Po štanjelskem gradu se utegnejo delavci motati še kar dvajset let. Foto: RTV SLO
Po štanjelskem gradu se utegnejo delavci motati še kar dvajset let. Foto: RTV SLO
Posebnost Štanjel so tudi vrtovi, ki jih je uredil arhitekt in urbanist Maks Fabiani. Foto: RTV SLO

Grad sicer obnavljajo, vendar zelo počasi, tako počasi, da bi z današnjim tempom vlaganj - v obnovo je vsako leto vloženih 30 milijonov slovenskih tolarjev - na konec obnove morali čakati še kar 20 let. To je povedal Erik Modic, pomočnik komenskega župana, ki je poudaril, da so posamezni deli gradu v zelo slabem stanju. V teh dneh občina Komen končuje nekatera obnovitvena in vzdrževalna dela na spodnjem palaciju in grajskem dvorišču. V gradu naj bi marca 2007 odprli kraško vinoteko. To bodo uredili v grajski kleti, kjer naj bi obnovitvena dela končali do konca tega leta. Zasnovo grajske vinoteke so ppzdravili tudi vinarji s slovenskega in z italijanskega Krasa, saj bo vinoteka hranila najboljša vina z obeh strani meje.

Za javnost nedostopen del palacija
Zaradi slabega stanja gradu celoten kompleks ni odprt za javnost. Zaradi nevarnosti je zahodni del palacija zaprt za javnost. Trenutno poteka obnova spodnjega palacija, ki je še v ruševinah. V nadaljevanju tega predela gradu pa so že uredili 150 kvadratnih metrov velik prostor, v katerem bodo lahko pripravili tržnico in druge prireditve. Palacij naj bi dokončno obnovili v dveh letih, za dela pa bosta občina Komen in ministrstvo za kulturo prispevala 60 milijonov tolarjev.

Ta vsota pa je še vedno majhna v primerjavi s vsoto denarja, ki bi jo bilo treba zagotoviti za obnovo celotnega gradu. Ocenjena vrednost obnovitvenih del je namreč po besedah Erika Modica okoli 600 milijonov tolarjev. V občini pa upajo, da jim bo del sredstev uspelo dobiti tudi na evropskih razpisih.

Slikovita arhitektura Štanjela
Štanjelski grad ni edini objekt v Štanjelu, katerega obnova je potekala v zadnjih letih. Občina Komen je tako letos že dokončala obnovo Natalijine hiše, ki je del Ferrarijeve vile, dela arhitekta Maksa Fabianija, ki je uredil tudi čudovite Ferrarijeve vrtove. Tudi brez Fabianijevega prispevka k arhitekturni zanimivosti Štanjela bi bil Štanjel privlačno kraško mestece. Štanjel namreč zaradi vaškega jedra z značilnimi ozkimi uličicami, kamnitimi hišami in vodnjaki velja za enega najslikovitejših kraških krajev, obenem pa je tudi eno najstarejših naselij na Krasu.