Konec tedna pa bo v znamenju velikih, trdnih prijateljstev, o katerih govori nova radijska igra za otroke, ki bo premierno na sporedu v nedeljo.

V četrtek bo na sporedu radijska igra Mik usode, v kateri se avtor Milan Jesih poigrava z usodo tragičnega para iz klasične grške dramatike, kraljice Jokaste in njenega sina Ojdipa. Vlogo Jokaste je uprizorila Milena Zupančič. Foto: Domen Pal
V četrtek bo na sporedu radijska igra Mik usode, v kateri se avtor Milan Jesih poigrava z usodo tragičnega para iz klasične grške dramatike, kraljice Jokaste in njenega sina Ojdipa. Vlogo Jokaste je uprizorila Milena Zupančič. Foto: Domen Pal
Sorodna novica Radijske igre v tem tednu: Nam je ljubezen res vsem v pogubo?

Radijska igra: Ljubezen nam je vsem v pogubo – drugič
Na Prvem programu bo v torek ob 21.05 na sporedu premiera drugega dela radijske igre Ljubezen nam je vsem v pogubo, radijske priredbi povesti Ivana Tavčarja V Zali. Tri ljubezenske izpovedi iz kmečkega okolja v režiji Alena Jelena je za radio priredila dramaturginja Tatjana Doma, povezovalna tema radijske igre v dveh delih pa je, kot pove že naslov, ljubezen: robati in utrujeni kmečki možje namreč v svojih izpovedih razkrivajo najbolj skrite misli o ljubezni. Štiri moške so najprej v živi izvedbi igre septembra v Cankarjevem domu, potem pa še v studiu posneti radijski igri interpretirali Aleš Valič, Dario Varga, Gregor Čušin in Janez Škof. Njihove izpovedi se končajo z uspešnim lovom, ko ustrelijo kar dva divja petelina, s čimer se ponovno potrdi misel, da je ljubezen pogubna za vse. Sila ljubezni tako lahko premika gore – ali pa nas uniči. Prvi del pa je še vedno na voljo za poslušanje v podkastu Radijska igra in na platformi RTV 365.

Cela Ljubljana naj bi nekoč vedela, da je pisatelj, dramatik, pesnik in esejist Fran Levstik tri leta bolehal, tri mesece je bil bolan, tri dni pa je umiral: "Njegova smrt je bila hrupna, pogosto je skozi okno v Kapiteljski ulici vpil od strahu, da ponoči ni zatisnilo oči kapiteljsko predmestje do zadnje hiše." Tako v uvodu svoje monodrame o predsmrtnih mukah pomembnega slovenskega ustvarjalca zapiše dr. Matjaž Kmecl. Igra v radijski režiji Aleša Jana in interpretacije Toneta Gogale Levstikovo zmerjanje narodnih junakov bo na sporedu v ponedeljek ob 22.05 na programu Ars.

V četrtek v terminu radijske igre ob 22.05 na programu Ars pa bo na sporedu radijska igra Mik usode, v kateri se avtor Milan Jesih poigrava z usodo tragičnega para iz klasične grške dramatike, Jokaste (Milena Zupančič) in Ojdipa (Matjaž Tribušon). Medtem ko je mladi Ojdip nonšalanten in celo mačističen, je Jokasta vseskozi razpeta med ljubeznijo matere in žene; igra, ki jo je leta 1997 režirala Irena Glonar, se izide v obojestranskem pristajanju na igro usode.

Kratka radijska igra: Brodolom in Glasovi
V sredo bo na Programu Ars v terminu kratke radijske igre ob 13.05 na sporedu igra o bitki za preživetje ob brodolomu, ki sproža kopico vprašanj – od najbolj banalnih do tistih najbolj eksistenčnih. Interakcija Roberta in kuharja Francoisa pa ne nazadnje privede do nepričakovanega, absurdnega izida … Besedilo hrvaške avtorice Dijane Merdanović je za radio prevedel, priredil in režiral Klemen Markovčič, v njej pa sta leta 2008 nastopila Saša Tabaković in Jernej Šugman.

J. M. W. Turner: Brodolom, 1805. Platno je danes v zbirki britanske galerije Tate. Foto: Google Art Project
J. M. W. Turner: Brodolom, 1805. Platno je danes v zbirki britanske galerije Tate. Foto: Google Art Project

Na Prvem programu pa bo v soboto ob 22.40 na sporedu posebna kratka radijska igra, ki pretanjena čustvena stanja predstavlja z različnimi glasovi in zvoki. Kratko radijsko igro Glasovi slovenske avtorice Lilijane Resnik so leta 2002 interpretirali Branko Jordan, Vesna Pernarčič, Stannia Boninsegna, Martina Maurič Lazar, Judita Zidar, Marija Gregorc, Alenka Kovačič, Jerneja Končan, Ema Kranjc, Božo Vovk in Janez Dolinar.

Radijska igra za otroke: Globine morja in njihove misli
V nedeljo se bodo mladi poslušalke in poslušalci razveselili nove premiere: na sporedu bo namreč radijska igra za otroke Velika prijateljstva, ki sta jo napisali Nina Kokelj in režiserka igre Saška Rakef. Zgodba, ki slavi prijateljstvo, se začne v veseli igri otroka in morskih bitij, ki jo prekine izginotje mogočnega, velikanskega kita. Deklica Ana (Ana Tereza Perko) se s prijatelji Albatrosom (Blaž Šef), Morskim vragom (Mojka Končar) in starodavno Morsko želvo (Vesna Jevnikar) odpravi na napeto pustolovščino v morski hrup, da bi poiskala kita, prijatelja otrok. A kot pravi Morska želva: "Globini morja misli so globoke", in tako se tudi zgodba v morskih globinah, v katere nas v vlogi pripovedovalca vodi Matej Puc, konča s premislekom o smislu prepiranja. S povabilom k igri pa se v šumu morja začnejo spletati nova – velika – prijateljstva.

Radijska igra za otroke je nastala v okviru projekta B-AIR – Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga sofinancirata program Ustvarjalna Evropa Evropske unije in Ministrstvo za kulturo RS.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 20. in 26. majem 2024

Ponedeljek, 20. maj
Radijska igra 22.05 (Ars) – Matjaž Kmecl: Levstikovo zmerjanje narodnih junakov

Torek, 21. maj
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Ivan Tavčar (prir. Tatjana Doma): Ljubezen nam je vsem v pogubo – 2. del (PREMIERA)

Sreda, 22. maj
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Dijana Merdanović (prir. Klemen Markovčič): Brodolomec

Četrtek, 23. maj
Radijska igra 22.05 (Ars) – Milan Jesih: Mik usode

Sobota, 25. april
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Lilijana Resnik: Glasovi

Nedelja, 26. maj
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Nina Kokelj, Saška Rakef: Velika prijateljstva