Drugo
(8)
Detajl s stropa Sikstinske kapele, ki ga je poslikal med letoma 1508 in 1512, nanj pa naslikal devet prizorov iz Stare zaveze. Foto: Wikipedia Commons
Michelangelo Buonarroti
Michelangelo Buonarroti (1475-1564) na portretu Daniela da Volterre okoli leta 1544. Foto: Wikipedia Commons
Stvaritev Davida
Michelangelova freska Stvaritev Davida na stropu Sikstinske kapele meri 230 krat 480 centimetrov. Foto: Wikipedia Commons

Dodaj v

Rojeni levičar Michelangelo "hudičeve roke" ni uporabljal zaradi takratnih predsodkov

Od malega se je učil ustvarjati z desnico
11. maj 2018 ob 13:55
Rim - MMC RTV SLO, STA

Davide Lazzeri, strokovnjak za Michelangela, je v svojem nedavnem članku zapisal, da je ta renesančni ustvarjalec, sicer rojeni levičar, od malega trdo delal, da se je naučil slikati z desnico, saj so v njegovem času gojili predsodke do levičarjev.

Michelangelo, ki velja za najpomembnejšega renesančnega kiparja in enega največjih umetnikov vseh časov, je pisal in slikal z desnico, a je bil rojen levičar, je pokazala raziskava. Desnico se je naučil uporabljati zaradi predsodkov do levičarjev v njegovem času, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Čopič in dleto v desnici
Davide Lazzeri je v svojem članku, objavljenem v reviji Clinical Anatomy, zapisal, da je Michelangelo od malega veliko truda vlagal v to, da je bil sposoben slikati z desnico. Kljub temu pa je v desnici držal dleto, ko je kiparil.

Po pisanju agencije Ansa je Lazzeri tak sklep oblikoval na podlagi primerjave sledi rok na Michelangelovih delih in nedavnega odkritja, da je umetnika mučil artritis, ter na podlagi umetnikove karikature, pred nedavnim odkrite na risbi Victorie Colonna. Na tej se je umetnik narisal, kako slika z desnico.

V Michelangelovem času – pa tudi še veliko pozneje, denimo v času Alberta Einsteina – so bili mladi levičarji prisiljeni začeti uporabljati desnico, saj je leva veljala za "hudičevo roko".

Michelangelo Buonarroti (1475–1564) se je rodil v Cepreseju, s 13 leti se je začel učiti v Ghirlandaiovi delavnici v Firencah. Od leta 1489 je v krogu umetnikov na dvoru Medičejcev spoznaval antično plastiko in se humanistično izobrazil. V Firencah je izklesal verjetno svoje najslavnejše kiparsko delo, monumentalnega Davida.

Tudi mnoga papeška naročila
Od leta 1505 je v Rimu po naročilu papeža Julija II. izdeloval njegovo grobnico, vendar je moral delo velikokrat prekiniti zaradi drugih nalog, predvsem zaradi poslikave stropa Sikstinske kapele. Nagrobnik je tako delal kar 40 let, na koncu pa je bil v skromnejši obliki postavljen leta 1547 v rimski cerkvi sv. Petra v vezeh. V središču je znamenita Michelangelova figura Mojzesa.

Strop Sikstinske kapele je poslikal med letoma 1508 in 1512, nanj pa naslikal devet prizorov iz Stare zaveze. Od leta 1516 je po naročilu papeža Leona X. v Firencah zasnoval medičejsko kapelo v cerkvi San Lorenzo, ki velja za enega njegovih najveličastnejših dosežkov. Od leta 1547 je kot glavni arhitekt bazilike sv. Petra projektiral osrednji cerkveni prostor s kupolo. Izdelal je tudi načrt za glavni trg na Kapitolu. V tlak je zarisal elipso, sredi trga pa stoji kip rimskega cesarja Marka Avrelija.

Michelangelo je umrl v Rimu, v častitljivi starosti 88 let. Njegovo truplo so prinesli v Firence, kjer je pokopan v baziliki Santa Croce, kar je bila tudi njegova zadnja želja.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
iluvatar
# 11.05.2018 ob 14:19
Od leta 1489 je v krogu umetnikov na dvoru Medičejcev spoznaval antično plastiko in se humanistično izobrazil.

No, kaj to pomeni?
Bivši uporabnik
# 12.05.2018 ob 18:10
Hja, še v času ko sem jaz hodil v šolo (v šestdesetih), levoročni za kazen nismo smeli pisati s črnilom. Ampak možgani so zelo prilagodlljivi in se naučijo vsega, celo lepopisja z desnico.
Za nož, čopič ali svinčnik, in kitaro pa je še vedno glavna - levica.
iluvatar
# 11.05.2018 ob 18:18
Želel sem poudariti, da ni smiselno uporabljati tujke za to, kar je počel. Ni bilo nobene plastike, seveda ne, temveč je pridevnik+plastika izraz za obdelavo kipa. Cel, le frontalno, itd. A ker gre za poljudni tekst, namenjem splošni publiki, bi se dalo tisti stavek lepše prevesti.
Zanimivo, do tega trenutka smo poste oddali sami levičarji (ne nujno politično levičarji).
ednina
# 11.05.2018 ob 18:08
Od leta 1489 je v krogu umetnikov na dvoru Medičejcev spoznaval antično plastiko in se humanistično izobrazil.

No, kaj to pomeni?


Verjetno, da se je izobraževal na področju humanizma, ki je imel velik vpliv v času renesanse.

Sicer pa se mi zdi res nesmiselno, da so ljudje včasih imeli takšne predsodke do levičarjev.

Tudi sam sem levičar in ne morem razumeti, zakaj še danes nekatere kulture imajo negativen odnos do levičarjev. Zakaj to sploh koga moti?

Mi pa zavre kri, kadar nekoga, ki piše, riše ali je z levo roko, poskušajo prisiliti, da uporablja desno roko. Takšni starši obstajajo tudi v Sloveniji. Čeprav mislim in upam, da vedno manj.
ti-ne
# 11.05.2018 ob 17:57
Absoluten genij za vse čase.
Dux Ursus
# 13.05.2018 ob 11:01
Kakšne bi šele bile vse te stvaritve, če bi jih naredil z levico :)
Amadej Nomir
# 12.05.2018 ob 08:25
Povsem pravilno izrazoslovje, a pomankljiva razgledanost na strani bralcev.
plástika -e ž (á) 1. um. delo, izdelek iz trdnega materiala v obliki kipa, reliefa: ob vhodu stojijo velike kamnite plastike; bronasta, lesena plastika; razstava plastik znanega umetnika / razstavljati malo plastiko; portretna, spomeniška plastika // umetnost, ki se ukvarja z izdelovanjem takih del: razvoj abstraktne plastike ...
kipar
krkuščekov
# 11.05.2018 ob 14:17
Jaz sem rojen desničar, pa držim dleto v levi roki. Noro! S katero roko je pa tisti popoln krog narisal?
Kazalo