Aj Vejvej pravi, da je cilj kitajskih oblasti, da bi z gonjo utišali njegova opozorila in kritike. Foto: Reuters
Aj Vejvej pravi, da je cilj kitajskih oblasti, da bi z gonjo utišali njegova opozorila in kritike. Foto: Reuters
2011 je pripadlo tudi Aju Vejveju

Kot je znano, je umetnika davčni urad novembra lani obtožil neplačila davkov njegove družbe Fake Cultural Development in mu izstavil kazen za 1,87 milijona evrov. Umetnik, ki so ga aprila aretirali na letališču v Pekingu, ko je želel odpotovati v Hongkong, in je preživel skoraj tri mesece v priporu, je moral, zato da se je sploh pritožil, vplačati milijon evrov. Denar mu je pomagalo zbrati kar 30.000 podpornikov.
Ajevi umetniki so pretekli teden oddali 9.000 besed dolgo pritožbo, v sredo pa so uradniki umetniku po telefonu povedali, da bodo njegov primer ponovno preučili v prihodnjih dveh mesecih. "Upamo, da bo davčni urad z vso resnostjo ponovno preučil primer," je povedal Ajev odvetnik Pu Džičjang in dodal, da bodo zadevo predložili v presojo sodišču, če z rezultati ne bodo zadovoljni.
Poskusi utišanja kritika oblasti
Umetnik, ki ga je revija ArtReview lani razglasila za najvplivnejšo osebo v svetu umetnosti, prav tako pa je bil med 'finalisti' osebnosti leta revije Time, je dejal, da skušajo z gonjo proti njemu utišati njegove kritike kitajskih oblasti.
Aretacija Aj Vejveja je lani sovpadala z eno večjih kampanj kitajskih oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih. V priporu so ga zadržali 81 dni, junija pa so ga proti plačilu varščine izpustili. Če je sprva kazalo, da jim je umetnika, glasnega nasprotnika kitajske vlade, po izpustitvi iz pripora vendarle uspelo utišati, ni trajalo dolgo, da je še naprej izražal svoje politične nazore po Twitterju in mednarodnih medijih, dokler mu niso novembra 2011 naložili kazen zaradi neplačanih davkov.

2011 je pripadlo tudi Aju Vejveju