Po oceni načelnika za kulturo na MOL-u Uroša Grilca je lani festival pritegnil približno 100.000 obiskovalcev. Foto: BoBo
Po oceni načelnika za kulturo na MOL-u Uroša Grilca je lani festival pritegnil približno 100.000 obiskovalcev. Foto: BoBo
Rosana Hribar in Gregor Luštek sta sodobna plesalca in koreografa, plešeta v številnih plesnih in tudi gledaliških projektih ter delujeta tudi kot pedagoga. Foto: Gibanica
Ljubljanica
Povodni mož, ki govori o lepi in ošabni Urški ter o njenem tragičnem izginotju v valovih reke Ljubljanice. S to balado se je Prešeren dotaknil tematike, ki je bila zelo razširjena v srednjeevropskem in slovanskem svetu: skrivnosti nadnaravnih bitij, ki se skrivajo v čarobnem podvodnem svetu. Foto: BoBo
Bilbi
Ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija ter pod dirigentsko taktirko Patrika Grebla, bodo na koncertu Poletna noč slovenske zimzelene uspešnice prepevali Stane Mancini, Alenka Godec, Lado Leskovar, Darja Švajger, Janez Benčina - Benč, Nuša Derenda, Oto Pestner, Anika Horvat, Andrej Šifrer, Eva Boto, Nina Strnad, Nuška Drašček, Lea Sirk, Edvin Fliser, Bilbi (na fotografiji), Tomaž Domicelj, Omar Naber, Katrinas, Anžej Dežan, Juhubanda, Katja Koren, Ylenia Zlobec, Damjana Golavšek in Rudi Bučar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Četrti festival Junij, ki bo med 8. in 21. junijem potekal na Kongresnem trgu, za letos obljublja 36 brezplačnih plesnih, glasbenih in gledaliških dogodkov.

Dopoldnevi za otroke, popoldnevi za sprostitev in večeri za "visoko" kulturo
Največja kulturna prireditev v Ljubljani na prostem svoj program deli na večerni del "z vrhunskimi umetniškimi doživetji" z začetkom ob 21.00, popoldnevi bodo med 17.00 in 19.00 namenjeni lahkotnejšim plesnim in glasbenim dogodkom, dopoldnevi pa bodo med 10.00 in poldnevom rezervirani za najmlajše obiskovalce.

"Največje uspešnice" slovitih baletnih koreografov
Festival se bo 8. junija začel z baletnim večerom koreografij Juanja Arquesa, Mihaila Fokina, Mariusa Petipa in Georgea Balanchina z naslovom Divertissement, Miniature, Serenada v izvedbi SNG Opera in balet Ljubljana. (Otvoritvena predstava je sicer zaradi poškodbe v plesnem ansamblu predelana in zato ne nosi več napovedanega naslova Vidnonevidno.)

Stara Ljubljana: od Prešerna do Grafenauerja
SNG Opera in balet Ljubljana bo skupaj z Glasbeno Matico Ljubljana priredila še koncert Povodni mož v Stari Ljubljani. Kantata Podvodni mož Viktorja Parme bo ob tej priložnosti izvedena prvič po 100 letih, ob bok pesnitvi Franceta Prešerna pa bo postavljena še uglasbena poezija Nika Grafenauerja Stara Ljubljana v sodobnem glasbenem izrazu skladateljice Tadeje Vulc.

Uspešnice za zamudnike
Opera in balet SNG Maribor bo nastopila s predstavo Radio in Juliet, ki se je nedavno vrnila z velike turneje po ZDA, Mestno gledališče Ljubljansko pa bo uprizorilo muzikal Sugar, ki ga je navdihnil film Billyja Wilderja Nekateri so za vroče.

Med 20 sodelujočimi institucijami bosta izbrana dela iz svojega programa predstavila tudi SNG Drama Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče, ki se bo po 15 letih s 300. ponovitvijo poslovilo od predstave Pika Andreja Rozmana - Roze v režiji Vita Tauferja.

Halo, Hamburg?
Za vse ljubitelje sodobne umetnosti bosta poskrbela intermedijski umetnik Vuk Ćosić in Igor Štromajer s skupnim telekomunikacijskim dogodkom, ki bo potekal v živo na relaciji Ljubljana-Hamburg.

Lanska Župančičeva nagrajenca, Rosana Hribar in Gregor Luštek, bosta nastopila s predstavo Duet012, v zadnjem obdobju največkrat nagrajeno predstavo s področja sodobnega plesa.

Festival se bo sklenil na dan poletnega solsticija, ko se bo Ljubljana znova pridružila več kot 340 mestom po svetu, ki bodo praznovala mednarodni dan glasbe. Ta dan bo zaznamoval galakoncert Poletna noč - 50 let Slovenske popevke.

21. junija ob 21.00 bodo zimzelene skladbe iz zakladnice slovenske popevke oživljali Stane Mancini, Alenka Godec, Nina Strnad, Lado Leskovar, Lea Sirk, Lidija Kodrič, Eva Boto, Edvin Fliser, Bilbi, Janez Bončina Benč, Tomaž Domicelj, Nuška Drašček, Oto Pestner, Omar Naber, Andrej Šifrer, Nuša Derenda, Katrinas, Yuhubanda in Katja Koren, Ylenia Zlobec, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Anžej Dežan, Darja švajger, Rudi Bučar, kot posebni gostje pa bodo na Kongresnem trgu prisotni še tekstopisec Dušan Velkaverh, skladatelj in dirigent Mojmir Sepe, komponist Jure Robežnik in pevec Nino Robič.

Razpolovljen proračun
Junij v Ljubljani pripravljajo MOL, zavod Turizem Ljubljana in Festival Ljubljana. Letošnji proračun znaša 100.000 evrov in je skoraj za polovico nižji kot lani.