 preselil v Pariz. Foto:
Hatvany, ki je bil tudi sam slikar, je preživel vojno in se leta 1947 preselil v Pariz. Foto:
V gorovje, ki ločuje Nemčijo od Češke, so za zdaj "podrezali" le s sondami.

Britanski The Daily Mail poroča, da naj bi se v opuščenem rudniku srebra blizu nemško-češke meje (dobro uro vožnje od Dresdna) skrival pravi podzemni zaklad, zbirka umetnin, ki je nekoč pripadala baronu Ferencu Hatvanyju, bogatemu madžarskemu (in judovskemu) industrialcu, ki je bil obenem tudi velikodušen mecen. (Nekaj del iz njegove obsežne zbirke - tista, ki jih je leta 1945 iz trezorjev v Budimpešti ukradla Rdeča armada - še danes visi po različnih muzejih, baronovi dediči pa dokazujejo svoje lastništvo.)

Če so ugibanja in optimistične napovedi resnične, je "izgubljena" zbirka slik, kipov, preprog in tapiserij, ki šteje nekje med 250 in 500 kosi, skupaj vredna okrog pol milijarde funtov (slabih 600 milijonov evrov).

A še preden je bila tu ruska vojska, naj bi ukaz, da je treba večino Hatvanyjeve zbirke zaseči in jo pridružiti nemški državni lastnini, proti koncu druge svetovne vojne izdal sam Adolf Eichmann, sicer eden glavnih SS-ovcev in krivcev za holokavst. Prav Eichmann je leta 1944 na Madžarskem vpeljal redno prakso aretacij Judov, ki so jih nato izpustili v zameno za njihovo lastnino.

Za zdaj le posredni dokazi
Po poročanju Daily Maila je 62-letni dunajski zgodovinar Burkhart List pred časom v arhivih vehrmahta odkril dokumente, ki dokazujejo, da sta bili iz Madžarske dve veliki pošiljki umetnin odposlani v podzemni galeriji v gorovju Erzgebirge (Rudna gora) na Čehoslovaškem. "V zimi 1944/45 je v te kraje prispela pošiljka z oznako 'strogo zaupno'. V arhivih je med drugim shranjena tudi fotografija velike stavbe tik pred rudnikom Fortuna, v katerem je po mojem mnenju skrit zaklad. To poslopje, Sonnenhaus, je označeno kot kontingent SS-a, pa čeprav ni bilo nobenega vojaškega razloga, da bi morali biti tam stacionirani - razen če so se ukvarjali s prenašanjem slik v sobane, v katerih so idealni pogoji za njihovo hranjenje."

List bo odpravo v skrivni podzemni kraj "v slogu Indiane Jonesa" vodil maja. Prve raziskave so za zdaj "naplavile" le nacistično plinsko masko, detonator in brzostrelko, a tamkajšnji župan Haustein je optimistično dejal: "Vprašanje ni, kaj bomo tukaj našli, ampak kdaj. Skozi leta sem slišal ogromno zgodb o tem, da je bilo v vasi ogromno SS-ovcev. Kar iščemo, je tukaj."

Sondaže področja za zdaj niso razkrile ničesar konkretnega, zdi pa se, da je približno 55 metrov pod zemljo nekaj, kar bi lahko bilo človeškega in ne naravnega izvora.