Drugo
Puškin
Bronast kip je delo umetnika Alekseja Leonova. Foto: Borut Živulović/Bobo
Puškin
Doprsni kip stoji v Severnem parku v Ljubljani ob Železni cesti. Foto: Borut Živulović/Bobo
Kip Puškin
Ruski veleposlanik Doku Zavgajev je ob odkritju kipa med drugim dejal, da imata ruski in slovenski narod skupne slovanske korenine, da so se usode obeh narodov v različnih, tudi ne najbolj preprostih časih prepletale na različne načine ter da sta državi vselej med seboj našli vzajemno spoštovanje in prijateljstvo. Foto: Borut Živulović/Bobo

Dodaj v

Slovenija je dobila prvi spomenik velikemu Puškinu

Simbol multikulturnosti in medsebojnega spoštovanja
9. november 2017 ob 14:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljana je bogatejša za bronast doprsni kip znamenitega ruskega pesnika, pisatelja in dramatika Aleksandra Sergejeviča Puškina, ki je tudi prvi spomenik temu velikemu literatu v Sloveniji.

Ob odkritju spomenika v Severnem parku v Ljubljani ob Železni cesti je ruski veleposlanik Doku Zavgajev dejal, da Puškin v srcih številnih Slovencev živi že več generacij. Po njegovem prepričanju tako spomenik v ljubljanskem Severnem parku krepi kulturno sodelovanje in prijateljstvo med Rusijo in Slovenijo. "Dobro veste, da so naši bilateralni odnosi zelo razvejani, a imajo stalno pozitivno dinamiko in so na visoki ravni," je dejal ob odkritju kipa.

Spomnil je, da imata ruski in slovenski narod skupne slovanske korenine, da so se usode obeh narodov v različnih, tudi ne najbolj preprostih časih prepletale na različne načine in da sta državi vselej med seboj našli vzajemno spoštovanje in prijateljstvo.

Zamisel o Puškinovem spomeniku je živela že nekaj časa, je dejal in se zahvalil vsem, ki so pripomogli, da je ta zdaj tudi uresničena. Prireditev z odkritjem spomenika so pripravili Forum slovanskih kultur, Mestna občina Ljubljana, rusko veleposlaništvo v Sloveniji, odbor za mednarodne zadeve državne dume federalnega zbora Rusije v Sloveniji ter Ruski center znanosti in kulture.

Kip so pomagali odkriti še ljubljanski podžupan Aleš Čerin, član odbora za mednarodne zadeve državne dume federalnega zbora Rusije v Sloveniji Zaur Gekijev in direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter.

Da bi tudi Prešernove pesmi recitirali v Rusiji
Spomenik, postavljen v mestu, ki se od leta 2015 ponaša kot Unescovo mesto literature, je po Čerinovih besedah simbol multikulturnosti in medsebojnega spoštovanja. Tako Čerin kot Rihterjeva sta sicer spomnila, da je Puškin pravzaprav sodobnik največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Rihterjeva tako upa, da bi nekoč tudi Prešernove pesmi recitirali v Rusiji.

Postavitev spomenika Puškinu je del projekta Veliki učitelji človeštva ruskega sklada Dialog kultur - Enotni svet, ki poskuša zbliževati narode skozi popularizacijo dosežkov velikih znanstvenikov, umetnikov in kulturnikov s posvečanjem pozornosti duhovnim in moralnim idealom, neodvisnim od narodnosti. Avtor bronastega doprsnega kipa je kipar Aleksej Leonov.

Slavnostno odkritje so sklenili s Puškinovo romanco v izvedbi nagrajenke ruskih in mednarodnih natečajev ter vodje Agencije talentov Rulada Anne Mogutine, Puškinove pesmi v ruščini in slovenščini pa so recitirali dijaki Gimnazije Poljane in Gimnazije Bežigrad.

