Igralec in režiser Robert Redford skrbi za razvoj sedme usmetnosti tudi s filmskim skladom Sundance. Foto: EPA
Igralec in režiser Robert Redford skrbi za razvoj sedme usmetnosti tudi s filmskim skladom Sundance. Foto: EPA
Tina Turner se s svojo glasbo pa se potrjuje že od 50. let. Foto: EPA
Tonyja Bennetta je celo Frank Sinatra imenoval za najboljšega pevca. Foto: EPA

Predsednik centra za scenske umetsti Stephen A. Schwarzman je ob razglasitvi letošnjih dobitnikov Kennedyjevih priznanj povedal, da bodo počastili pet izjemnih ameriških umetnikov, katerih enkratni in bogati prispevki k tamkajšnji kulturi so močno vplivali na številna življenja. 28 let stara priznanja bodo dvema igralcema, pevcema ter baletki in učiteljici plesa podelili 4. decembra v centru Kennedy, ki stoji na bregu reke Potomac v bližini Bele hiše.

Skrb za razvoj neodvisnega filma
68-letni igralec Robert Redford, utemeljitelj inštituta in filmskega sklada Sundance, prejme priznanje za svojo podporo v neodvisnemu filmu. 79-letnega pevca Tonyja Bennetta so v centru označili kot pevca pevcev, ki ga je celo Frank Sinatra imenoval za najboljšega. S svojo glasbo pa se potrjuje od 50. let do danes. Prav od teh let je mogoče slediti tudi glasbeni karieri Tine Turner, ki je ena najbolje podajanih in najbolj priljubljenih glasbenic v svetu zabave.

S poglobljeno ustvarjalnostjo do mojstrovin
Igralko Julie Harris se je na velikem platnu prvič predstavila leta 1952 v filmu The Member of the Wedding, za katerega si je prislužila tudi prvo nominacijo za oskarja. Nato pa se je s številnimi volgami uvrstila med najbolj priljubljene in cenjene ameriške igralke. Baletka in učiteljica plesa Suzanne Farrell je za uspešno dolgoletno baletno kariero leta 2003 prejela državno medaljo za umetnost (National Medal of Arts), legendarni koreograf George Balanchine pa jo je označil za svojo najpomembnejšo plesalko. Ob utemeljitvi izbora letošnjih nagrajencev so o plesalki povedali, da je njena poglobljena ustvarjalnost porodila številne mojstrovine, pomemben del pri razvijanju plesne umetnosti pa je prispevala tudi s poučevanjem novih generacij baletnih plesalcev.

Center kutlutnega dogajanja
V Kennedijevem centru si je vsako leto mogoče ogledati več kot 3.300 filmskih, gledaliških, baletnih, glasbenih in drugi prireditev. Med glasbenimi dogodki velja omeniti zalsti koncerte Washingtonske državne opere, Državnega simfoničnega orkestra in številne recitale klasične glasbe. Slovesna podelitev priznanj je z leti postala eden od vrhuncev kulturnega dogajanja v Washingtonu. Prireditve se udeležijo največja imena različnih umetniških zvrsti, letos pa bosta podelitev spremljala tudi ameriški predsednik George Bush in njegova soproga Laura Bush.