Drugo
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 9 glasov Ocenite to novico!
Susanne Bier
Ena od vidnejših evropskih režiserk, danska cineastka Susanne Bier, ki so jo leta 2011 na podelitvi evropskih filmskih nagrad razglasili za evropskega režiserja leta. Je prva ženska režiserka, ki je osvojila zlati globus, oskarja, emmyja in evropsko filmsko nagrado. Foto: EPA
Evropske filmske nagrade
V priporočilu med drugim opozarjajo na pomanjkanje filmov, ki jih podpisujejo režiserke, na filmskih festivalih A-kategorije. Foto: EPA

Dodaj v

Svet Evrope za odpravo neenake obravnave spolov v avdiovizualnem sektorju

Poziv k iskanju praktičnih rešitev za reševanje neenakopravne obravnave spolov
29. september 2017 ob 12:49
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Odbor ministrov Sveta Evrope (SE) je sprejel priporočilo o enakopravni obravnavi ustvarjalcev in ustvarjalk na avdiovizualnem področju. Ženske s svojimi projekti ključno prispevajo k razvoju avdiovizualnega sektorja, poudarja dokument, po navedbah SE-ja prvo tovrstno panevropsko priporočilo, ki se dotika neenake obravnave spolov v sektorju.

Priporočilo je zasnovala široka mreža mednarodnih strokovnjakov iz držav članic Sveta Evrope v sodelovanju s predstavniki avdiovizualnega sektorja in akademije, sledi pa deklaraciji, ki jo je odbor avgusta 2015 sprejel na konferenci v Sarajevu. Besedilo se med drugim dotika nezadostnega zavedanja o neenakopravni obravnavi spolov v sektorju ter neenake prerazporeditve sredstev med ustvarjalci in ustvarjalkami, hkrati pa poziva k iskanju praktičnih rešitev za reševanje nastalih težav.

Kot primer prispevka žensk na avdiovizualnem področju omenja dokument predvsem vse večji uspeh igralk in scenaristk v televizijskih produkcijah, ki žanjejo velik komercialni uspeh. Kot ključ za večjo prepoznavnost ženskih ustvarjalk v avdiovizualnem sektorju pa je omenjena potreba po spodbujanju predstavitve njihovega dela na televiziji, v kinih in drugih digitalnih platformah.

Režiserkam več nagrad kot moškim kolegom
Glede režiserk je v priporočilu zapisano, da sicer resda podpisujejo manj filmov, a so raziskave pokazale, da so njihovi filmi, glede na manjšo produkcijo, proporcionalno bolje zastopani na filmskih festivalih, režiserke pa prejmejo več nagrad kot moški kolegi. Opažajo pa pomanjkanje filmov, ki jih podpisujejo režiserke, na filmskih festivalih A-kategorije.

Priporočilo vključuje natančne napotke, kako zbirati podatke o enakopravni obravnavi spolov v avdiovizualnem sektorju, tudi po priporočilih sklada Eurimages.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
hehet
# 29.09.2017 ob 14:53
spolni organi so edini legitimni kriterij pri podeljevanju nagrad, konec debate
Grof_von_Baron
# 30.09.2017 ob 17:28
Supervažna politična organizacija se ukvarja s supervažno temo preštevanja spolnih organov v eni od 15000000 dejavnosti na tem svetu.
conanbarbarian
# 29.09.2017 ob 13:01
Svet Evrope, ko si samemu sebi namen !
Proti
# 29.09.2017 ob 17:06
Super! Sedaj pa še na modne piste!
Kazalo