Odkriti relief ni najbolje ohranjen, priznavajo arheologi. Foto: Univerza v Lundu
Odkriti relief ni najbolje ohranjen, priznavajo arheologi. Foto: Univerza v Lundu
In še relief, ki prikazuje transport obeliskov iz kamnoloma. Foto: Univerza v Lundu

Relief je, kot je poudaril vodja službe za kulturno dediščino Zgornjega Egipta Ali al Asfar, eden redkih poznanih primerkov, na katerih sta skupaj upodobljena bog Amon in bog Tot. Poleg tega je na reliefu še neidentificiran egipčanski faraon, ki jima ponuja darove.

Amon je kralj bogov in državni bog starih Egipčanov, Tot pa je egipčanski bog modrosti, ki ga upodabljajo s človeškim telesom in glavo ibisa, svete ptice. Relief je slabo ohranjen, a se sliko z njega še vedno da razbrati.

Kamnolom, ki je "napajal" velik del Egipta
Zidni relief so arheologi z univerze v Lundu poleg še nekaterih drugih najdb odkrili v kamnolomu El Silsila severno od mesta Asuan, v katerem so v starem Egiptu pridobivali kamen za gradnji znamenitih templjev v Luksorju in Karnaku.

Med drugim so našli še sfingo, podobno tistim, ki jih najdemo na "aveniji sfing" v Luksorju, in še en relief, ki prikazuje ladijski prevoz dveh obeliskov. Po prepričanju strokovnjakov slednji datira v 18. dinastijo, najverjetneje v čas kraljice Hačepsut (okoli 1503-1490 pr. n. š.), prikazuje pa delo v kamnolomih v Starem Egiptu.

Vodja švedske arheološke odprave Maria Nilsson opozarja, da je na obeh bregovih Nila okrog 60 najdišč v kamnu, ki datirajo v predinastično in zgodnjo dinastično dobo.

Nekaj dni pred tem odkritjem je ista raziskovalna ekipa odkopala še dve starodavni grobnici: ena je poslednje počivališče za zdaj še neznanega vladarja, druga pa simboličen grob boga Ozirisa.