Drugo
false
Ker gre za začetni razrez, ministrica upa, da bosta finančni minister in premier uvidela nujnost razširitve proračuna za kulturo. Notranjih rezerv ni več in predlagani razrez v navedenih letih ne bi omogočil izvedbe kulturnega programa javnih zavodov, nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi v sedanjem obsegu. Ministrstvo ne bi moglo niti izvesti minimalnih potrebnih razvojnih načrtov, s katerimi bi med drugim preprečili propad najbolj ogrožene kulturne dediščine, rešiti najnujnejših problemov kulturne infrastrukture in drugo. Foto: BoBo
       Učili bi se lahko od držav, kot so Češka, Avstrija, Italija, Francija, Velika Britanija, Hrvaška, ki znaten del svojega razvoja dosegajo prav s pomočjo kulture in kulturnega turizma, v Sloveniji pa se krčijo sredstva za to področje, brezsramno na očeh vseh propada dragocena kulturna dediščina ali pa ostaja neizkoriščena.       
 Julijana Bizjak Mlakar
Julijana Bizjak Mlakar
Ministrstvo je pripravilo tudi predlog zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi, s katerim je za obdobje 2016-2020 predvidelo skoraj 168 milijonov evrov dodatnih proračunskih sredstev, a na uvrstitev na sejo vlade še čaka, je povedala ministrica. Foto: BoBo

Dodaj v

Prihodnje leto za kulturo še manj denarja kot letos

Izvedba kulturnega programa s takšnim proračunom ne bo mogoča
10. avgust 2015 ob 13:26,
zadnji poseg: 10. avgust 2015 ob 14:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Konec julija je vlada sprejela razrez proračunskih izdatkov za pripravo predlogov proračunov za leti 2016 in 2017. Slabih 20 milijonov evrov manj kot letos bo onemogočilo izvedbo kulturnega programa, ocenjuje ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Glede na sprejeti razrez proračunskih odhodkov za prihodnji dve leti bo ministrstvo za kulturo prihodnje leto razpolagalo z nekaj več kot 140 milijoni evrov, v letu 2017 pa z nekaj manj kot 138 milijoni evrov. V primerjavi z letošnjim rebalansom proračuna, ki se je ustavil pri 157,2 milijona evrov, torej s 17 oziroma 19 milijoni evrov manj.

Zaradi krčenja sredstev tudi manjši prispevek k gospodarski rasti
Ker gre za začetni razrez, ministrica upa, da bosta finančni minister Dušan Mramor in premier Miro Cerar prisluhnila potrebam resorja in uvidela nujnost razširitve proračuna za kulturo, saj, kot pravi, notranjih rezerv ni več. Po njenem mnenju si s krčenjem sredstev za kulturo "država reže vejo, na kateri sedi". Prepričana je namreč, da resor prav zaradi enormnega krčenja sredstev integralnega proračuna doslej ni mogel še bolj razviti svojih potencialov v obliki delovnih mest in prispevka h gospodarski rasti, kot to velja v drugih državah.

"Učili bi se lahko od držav, kot so Češka, Avstrija, Italija, Francija, Velika Britanija, Hrvaška, ki znaten del svojega razvoja dosegajo prav s pomočjo kulture in kulturnega turizma, v Sloveniji pa se krčijo sredstva za to področje, brezsramno na očeh vseh propada dragocena kulturna dediščina ali pa ostaja neizkoriščena," ocenjuje ministrica.

Onemogočeni številni programi, načrti, delo ustvarjalcev in institucij
Kot je povedala, predlagani razrez v navedenih letih ne bi omogočil izvedbe kulturnega programa javnih zavodov, nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi v sedanjem obsegu. Zmanjkalo bi za radie in televizije s programi posebnega pomena, za delo Javne agencije za knjigo in Slovenskega filmskega centra.

Prav tako bi zmanjkalo sredstev za izplačilo plač in za že dosežena napredovanja ter za druge zakonske obveznosti, kulturna dediščina bi propadala, problematična bi bila izvedba Festivala Borštnikovo srečanje, financiranje knjižnic, muzejev in drugih občinskih javnih zavodov, obnova ljubljanske Drame bi se spet zamaknila v prihodnost.

Za Frankfurtski knjižni sejem se Slovenija ne bi mogla ustrezno pripraviti, odprlo bi se vprašanje financiranja rezidenc, štipendij, prispevkov za samozaposlene. Tudi minimalnih potrebnih razvojnih načrtov ministrstvo ne bi moglo izvesti, da bi preprečili propad najbolj ogrožene kulturne dediščine, rešili najnujnejše probleme kulturne infrastrukture, zagnali filmsko industrijo itd., je naštela Bizjak Mlakarjeva.

