Drugo
(7)
Samo Resnik
Resnik je v osemdesetih letih kot študent biologije in fizike postal urednik mariborske študentske revije Katedra, pozneje pa je prevzel tudi mesto urednika ljubljanske Tribune ter Časopisa za kritiko znanosti. Resnik je bil eden ustanovnih članov Slovenske demokratične zveze in aktivist pri ustanavljanju Nove stranke, deloval je v odboru za varstvo človekovih pravic, poleg tega pa je bil tudi aktivist Mirovnega inštituta. Resnik se je poleg aktivizma ukvarjal tudi z leposlovjem. Med drugim je leta 2003 izdal roman z naslovom Dotiki, leta 2005 pesniško zbirko Prijaznemu dvomu in leta 2009 pesmi z naslovom Odpirati okna - včeraj, danes in jutri. Foto: NN

Dodaj v

Samu Resniku v spomin

"Fant z nahrbtnikom, ki je postavljal neprijetna vprašanja"
13. april 2011 ob 11:15
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Mnogi veliki politiki sedanjosti si bodo oddahnili. Živa priča vseh dogajanj v 80-ih, Samo Resnik, enfant-terrible slovenske politike je preminil v noči s sobote na nedeljo.

Ali Žerdin ga je poimenoval "motor študentskega gibanja 80-ih", bil pa je eden redkih idealistov, ki so se aktivno ukvarjali s politiko: sanjač, ki ni samo sanjal, ampak tudi trdo delal – za razliko od mnogih politikov, ki so z vstopom v politično življenje obogateli, je Samo v politiki izgubljal – 9. aprila je izgubil tudi tisto najdražje, svoje življenje. Politika mu je jemala čas za pisateljevanje – vsi, ki so ga poznali, so spoznali tudi njegov nadpovprečen pisateljski talent: znanstvena fantastika, dokumentaristika – vse to bomo pogrešali, tukaj so še pesmi, ki jih ni zapisal, in ideali, ki jih ni ne on, zdi pa se, da tudi vsi ostali Slovenci ne, izsanjali.

Samo je bil tisti posebnež, o katerih so se nekoč pisali romani, ki so jih opevale pesmi, v začetku 21. stoletja pa je sam s peščico prijateljev bil bitko za obstoj in za življenje. V politiko je pomagal mnogim danes zelo velikim imenom, pomagal je, da so do sredstev za delo prišli danes razvpiti "slavneži", ki pa na koncu niso premogli niti toliko sočutja, da bi za njegove zadnje mesece prispevali le drobtinico, prahec s svoje bogato pogrnjene mize. Samo Resnik (15. 10. 1962–9. 4. 2011) je bil v vsej svoji skromnosti velik Človek. Velika začetnica je ob njem malo, saj je verjel v dobro in verjel, da lahko vsi mi s trdim delom in vztrajnostjo nekaj spremenimo na bolje.

Pred dnevi, 9. aprila, je umrl pisatelj, pesnik, publicist in politični aktivist Samo Resnik. Pogreb bo v četrtek, 14. aprila, ob 16. uri v Kamnici pri Mariboru.

Spominjali se ga bomo kot fanta z nahrbtnikom, ki je s svojim visokim glasom postavljal vprašanja, ob katerih so prisotni zardevali, ki je sanjal o romantičnih večerih v dvoje in ki mu varno zavetje toplega in tihega doma ni nikoli bilo usojeno.

Ko bodo čez sto let pisali zgodovino, bo marsikomu jasno, da je za osamosvojitev Slovenije in za demokratične spremembe v deželi na sončni strani Alp dal svojo mladost in svoje življenje Samo Resnik. Ni padel, ni umrl v zaporu, iztrohnel je v hrepenenju, da bi to, za kar se je boril, bilo lepše in bolj pošteno so tistih, ki jih je imel najraje: preprostih ljudi odprtih src."

Natalija Gorščak

B. Ti.
Prijavi napako
Komentarji
severna zvezda
# 13.04.2011 ob 12:13
Ste se le spomnili. Pohvalno.

Marsikateri osamosvojiteljski zaslugar za njegovo ime ni hotel slišati - kljub bolezni in težki situaciji, ki jo je preživljal mesece pred prezgodnjo smrtjo.

Naj počivaj v miru!
ponudnik
# 13.04.2011 ob 13:16
Taki ljudje bi morali sodelovati pri vodenju države, ampak to je na žalost utopija.
debelinko
# 13.04.2011 ob 13:11
Moralno stanje naše politike se pkaže tudi v takih žalostnih trenutkih. Šteli bomo nekrologe in ugledneže na pogrebu.
Samo, hvala ..................miren spanec.
Whisperer
# 13.04.2011 ob 14:34
Počivaj v miru !
polzaliva
# 14.04.2011 ob 19:23
Počivaj v miru.
optimus
# 14.04.2011 ob 13:28
Od idealizma v komercialo, nič novega na tej strani.
Ulikses_
# 13.04.2011 ob 13:01
a bi lahko kdo napisal še, kaj so bile vse te zasluge?
Kazalo