Pot Anke Aškerc je povezana s celjskimi spomeniki. Foto: Slovensko konservatorsko društvo
Pot Anke Aškerc je povezana s celjskimi spomeniki. Foto: Slovensko konservatorsko društvo
Odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine 2005 v Piranu
Društvo ljubiteljev kulturne in naravne dediščine Anbot je zelo dejavno. Foto: Slovensko konservatorsko društvo
Motnik, kapela Marije Magdalene
Bernarda Jesenko Filipič je izrisala okoli 70 fasad. Foto: Slovensko konservatorsko društvo
Južna fasada dvorca Olimje in cerkve po obnovi arhitekturne poslikave.
Olimje je vzor obnove. Foto: Slovensko konservatorsko društvo

V Narodni galeriji so podelili najvišjo nagrado na področju konservatorskega dela, Steletovo nagrado, ki jo je prejela Anka Aškerc.

Aškerčeva je nagrado prejela za življenjsko delo za vrhunske dosežke v konservatorstvu, ki so nepogrešljiv prispevek k ohranitvi kulturne dediščine v Sloveniji. Na posebni slovesnosti so podelili tudi Steletova priznanja za delo v letu 2005. Prejeli so jih Bogdan Badovinac, Bernarda Jesenko Filipič in Natalija Planinc.



Pot, povezana z Zavodom za spomeniško varstvo
Glavna slavljenka letošnje podelitve konservatorskih nagrad je svoje delo začela na Zavodu za spomeniško varstvo v Celju, kjer je delala kot konservatorka za umetnostnozgodovinsko dediščino. Prva leta jo je popisovala ter vodila obnovo posameznih spomenikov in drugih objektov na Kozjanskem. Leta 1975 je postala ravnateljica te ustanove, na vodstvenem položaju pa si je prizadevala predvsem za tako organiziranje strokovne službe, ki bi enakovredno obravnavala vse zvrsti kulturne dediščine.

Med njene zadolžitve je med drugim spadalo vodenje izvršnega odbora celjske kulturne skupnosti, sodelovanje v Kulturni skupnosti Slovenije, Skupnosti zavodov in v izvršnem odboru Zveze konservatorskih društev Jugoslavije. Po letu 1992, ko je Zavod za spomeniško varstvo v Celju dobil novo direktorico, se je spet ukvarjala z obnovo spomenikov; med drugim se je posvetila delom na cerkvah sv. Mohorja in Fortunata ter sv. Primoža in Felicijana v Gornjem Gradu, sv. Jerneja in sv. Hiacinte v Rogatcu, dvorcu v Novem Celju, na Komendi v Polzeli in na Malgajevi hiši v Hruševcu. Od leta 2004 spet vodi celjsko enoto Zavoda.

Avtorica kakovostne dokumentacije
Konservatorka dokumentalistka Bernarda Jesenko Filipič je priznanje prejela za izjemna prizadevanja pri izdelavi kakovostne dokumentacije ob posegih na kulturnih spomenikih. Načrte je izrisala za prenovo fasad na okoli 70 sakralnih in drugih spomenikov, med katerimi izstopajo predvsem prenovitveni načrti za župnišče v Podbrezjah, Legatovo hišo v Lescah, Malijevo hišo v Tržiču in gimnazijo v Kranju.

Ljubitelji kulturne dediščine
Natalijo Planinc je Slovensko konservatorsko društvo nagradilo za izjemne dosežke Društva ljubiteljev kulturne in naravne dediščine Anbot, katerega predsednica je. Društvo je organiziralo dneve odprtih vrat in mednarodni sejem starin z 28 spremljevalnimi dogodki, skupno pa 60 prireditev z več kot 500 dejavno sodelujočimi.

Olimje za vzor
Bogdana Badovinca pa so na seznam dobitnikov Steletovih priznanj uvrstili zaradi njegovega vodenja in koordiniranja obnovitvenih posegov na samostanskem kompleksu Olimje. Dela potekajo že več kot 20 let, in čeprav še niso končana, že predstavljajo vzorno spomeniško celoto, saj je prenovljeni olimski kompleks dosežek visoke strokovne usposobljenosti, vestnosti in doslednosti konservatorja Bogdana Badovinca.