Tako so se najprestižnejše nagrade za novinarske dosežke v ZDA veselili na uredništvu časopisa LA Times, kjer bodo te dni glavni 'zvezdniki' novinarja Jeff Gottlieb in Ruben Vives ter fotografinja Barbara Davidson. Foto: EPA
Tako so se najprestižnejše nagrade za novinarske dosežke v ZDA veselili na uredništvu časopisa LA Times, kjer bodo te dni glavni 'zvezdniki' novinarja Jeff Gottlieb in Ruben Vives ter fotografinja Barbara Davidson. Foto: EPA
Jennifer Egan
Jennifer Egan je prejela Pulitzerjevo nagrado za roman o odraščanju v digitalni dobi A Visit from the Goon Squad. Foto: Reuters
Mike Keefe
Med uredniškimi karikaturami je komisijo najbolj prepričalo delo Mika Keefa, čigar podobo je objavil časopis The Denver Post. Foto: Reuters
Pulitzerjeva nagrajenca
Pulitzerjeva nagrajenca iz New York Timesa Clifford Levy in Ellen Barry, ki sta nagrajena za mednarodno poročanje. Foto: EPA

Na newyorški univerzi Columbia so spet podelili Pulitzerjeve nagrade, s katerimi vsako leto nagrajujejo najboljše novinarske in umetniške dosežke v ZDA. Časopis Los Angeles Times, ki se lahko doslej pohvali s 41. pulitzerji v zgodovini, je dobitnik nagrade za javno službo na področju novinarstva, in sicer za razkritje in poročanje o škandalu v mestu Bell s 37.000 prebivalci, kjer se je osem uslužbencev nesramno okoriščalo in si izplačevalo visoke plače.

Razkritje novinarjev Jeffa Gottlieba in Rubena Vivesa, kako je imel mestni upravitelj Robert Rizzo 800.000 dolarjev plače na leto, s položajem se je med drugim okoriščal tudi načelnik policije, plače pa so si priskrbeli z izdajanjem različnih taks in višanjem lokalnih davkov, pa je privedlo do aretacij in sodnih postopkov. Pozneje je pri poročanju sodelovalo še okoli 20 članov uredništva.
Jennifer Egan je nagrajena za roman A Visit from the Goon Squad, zgodbo o odraščanju v digitalni dobi, za dramsko delo je nagrajen Bruce Norris, ki v Clybourne Park obravnava rasne in razredne delitve v ZDA. V kategoriji zgodovinskega romana je Pulitzerjo nagrado dobil Eric Foner za opisovanje spremenljivega odnosa predsednika Abrahama Lincolna do suženjstva (The Fiery Trial: Abraham Lincoln and American Slavery).
Pisanje o pohlepu, ki je privedel do gospodarske krize
Najboljše novinarske in umetniške dosežke v ZDA nagrajujejo s Pulitzerjevo nagrado, ki nosi ime po ustanovitelju sklada na univerzi Columbia Josephu Pulitzerju, od leta 1917. Od leta 2007 so nagrade razširili tudi na ameriške spletne medije in tako je že drugič v dveh letih nagrado dobil spletni medij ProPublica, tokrat za nacionalno poročanje o Wall Streetu oziroma o tem, kako so pohlepne prakse v finančnem središču prispevale k zadnji gospodarski in finančni krizi.
Najbolj udarno poročanje tudi o potresu na Haitiju
Letos so brez nagrade ostali nominiranci za udarno vest (breaking news), saj je bilo lani takšnih novic 'preveč', da bi lahko izluščili. Podeljevalci so objavili tri finaliste – časnik Chicago Tribune za poročanje o dveh mrtvih gasilcih v mestu, Miami Herald in El Nuevo Herald za potres na Haitiju ter Tennessean za poročanje o poplavah okoli Nashvilla v Tennesseeju.

Posledice, ki ga za seboj pusti ulično nasilje
Los Angeles Times je večer sklenil še z eno Pulitzerjevo nagrado, za reportažno fotografijo, ki jo je časopisu prinesla Barbara Davidson za vrsto fotografij na temo posledic nasilja uličnih tolp v mestu. Fotografinja je žrtve in njihove družine spremljala dve leti.

Slika pove več kot tisoč beseda
Za fotografijo o udarni novici je nagrajen Washington Post, ki je pretresel s fotografijo potresa na Haitiju, Chicago Sun-Times je dobil Pulitzerja v kategoriji lokalnega poročanja za zgodbe o nasilju v mestu, nagrado za uredniško karikaturo pa je dobil Mike Keefe pri časopisu Denver Post. Za uredniški komentar je odbor podelil nagrado Josephu Ragou (Wall Street Journal), ki se je posvetil reformi zdravstvenega sistema.
Za dve Pulitzerjevi nagradi je bogatejši časopis New York Times, in sicer je šla v roke gospodarskega in finančnega komentatorja Davida Leonhardta v kategoriji komentarjev, nagrado za mednarodno poročanje pa sta dobila Clifford Levy in Ellen Barry za vrsto prispevkov o razmerah v ruskem pravosodju.
O potopljeni ribiški ladji v Atlantiku
Za raziskovalno novinarstvo je nagrajena Paige St. John iz Herald Tribune iz Sarasote na Floridi, ki je razkrila slabosti sistema zavarovanj nepremičnin na Floridi. Nagrado za reportažo so podelili Amy Ellis Nutt (Star-Ledger iz New Jerseyja) za poročanje o potopljeni ribiški ladji v Atlantiku.
Pulitzerjeva nagrada za kritiko je šla v roke Sebastiana Smeeja (Boston Globe) za kritike na različnih umetniških področjih, v sklopu umetniških nagrad sta slavila še Zhou Long za opero o Kitajcih (Madame White Snake) in Ron Chernow za biografijo o nekdanjem ameriškem predsedniku Georgeu Washingtonu (Washington: A Life).