V Kranju lahko poleg hiše (na sliki) obiščete tudi Prešernov gaj, kjer je pesnik pokopan, in gledališče, poimenovano po njem. Foto: Gorenjski muzej
V Kranju lahko poleg hiše (na sliki) obiščete tudi Prešernov gaj, kjer je pesnik pokopan, in gledališče, poimenovano po njem. Foto: Gorenjski muzej
Odvetniška pisarna je opremljena z izvirnim pohištvom. Foto: Gorenjski muzej

Ob tej priložnosti bo Gorenjski muzej do 8. februarja pripravil posebno zgodovinsko razstavo, ki naj bi povezala tudi druge kranjske kulturne institucije.

Temeljita obnova na pragu tisočletja
Obletnico bodo posebej zaznamovali prav na kulturni dan. Hiša, v kateri je Prešeren prebival od leta 1846 pa do svoje smrti 8. februarja 1849, je bila namreč kot spominski muzej odprta na ta dan leta 1964, ob 115-letnici pesnikove smrti. V letih 2000 in 2001 so hišo, zgrajeno v 17. stoletju, v času pozne gotike, temeljito prenovili, hkrati pa postavili novo stalno razstavo, ki prikazuje pesnikovo življenje od rojstva v Vrbi, šolanja na Dunaju, življenja v Ljubljani do smrti v Kranju.

Za spominsko hišo v Kranju skrbi Gorenjski muzej, ki v pritličnih prostorih hiše, kjer je urejena galerija, ob obletnicah pesnikovega rojstnega dneva in smrti pripravlja razstave, povezane z njegovim življenjem in delom ter njegovim imenom. Tematsko razstave zajemajo predvsem literarnozgodovinsko, kulturnozgodovinsko in likovno področje.

Ob 50-letnici odprtja spominskega muzeja v Prešernovi hiši bo postavljena zgodovinska razstava, ki bo povezala različna društva in vse kulturne institucije v Kranju, napoveduje direktorica Gorenjskega muzeja Marija Ogrin, ki ve povedati tudi, da so bili še pred odprtjem muzeja v Prešernovi hiši tudi prvi upravni prostori Gorenjskega muzeja, ki letos praznuje 60 let.

Obiskovalci predvsem šolarji, a še teh je vse manj
Kot je pojasnila, vsako leto Prešernovo hišo obišče množica ljudi. Ker je Prešernova poezija umeščena v učni načrt, opažajo predvsem izjemno dober obisk šolskih skupin. "Ta hiša je naš zaklad, da lahko na ta način predstavljamo največjega slovenskega pesnika," je izpostavila Ogrinova.

Zadovoljna je sicer tudi z obiskom drugih razstavnih prostorov Gorenjskega muzeja, ki se je letos na račun nove razstave Prelepa Gorenjska v prenovljenem gradu Khislstein povečal. Sicer pa se tudi v Gorenjskem muzeju spoprijemajo z dejstvom, da šolske skupine manj obiskujejo muzeje. "Vendar se z našo ponudbo in simboličnimi cenami trudimo, da nam obisk ne bi padel," je pojasnila.