Lot in njegovi hčeri je morda najpomembnejša Rubensova slika, ki je že ves čas v zasebni lasti - in tako bo tudi odslej. Foto: Christie's
Lot in njegovi hčeri je morda najpomembnejša Rubensova slika, ki je že ves čas v zasebni lasti - in tako bo tudi odslej. Foto: Christie's

S tem je postalo najdražja umetnina starih mojstrov, ki so jih prodali pri tej dražbeni hiši v njeni 250-letni zgodovini.

Doseglo pa je tudi drugo najvišjo ceno za umetniško delo starih slikarskih mojstrov po sliki Pokol nedolžnih, ki jo je prav tako naslikal Rubens in so jo leta 2002 prodali za 49.506.648 funtov. Lot in njegovi hčeri so prodali po "intenzivnem boju med štirimi ponudniki, ki je trajal 14 minut," piše na spletni strani dražbene hiše.

Namestnik vodje oddelka za dela starih mojstrov Paul Raison je komentiral: "Prodaja te pomembne slike kaže, da Christie's še naprej obvladuje trg mojstrovin na dražbi in na tem področju. Rubens je izjemno delo, ki izpričuje psihološko kompleksnost, ustvaril v času, ko ga je sloves najbolj znanega umetnika v Antwerpnu že trdno usidral v središče evropske umetnosti."

"Turneja" po palačah Evrope
Eno njegovih najpomembnejših del, ki zdaj ostaja v zasebnih rokah, v javnosti ni bilo na ogled več kot sto let. Široko je dva metra, njena "pot" pa je izjemna: bila je v zbirkah bogatih trgovcev iz Antwerpna, generalnega guvernerja Španske Nizozemske, Jožefa I., svetega rimskega cesarja in vojvode Marlborougha, ki jo je izobesil v palači Blenheim. V okvirju iz Blenheima so jo tudi prodali.

Preizkušajo novo tradicijo: teden klasike
V celoti je dražba starih mojstrov in britanskega slikarstva prinesla 63.390.100 funtov. Dražba je bila del t. i. tedna klasike pri Christie's, prvega tovrstnega v Londonu, katerega izkupiček je znašal 86.150.663 funtov.