Prejšnji najemnik Caffe teatra Bojan Salomon je moral lokal lani zapreti zaradi rubeža. Foto: BoBo
Prejšnji najemnik Caffe teatra Bojan Salomon je moral lokal lani zapreti zaradi rubeža. Foto: BoBo
Vlado Kreslin
Na otvoritveni dogodek bodo Pirančani povabili Vlada Kreslina. Foto: BoBo

V Caffe Teatru je direktor družbe Maona Dušan Mrdakovič po lastnih besedah videl priložnost, da bi nekaj dodali samemu mestu, v katerem deluje že trideset let. Kot obljublja, pa ne bodo zašli v zabavljaštvo.

Pred leti je v sklopu Maone, ki je primarno potovalna agencija, v najetem namestitvenem objektu v zimskih mesecih deloval tudi Klub Maona, na katerega so še danes ponosni, pravi Mrdakovič, češ da je več kot desetletje ponujal vrhunski kulturni program.

Nov začetek s prekmurskim trubadurjem
"Tudi tu nameravamo narediti neke vrste kulturni center z različnimi koncerti in dogodki,"
je pojasnil in dodal, da ne bodo šli v zabavljaštvo. Na uradnem odprtju, ki bo predvidoma prihodnji teden, bodo tako gostili Vlada Kreslina, s katerim je Mrdakovič sodeloval že v okviru Kluba Maona. Nato bo sledil krajši niz koncertov, začenši s pianistom Markom Črnčecem, sledila pa bosta še domačin Teo Collori in Špicikuc Orchestra.

Secesijska notranjost ostaja
Pri notranjosti kavarne, ki jo krasita poslikavi po predlogah avstrijskega secesijskega slikarja Josefa Marie Auchentallerja, pa so iskali način, kako povezati videz Caffe Teatra in sosednjega Gledališča Tartini. "Povezovalni element je prav Auchentaller," meni Mrdakovič. Dela slikarja, ki je obiskoval tudi Piran, namreč spadajo prav v obdobje nastanka objekta.

Skoraj tri tisočaki najemnine
Po izboru za najemnika, ki je bil opravljen prek javnega razpisa, so z Avditorijem Portorož kot lastnikom sklenili desetletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za nadaljnjih deset let. Plačevali bodo 2.900 evrov mesečne najemnine, kar po svoje ni malo, "po drugi strani pa je to ena najlepših kavarn v Sloveniji", ugotavlja direktor Maone.

Mrdakovič sicer opozarja, da vložena sredstva bremenijo izključno najemnika in se ne upoštevajo pri najemnini. Ko so začeli urejati lokal, so namreč naleteli na katastrofalno stanje strehe in sten, zato so veliko časa in denarja porabili za njihovo obnovo.

Dobra novica je tudi, da so ob tem redno delovno razmerje sklenili s petimi ljudmi, glede na potrebe pa utegnejo v turistični sezoni najeti še kakšnega honorarnega delavca.