Vrh evropskega romantičnega pesništva
Aleksander Sergejevič Puškin
(1799-1837) se je v literarno zgodovino zapisal predvsem z romanom v verzih Jevgenij Onjegin, ki govori o brezciljnem življenju sebičnega in samozadostnega junaka, ki pozneje v življenju obžaluje zavrnitev ljubezni mlade ženske in se v usodnem dvoboju spopade s svojim najboljšim prijateljem. Velja za eno osrednjih del ruske književnosti in enega izmed vrhov evropskega romantičnega pesništva.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Pac-Man
# 09.11.2017 ob 14:36
Rihterjeva tako upa, da bi nekoč tudi Prešernove pesmi recitirali v Rusiji.

Ga. Rihter se bo načakala.
abcabc
# 09.11.2017 ob 15:51
Potem ko so Slovenci smeli med Rusi poznati samo Lenina in nekaj drugih KGB-jevskih spak, je naše glavno mesto dobilo spomenik resnično velikemu Rusu in velikanu slovanske in svetovne književnosti. Priznanje vsem, ki so pomagali in sodelovali pri postavitvi tega spomenika.
sv
# 09.11.2017 ob 15:30
Ni Janković zastonj dobil medalje.
dingdong
# 09.11.2017 ob 14:41
Z razstavo V tujem jeziku berejo moje pesmi sem hotela opozoriti na številne prevode in na različne jezike, v katere so prevajali Prešernove pesmi. Predstavljamo samo knjige s prevodi, ki jih hranita Gorenjski muzej in Mestna knjižnica Kranj. Teh je kar 120, gre pa za prevode v nemščino, srbščino, angleščino, francoščino, italijanščino, makedonščino, ruščino, esperanto, hrvaščino, madžarščino, češčino, slovaščino, poljščino, kitajščino, bengalščino, španščino, albanščino, beloruski in romski jezik. Če upoštevamo, da je dr. Milan Rakočević prevajal v črnogorščino, štejmo še ta jezik,« pravi Beba Jenčič in pripominja, da razstava ne zajema rokopisnega gradiva in objav v antologijah (DELO 2012)
urigeller
# 09.11.2017 ob 18:49
@GoodFella ! Povezava je vellikani svetovne književnosti ! Vzemi si karto Beograda , pa boš videl , da imajo slovenski književniki veliko svojih ulic . To je svetovljanstvo , ne pa omejenost , beri : zaplankanost !
sistema
# 09.11.2017 ob 21:18
Ossip Abramovich Gannibal's father, Pushkin's great-grandfather, was Abram Petrovich Gannibal (1696–1781), an African page kidnapped to Constantinople as a gift to the Ottoman Sultan and later transferred to Russia as a gift for Peter the Great. Da me ne bo kdo za besedo drzal.
sistema
# 09.11.2017 ob 21:14
sobota, 28. 3. 2009
"Puškin" v Mestni hiši
Župan Zoran Janković je soboto, 28. marca 2009, v Mestni hiši slovesno odkril kip Puškina, ki ga je med uradnim obiskom v Moskvi simbolično prejel v dar.
sistema
# 09.11.2017 ob 21:11
To je ze drugi Puskinov spomenik v Ljubljani. Malce prevec... in kot trivija, bil je mulat....
GoodFella
# 09.11.2017 ob 18:33
Tudi mene zanima, kakšno neposredno ali posredno povezavo ima Puškin s Slovenijo. Ok, veliki ruski pesnik, ampak velikih ruskih in svetovnih pesnikov ter pisateljev je ogromno, potemtakem bi lahko postavljali kipe vsepovprek. Niso mi povsem jasni ti kriteriji. Ali bodo Rusi v zameno v kakem moskovskem parku postavili kip Prešernu?
hehet
# 09.11.2017 ob 18:14
hlapci!
Taktobo
# 09.11.2017 ob 18:13
Že Leninov spomenik v Murski Soboti je zelo na meji dobrega okusa zame. Medtem, ko je spomenik sovjetskim vojakom in partizanov zame vredu in primeren osvoboditvi in spominu na umrle v boju za osvoboditev.
Taktobo
# 09.11.2017 ob 18:09
Zakaj pa smo zdaj dobili še puškinov spomenik, človek ki nikoli ni bil v Sloveniji in nikoli ni pisal o Sloveniji. Malo neprimerno se mi zdi. Kot da bi dobili spomenik Oskarju Wildu, ali kkateremu drugemu pisatelju/pesniku iz daljne države.
Radenm
# 09.11.2017 ob 17:24
@gejzir

