Claudia Roth bo na na čelu kulturnega resorja nasledila krščansko demokratko Moniko Grütters. Foto: EPA
Claudia Roth bo na na čelu kulturnega resorja nasledila krščansko demokratko Moniko Grütters. Foto: EPA

66-letna Claudia Roth je tudi nekdanja poslanka v Evropskem parlamentu in je trenutno ena od podpredsednikov nemškega parlamenta. V vrstah Zelenih je pristojna za stike z javnostmi za področje zunanje kulturne politike v parlamentu. Njena predhodnica Monika Grütters iz vrst krščanskih demokratov (CDU) je v svojem mandatu nadzorovala veliko povečanje zveznega proračuna za kulturo, poskrbela pa je tudi za boljšo prepoznavnost in večji ugled ministrskega položaja na področju kulture, navaja The Art Newspaper.

Claudia Roth med obiskom lanskega Berlinala. Foto: EPA
Claudia Roth med obiskom lanskega Berlinala. Foto: EPA

"Osovražena osebnost vseh zadrgnjenih Nemcev"
Marsikoga je tako zdaj razveselila novica, da jo bo nasledila tako pomembna in izkušena političarka, kot je Claudia Roth, saj je bila v preteklosti funkcija ministra oziroma ministrice za kulturo večinoma obravnavana kot obrobna. Njeno imenovanje so pozdravila številna vodilna imena v svetu umetnosti, med njimi tudi pianist Igor Levit. Nekateri konservativni komentatorji pa so nič manj kot zgroženi nad njenim imenovanjem.

Roth, ki je znana po svojih kdaj zelo živopisnih opravah, osebnostni toplini in humorju, sodi med najbolj izpostavljene zelene politike in velja tudi za ime, ki razdvaja (nemško) javnost. V mnenjskem članku v časopisu Die Welt je bila opisana kot "osovražena osebnost vseh zadrgnjenih Nemcev".

Delovanje na področju umetnosti je vselej tudi politično
V mestu Ulm leta 1955 rojena Claudia Roth je na karierno pot opazneje stopila v gledališki sferi kot umetniška vodja gledališča v Memmingenu, nekdaj je bila tudi menedžerka radikalne levičarske rokovske zasedbe Ton, Steine, Scherben. Kot je nekoč poudarila, je delovanje na področju umetnosti vselej tudi politično.

V svojem parlamentarnem delu se je posvečala predvsem vprašanjem človekovih pravic in bila strastna borka za pravice žensk in skupnosti LGBTQ+. Pod kanclerjem iz vrst Socialnih demokratov (SPD) Gerhardom Schröderjem je na zunanjem ministrstvu delala kot državna sekretarka za politiko človekovih pravic in humanitarno pomoč.

Sorodna novica "Tog kot angleški butler" Olaf Scholz stavi na pragmatičnost in sredinskost

Pomembnost dobrega sodelovanja s prihodnjim kanclerjem
V Nemčiji je kultura v osnovi v pristojnosti 16 zveznih dežel, zato minister oziroma pooblaščenec za kulturo ni član vladnega kabineta. Z imenovanjem Claudie Roth je tokrat prvič, da za kulturo pristojna ministrica ne pripada isti stranki kot kancler. Prihodnji kancler Olaf Scholz prihaja namreč iz vrst SPD-ja, ki je koalicijo oblikoval z Zelenimi in Liberalnimi demokrati (FDP).

"Dobro sodelovanje med Olafom Scholzem in Claudio Roth je bistveno za uspešno kulturno politiko," je izpostavil Olaf Zimmermann, generalni sekretar nemškega kulturnega sveta, torej združenja, ki zastopa kulturne ustanove po vsej Nemčiji.