Deklica z balonom, ki je eden od znanih Banksyjevih motivov, se je na londonskem zidu prvič pojavila leta 2002. Foto:
Deklica z balonom, ki je eden od znanih Banksyjevih motivov, se je na londonskem zidu prvič pojavila leta 2002. Foto:
No Ball Games
Za No Ball Games si v Sincura Group obetajo iztržek milijon funtov (1,2 milijona evrov).
Mobile Lovers
Bristolski motiv Mobilnih ljubimcev je bil odkrit in tudi že odstranjen pred kratkim. Foto: Banksyjeva spletna stran

Na dražbi bo tokrat mogoče kupiti naslednja dela: No Ball Games, Old Skool, Liverpool Rat, Sperm Alarm, Silent Majority, Girl With Balloon in 2 Rats. Sincura Group predvideva, da bodo za njih iztržili zneske od enega milijona funtov (1,2 milijona evrov) za No Ball Games do 150.000 funtov (182.000 evrov) za Sperm Alarm.

Dela bodo do nedeljske dražbe, ko se bo obenem sklenila tudi spletna dražba, na ogled v hotelu Me London. Britanec Banksy, ki velja za najbolj znanega dejavnega anonimnega umetnika, dražbe seveda ne komentira. Grafite, večinoma z izrazito družbenokritično noto, je začel ustvarjati pred približno dvema desetletjema v svoji domovini, danes pa jih je mogoče najti na zidovih po vsem svetu.

Spornost prodaje ulične umetnosti
Britanski BBC poroča, da v podjetju Sincura Group niso mnenja, da je njihovo početje vandalizem in da gre v bistvu za ukradena dela. V nekaterih drugih dražbenih hišah pa opozarjajo še, da naj ljudje pomislijo, kaj sploh kupujejo, saj je sporna tudi avtentičnost teh del.

Seveda pa mnogi utemeljeno mislijo, da je ulična umetnost namenjena javnosti in da naj se ne bi s prodajo pretvorila v zasebno lastnino. Zato je odstranjevanje Banksyjevih grafitov in njihove prodaje na dražbah naletelo na številne kritike in proteste, zaposleni v podjetju naj bi celo prejeli grožnje s smrtjo.

Policista prodana, na vrsti tudi ljubimca
Na februarski dražbi so za Poljubljajoča se policista iztržili 575.000 dolarjev (418.153 evrov). Banksy ju je ustvaril na zidu brightonskega puba, prodali pa so ju v Miamiju.

Pred kratkim pa so v Banksyjevem rodnem Bristolu njegovo sveže delo odstranili kar z odpirači, saj ga je ustvaril na leseni podlagi. Gre za motiv sodobnih ljubimcev; sicer se objemata, vendar sta vsak zase zatopljena v vsebino na zaslonih svojih pametnih telefonov. Mobilna ljubimca si je prisvojil bližnji mladinski klub, ki si obeta, da se bo s prodajo dela izvil iz rdečih številk.