Neambiciozna kulturna politika prejšnje vlade
Kot je ponovila, si kultura zaradi neambiciozne kulturne politike prejšnje vlade ni zagotovila niti ene prednostne naložbe v okviru nove finančne perspektive za obdobje 2014-2020. Drugi resorji so ji do danes obljubili 32 milijonov evrov, ki jih nameravajo porabiti za projekte s področja e-arhiva, pospeševanje razvoja kulturnega in kreativnega sektorja, e-kulture, za področje jezikovne politike, dediščino itd.

Predlog zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe čaka pred vladnimi vrati
Zaradi izpada nepovratnega evropskega denarja je ministrstvo pripravilo tudi predlog zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi, s katerim je za obdobje 2016-2020 predvidelo skoraj 168 milijonov dodatnih proračunskih sredstev.

Namenili bi jih med drugim obnovi najbolj ogroženih kulturnih spomenikov, ureditvi prostorskih pogojev nekaterih javnih zavodov in digitalizaciji. Čeprav sta finančni minister in premier "s temi potrebami kulture že lep čas seznanjena", pa zakon na uvrstitev na sejo vlade še čaka, je še poudarila ministrica.

N. Ar.
Prijavi napako
Komentarji
ZeK
# 10.08.2015 ob 13:52
še en primer izvrstnega upravljanja z državo!
in dokaz vodstvenih kapacitet ministrice in vlade kot take!

p.s.
Belgijci so v času krize sredstva za kulturo celo povečali, so izračunali, da se vsak EUR vložen v kulturo zelo dobro povrne...
AM
# 10.08.2015 ob 16:31
Zanimivo je, da je razlika približno enaka manjku, odprave 50% davčne stopnje za najbogatejšim !
John.D
# 10.08.2015 ob 15:45
Sramota.

Medtem pa se Miro prilizuje šefu Nata in obljublja povišanje obrambnega proračuna, Dušan pa bogate razbremenjuje davkov.

Pa kaj se dogaja s to državo, zakaj so očitno zgnili še poslednji nevroni naših vladajočih in kako je mogoče, da jih take še toleriramo? :(
Bivši uporabnik
# 10.08.2015 ob 15:15
S to ministrico seveda ni kaj pričakovati.....velik del naše aktualne kulture je žal tudi slabo prebavljiv.....
gesan
# 10.08.2015 ob 19:36
Glavno, da ga bo za vojsko in orožje več!
harigast1
# 10.08.2015 ob 15:43
Za drugi del Čefurji rauss,pa se bo ja našel kakšen miljonček.
sintaksa
# 10.08.2015 ob 13:59
slab signal je, če vlada namenja vedno manj proračunskih sredstev v kulturo, pa četudi je vlada mnenja, da bi bil denar za kulturo lahko bolj smotrno porabljen.

Nekultura se pozna povsod. Krizo danes čutimo zaradi nekulture. Zaradi pomanjkanja kulture prihajajo na svoj račun kriminalci, primitivci, arogantneži, agresivci, mafijci. Ti zasedajo ključne položaje. Ker je raja nekulturna, neizobražena, podkupljiva.

In ti signali o zmanjševanju denarja za kulturo... kaj nas potem še čaka?
Cheetah
# 11.08.2015 ob 06:35
Veliko bi se prihranilo z zmanjsanjem stevila poklicnih gledalisc, ki jih je v Slo veliko prevec... tako bi bilo vec denarja za film itd.
pirančan
# 10.08.2015 ob 21:13
Bravo JBM! Svoje izdatno poznavanje kulture dokazujete s tem, da vas v vladi ne jemljeta resno ne PV ne finančni minister! Vam pa med nepomembnimi srečanji ostanejo le jadikovanja in kritiziranje prejšnje vlade, kot da je ona kriva, da imate vi zdaj manj denarja za 2016 in 2017!

