Po končani univerzi se je Pasha po lastnih besedah ukvarjal z različnimi poklici: bil naj bi računalniški izvedenec, fotograf, snemalec, filmski režiser in celo otroški psihiater. Foto:
Po končani univerzi se je Pasha po lastnih besedah ukvarjal z različnimi poklici: bil naj bi računalniški izvedenec, fotograf, snemalec, filmski režiser in celo otroški psihiater. Foto:
Muzikal Todd, za katerega je P183 pomagal delati scenografijo, že uprizarjajo v Moskvi. "To je kolosalno delo," je o projektu zapisal na Facebooku. "Če umrem jutri, bom vsaj vedel, da sem za seboj pustil nekaj resničnega." Foto: Rex

Vest o umetnikovi smrti je - brez kakršnih koli dodatnih pojasnil o okoliščinah - ruski javnosti sporočilo gledališče Teatralnoje Delo, ki je Pasho pred kratkim najelo za izdelavo kulise za eno izmed njihovih predstav. Predstavnica gledališča Regina Vartsan, ki je umetnika osebno poznala, ga je opisala kot "iskrenega in odprtega človeka izjemnega daru in s samosvojo vizijo".

Betonska čokoladica kot zdravilo proti potrošništvu
Podobno kot Banksy - in pred obema njima Keith Haring - je Pasha P183 svoje grafite na javnih krajih risal ponoči in pri tem večkrat prišel navzkriž z moskovsko policijo. Ena njegovih najslavnejših stvaritev krasi odprto dvorišče: na njej vidimo ogromen par očal, bližnja ulična svetilka pa v tej kompoziciji služi kot roka. Spet drugič je beton prekril s slikami čokoladk, s čemer je ponazoril svoje zavračanje "komercializacije življenja in umetnosti". "To delo naj bi podalo moje osrednje sporočilo ... da se človek ne sme prodati," je lani izjavil v enem izmed redkih intervjujev. "Naredil sem čokoladico, ki se je ne da kupiti, in sicer iz ogromne ploskve betona."

Apolitični anarhist
O umetniku, ki je svojo pravo identiteto skrbno varoval, ni bilo veliko znanega. Samega sebe je opisoval kot "anarhista", rad pa je izrazil tudi svoj prezir nad "nenehno gonjo za denarjem", ki jo je opažal v Moskvi. Večina njegovih grafitov je imela vsaj rahel politični podton, na primer kako aluzijo na nedavni moskovski val izgredov in protestov proti politiki Vladimirja Putina. Nekje je tako upodobil protestnika, ki prižiga baklo, na steklenih vratih postaje podzemne železnice pa policista v polni protiizgredniški opremi.

"Preprosto rečeno: ljudi v tej deželi bi rad naučil, da bi znali ločevati laži od resnice in dobro od slabega," je izpod črne smučarske maske povedal za televizijo Russia Today. "Tega naš narod še vedno ne zna." Kljub vsemu povedanemu pa samega sebe ni imel za političnega umetnika, češ da je politiko sovražil vsaj toliko kot oglaševanje. Primerjavam z Banksyjem se je samo smejal, češ da njemu samemu delajo krivico.