Sicer Puškin ni nič sporen, ampak LJ medtem npr. še vedno nima niti enega vidnejšega spomenika ženski.


Daj predlog na občino komu in zakaj naj se postavi, pa kam. To gre pač tako, samo od sebe ne bo nič z neba padlo. Je res da imamo Slovenke, vredne spomenikov, od Ide Kravanje do Tine Maze, samo interes je treba izkazat da se to postavi.
Pantha Rhei
# 09.11.2017 ob 16:12
Putinovo medaljo bo treba nekako odplačat, a ne, Zoran.
Bivši uporabnik
# 10.11.2017 ob 11:35
Prvi spomenik črncu v Ljubljani.
1a34
# 09.11.2017 ob 16:32
Puškin: Bronasti jezdec

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bronze
_Horseman_(poem)

Pesem Bronasti jezdec govori o junaku, ki je jezen na oblastnika, ker je mesto preplavila voda.
V Sloveniji tožimo Avstrijce, ker so odprli zapornice na Dravi, in naj bi domnevno zaradi tega prišlo do poplav.
Pred leti pa je bil poplavljen tudi Vič v Ljubljani. Enemu od članov naše družine je poplavilo garažo na Viču in avto. Domnevno je prišlo do tako velikih posledic zato, ker niso dovolj čistili kanalov. Naj policija in tožilstvo ugotovita, ali je to res, in kdo je objektivno odgovoren za škodo, da vemo koga tožiti in da ne bo vse skupaj zastaralo.
povzetek
# 09.11.2017 ob 15:20
@gejzir
Primicova Julija ;)
opat
# 09.11.2017 ob 18:17
Res je Puškin je velik literat. Nedosegljiv drobcenim možicljem!
1a34
# 09.11.2017 ob 15:20
Puškin: Bronasti jezdec

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bronze
_Horseman_(poem)
uiophjk
# 09.11.2017 ob 15:44
npr. še vedno nima niti enega vidnejšega spomenika ženski.

Tisti trije "dildoti" pred Stolnico menda predstavljajo ženske :-).
gejzir
# 09.11.2017 ob 14:54
Ne vem, čemu sploh tako upanje ge. Rihter. Bodo pa pač recitirali kaj drugega.

Tako kot mi tudi ni jasno, zakaj prav spomenik Puškinu. Samo zato, ker ga je nekdo drug financiral ali zaradi sporočila, da imamo radi Rusijo? Sicer Puškin ni nič sporen, ampak LJ medtem npr. še vedno nima niti enega vidnejšega spomenika ženski.
velenjcan
# 09.11.2017 ob 15:33

Pac-Man
# 09.11.2017 ob 14:36
Prijavi neprimerno vsebino
Rihterjeva tako upa, da bi nekoč tudi Prešernove pesmi recitirali v Rusiji.
Ga. Rihter se bo načakala.


A je tudi Prešeren pod sankcijami?

gejzir
# 09.11.2017 ob 14:54
Tako kot mi tudi ni jasno, zakaj prav spomenik Puškinu.


Ker je pisal pesmi?
RJSlo
# 09.11.2017 ob 16:27
No ja. Manija postavljanja spomenikov se nadaljuje. Skoraj 5000 rdečih, 1 - 2 bela. Zdaj pa nadaljujemo s "prijateljskimi" državami, Srbija, Rusija, Belorusija, Severna Koreja, Venezuela, itd.
Kazalo