Mogoče bi bil čas, da odidete? Bodite vzor predsedniku svoje stranke!!!
Ples
# 10.08.2015 ob 18:39
Kulturo imajo naši oblastniki na jeziku samo ob kakšnem državnem prazniku, drugače pa je kristalno jasno, da jim zanjo dol visi. Kar je gromozanska napaka.
janezdolzan
# 11.08.2015 ob 01:16
gesan

torej če jaz na 50 svojih komentarjev omenim Janšo si pa vesel...?

lep dan še naprej! :)

Pač kažem na vašo dvoličnost
Jocipros
# 10.08.2015 ob 20:47
Seveda, važno je, da dajemo policiji, ii je itak imamo preveč (primerjave z Nemčijo!), in tudi drugim. Glavni akterji kot je general glanckopf pa itak tega ne poznajo, sa ne vedo kaj je etika in dajejo pisat noriško kraljestvo študentom, pol se pa afna kot na primer v Logatcu, kjer je SDS flancal, a ko mu je eden povedal nekaj, ta slavni pistelj tega ni vedel. Pač, Slovenceljni, kaj se greste. Glavne so maše, drugo pa itak v kulturo ne spada, fajmoštri pa itak poberejo dovolj denarja, da imajo za luksuz, kurbarijo in veseljačenje. To kultuira slovenceljska je vsa...
Flagellum Dei
# 10.08.2015 ob 19:47
"Dejansko na eni strani sploh ni slabo, da bo manj denarja ... pri koritu bodo ostali tisti, ki se bodo morali tudi potrudit in nekaj naredit. Skratka, bomo videli, koliko jih dela "s srcem" in tukaj ne mislim na ljubiteljsko kulturo." - in kod misliš da bo izgubil ta sredstva?! To bo ljubiteljska kultura.
Mikita
# 10.08.2015 ob 18:29
Erjavec bo zafural mednarodne odnose. Njegova kolegica pa kulturo. Politika DeSuSa. In Modernega Mirota.
ZeK
# 10.08.2015 ob 15:06
oziris.va

na razpisih bodo odleteli (še pogosteje) mladi, sodobni umetniki.
starejša generacija, tudi tisti, ki niso ne vem kaj dali od sebe v času "aktivnega ustvarjanja", bo pa financirana, ker je to za ministrstvo delno tudi "socialni korektor".

že večkrat videno, tudi v njihovih uradnih obrazložitvah raznih izborov za financiranje projektov.
Ribiič
# 11.08.2015 ob 11:42
Ministrica ne le da je popolnoma nesposobna, ampak je tudi zastrupila odnose na ministrstvu. Preberite:
http://www.casnik.si/index.php/2015/08/1
1/verena-v-perko-moj-odhod-je-odgovor-na-kratenje-pravice-do-svobodnega-izrazanja/
radijovandl
# 11.08.2015 ob 01:05
Ministrica za kulturo, to je vaša naloga, da vodite in skrbite za ta sektor. Torej ste neuspešna in zato dajte odstopno izjavo, saj kot pravite, bo to zelo neugodno vplivalo na gospodarsko rast in kulturo nasploh.
oziris.va
# 10.08.2015 ob 14:54
Dejansko na eni strani sploh ni slabo, da bo manj denarja ... pri koritu bodo ostali tisti, ki se bodo morali tudi potrudit in nekaj naredit. Skratka, bomo videli, koliko jih dela "s srcem" in tukaj ne mislim na ljubiteljsko kulturo.
DE(j)MOKRA(s)T
# 10.08.2015 ob 13:53
Saj se tudi tu da prihraniti, mogoče celo manj sredstev pomeni tudi večjo kvaliteto in izbor bistvenega. Zadnja leta gledamo hiperprodukcijo kulture in v vsaki mali vasi se predstavljajo tako kvalitetni avtorji kot tudi lovci na kvote za štipendije in evropskega denarja. Veliko gre tudi za plače nenadomestljivih in večnih direktorjev zavodov, seminarjev in dragih večerij ter pogostitev. Tudi kultura ni več kultura ampak predvsem biznis.
Bivši uporabnik
# 10.08.2015 ob 16:27
@BACK

Ja, v kaki gnili neoliberalni državi delajo "hude projekte", v demokratičnem socializmu kjer vlada negativna selekcija pa imamo 1000 štalc s par 10.000 kulturniki, ki žvečijo redno plačo in producirajo kulturne iztrebke
oziris.va
# 10.08.2015 ob 14:55
Obenem je to dobro, da se zadeve malo prečistijo.
BACK
# 10.08.2015 ob 15:04
Se pravi je za 157MIO€ namenjenih za eno leto kulturi? Se pravi je to 436.111€ na dan!!. Pa vi niste normalni, za ta denar delam take hude projekte po celi sloveniji, in to samo od Maja do Septembra, da zaslužim 3x več !! Ta naša družba je blind.....totalno.
superstar
# 10.08.2015 ob 15:45
Se vsaj ne bo več futralo kvazi umetnikov.
Kazalo