V predstavi igrata Miha Bezeljak in Anže Zevnik, za glasbo je poskrbel Vasko Atanasovski, obilkovalec svetlobe je Miljenko Knezoci, oblikovalec zvoka pa Mitja Pastirk. Foto: Lutkovno gledališče Maribor/Boštjan Lah
V predstavi igrata Miha Bezeljak in Anže Zevnik, za glasbo je poskrbel Vasko Atanasovski, obilkovalec svetlobe je Miljenko Knezoci, oblikovalec zvoka pa Mitja Pastirk. Foto: Lutkovno gledališče Maribor/Boštjan Lah
Račka, Smrt in tulipan Lutkovnega gledališča Ljubljana
Račka, Smrt in tulipan je v Zagrebu osvojila nagrado za najboljšo predstavo festivala. Foto: Miha Fras
Pekarna Mišmaš
Gre za zgodbo o dobrem in skromnem peku Mišmašu, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, ter o ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se odloči ostati kar pri Mišmašu. Foto: Miha Fras

Predstava Račka, Smrt in tulipan je dobila tudi štiri posamične nagrade. Fabrizzio Montecchi je bil nagrajen za oblikovanje svetlobe, Mitja Vrhovnik Smrekar za glasbo ter igralki Polonca Kores in Asja Kahrimanović za animacijo v predstavi.

Režiser predstave mali modri in mali rumeni Miha Golob je prejel nagrado za režijo, za animacijo sta bila nagrajena Miha Bezeljak in Anže Zevnik, predstava pa je prejela tudi nagrado za tehnologijo in nagrado za najbolj človekoljubno sporočilo.

Predstava je nastala po slikanici Lea Lionnija Little Blue and Little Yellow (1959), ki je sočasno s premiero predstave, aprila 2015, v prevodu izšla pri založbi Miš. Gre za zgodbo o najboljših prijateljih, modrem in rumenem, ki s prijateljskim objemom postaneta enaka – zelena. Ali je zeleno še zmeraj modro in rumeno?

Zagrebški festival je potekal med 14. in 19. septembrom, žirijo pa so sestavljali Marijana Petrović (Srbija), Ivan Rajkov (Bolgarija), Igor Tretinjak (Hrvaška).

V BiH-u slavila Pekarna Mišmaš
Na 8. bugojnskem lutkovnem bienalu pa je zmagala predstava Pekarna Mišmaš, katere besedilo je napisala Svetlana Makarovič, pod režijo pa se je podpisal Robert Waltl. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da Pekarno Mišmaš odlikuje zapleten umetniški koncept, ki je odprl velike možnosti za izredno kakovostno igralsko-umetniško lutkovno igro.

Bugojnski lutkovni bienale je v Bosni in Hercegovini potekal med 14. in 18. septembrom. O nagradah je odločala žirija, ki ji je predsedoval Dragoslav Todorović, članici pa sta bili Dubravka Zrnić Kulenović in Ria Trdin.