Vrnitev človeških ostankov je močno natovorjena dediščina evropskega kolonializma v Afriki. Leta 2011 je Nemčija vrnila 20 lobanj namibijski ambasadi v Berlinu. Lobanje so nekoč uporabili za rasne eksperimente.
Vrnitev človeških ostankov je močno natovorjena dediščina evropskega kolonializma v Afriki. Leta 2011 je Nemčija vrnila 20 lobanj namibijski ambasadi v Berlinu. Lobanje so nekoč uporabili za rasne eksperimente. "Takrat lobanj niso obravnavali kot človeške ostanke, temveč kot material, s katerim so raziskovali in klasificirali raso," je povedal predstavnik ene največjih bolnišnic v Berlinu za Der Spiegel. Foto: EPA
false
Mugabe je v svojem govoru poudaril, da britanska prilastitev vojnih trofej sodi med najvišje oblike moralne dekadence, in zahteval vrnitev ostankov iz vstaje proti kolonialnim močem s konca 19. stoletja. Foto: EPA

V svojem govoru na spominski slovesnosti narodnega dneva junakov je sporočil, da lobanje, ki jih hrani britanski prirodoslovni muzej, pripadajo voditeljem upora ljudstev Ndebele in Shona (poznan kot prva chimurenga), vstaje proti belim kolonistom na področju takratne Rodezije in zahteval vrnitev lobanj skupine revolucionarjev, ki so jih britanski kolonizatorji konec 19. stoletja ubili in obglavili.
"Kolonialne okupacijske sile so brutalno obglavile voditelje vstaje in jih poslale v Anglijo, da bi razglasili britansko zmago in podjarmljenje lokalne populacije," je povedal Mugabe. "Prilastitev obglavljenih glav kot vojnih trofej v prirodoslovnem muzeju danes šteje med najvišje oblike rasistične moralne dekadence, sadizma in človeške neobčutljivosti," je še povedal v svojem govoru, kot poroča The Guardian.
Državno nadzorovan zimbabvejski časopis Herald je zapisal, da bodo lobanje poslane v Zimbabve takoj, ko bodo rešili logistične težave. Po vrnitvi naj bi se vlada posvetovala o njihovem pokopu.
Britanci pa so bili v svoji izjavi za javnost previdnejši; sporočili so, da so lansko leto začeli z razpravo o vrnitvi, a niso omenili končne odločitve. Britanska ambasada v glavnem mestu Zimbabveja je v izjavi zapisala: "Temo potencialne vrnitve zimbabvejskih človeških ostankov so britanske in zimbabvejske oblasti prvič obravnavale v diskusiji decembra 2014. Velika Britanija je takrat povabila Zimbabve, da imenuje tehnične strokovnjake, ki bi z muzejskimi strokovnjaki v Londonu sodelovali v razpravi o izvoru človeških ostankov. Zdaj še ni jasno, ali so ti ostanki dejansko povezani z dogodki, prostori ali ljudmi, na katere se je predsednik nanašal v svojem govoru," so zapisali in dodali, da na sestanek s strokovnjaki iz Zimbabveja v muzeju še čakajo.
Kot so sporočili iz muzeja, v svoji zbirki hranijo 20.000 človeških ostankov in prošnje za vrnitve temeljito pretehtajo v skladu s pravilniki. "Gre za temeljit proces, ki vključuje tudi raziskovanje pravilnega izvora ostankov, osnovano na kompleksnih zgodovinskih virih."