Osrednja knjižnica Kranj se bo po selitvi preimenovala v Mestno knjižnico. Foto: EPA
Osrednja knjižnica Kranj se bo po selitvi preimenovala v Mestno knjižnico. Foto: EPA
Knjižnica
Kranjska knjižnica je do zdaj sicer delovala na 2.000 kvadratnih metrih na več ločenih lokacijah v starem delu mesta, po novem pa bo v novi stavbi na več kot 5.000 kvadratnih metrih. Foto: MMC RTV SLO

Trenutno nameščajo v stavbi nekdanjega Globusa notranjo opremo, do konca januarja pa naj bi na občini pripravili tudi javno naročilo za vse preostale sklope omenjene opreme. Gre zlasti za serijsko in tehnično opremo ter za opremo za simultano prevajanje v večnamenski dvorani. Prav tako je v zaključni fazi nakup knjigomatov, ki bodo avtomatizirali izposojo knjižničnega materiala.
V štirih letih se je obnova stavbe precej podražila, konec lanskega leta pa je kranjska občina prevzela prostore, začela javne razpise za notranjo opremo in izbrala dobavitelje, a je v nekaterih primerih prišlo do pritožb. Odprtje knjižnice, ki bi moralo biti maja, se je spet zamaknilo, po besedah vodje oddelka za družbene dejavnosti Nade Bogataj, naj bi bilo odprtje nove knjižnice tako v drugi polovici leta 2011.
Knjižnici bodo namenjeni predvsem prostori v prvem in drugem prostoru objekta, v kleti bo arhiv, v steklenem predelu pa bosta ločena vhoda v knjižnico. V prvem nadstropju so načrtovani mladinski program, glasbena in filmska soba ter večnamenska dvorana. V pritličju in tretjem nadstropju, ki ima povsem svoj dostop, bo komercialni del stavbe z lokali.
Do zdaj je kranjska knjižnica delovala na 2.000 kvadratnih metrih na več ločenih lokacijah v starem delu mesta, v novi stavbi pa naj bi imela na voljo več kot 5.000 kvadratnih metrov. Direktor Viljem Leban je pojasnil, da bodo v približno treh mesecih preselili 300.000 enot knjižnega gradiva, v novih prostorih pa bo prost dostop do dveh tretjin omenjenega gradiva.