Drugo
Maja Smrekar
V znak podpore napadenim umetnikom je bila v PEN nemudoma sprejeta Simona Semenič. Sprejetje Maje Smrekar pa je v postopku. Foto: BoBo
PEN
V Slovenskem centru PEN z veliko zaskrbljenostjo ugotavljajo, da tako zlonamerne, osredotočene in očitno koordinirane kampanje, naperjene zoper umetnike, ne pomnijo od primera Kocbek in drugih primerov stalinistične prakse javnih diskvalifikacij v prejšnjem stoletju. Foto: BoBo
       Slovenski center PEN je zgrožen nad možnostjo, da bi tovrstna obravnava umetnosti in takšen napad na umetnike in njihova dela pridobila status legitimnega sogovornika v umetniških in drugih področjih javnega delovanja ali celo postala del t. i. javnega mnenja o umetniških in drugih zadevah javnega značaja.       
Prešernovi nagrajenci
Več združenj umetnikov je v teh dneh ostro obsodilo napade na nagrajence, predvsem gre za očitke proti intermedijski umetnici Maji Smrekar in gledališki ustvarjalki Simoni Semenič, a tudi književniku Borisu A. Novaku in predsedniku upravnega odbora Prešernovega sklada Vinku Möderndorferju. Foto: BoBo

Dodaj v

"Takšna nestrpnost kliče po žrtvovanju umetnosti za gašenje jeze proti drugim tegobam Slovencev"

Tudi Slovenski center PEN ostro proti napadom na Prešernove nagrajence
18. februar 2018 ob 12:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sovražni govor, usmerjen proti letošnjim Prešernovim nagrajencem, so ostro obsodili tudi v Slovenskem centru PEN, kjer opozarjajo, da je plaz napadov, zmerljivk, groženj in pozivov k linču "spodbudil neopravičeno in neutemeljeno nestrpnost, ki kliče po žrtvovanju umetnosti za gašenje jeze proti vsem drugim tegobam Slovencev, zlasti pa za merjenje moči v predvolilnem času".

Slovenski center PEN se je sicer nasprotovanju grozilnim in ogrožajočim komentarjem, usmerjenim proti letošnjim dobitnikom Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, pridružil že pri spontano napisani protestni izjavi Ženskega odbora Mira. Kot je v izjavi za javnost zapisala predsednica Slovenskega centra PEN Ifigenija Simonović, so v znak podpore v PEN nemudoma sprejeli gledališko umetnico Simono Semenič, sprejetje intermedijske umetnice Maje Smrekar je v postopku. Vinko Möderndorfer in Boris A. Novak pa sta cenjena člana PEN-a že desetletja, je spomnila.

Kot je znano, so bili sovražni komentarji usmerjeni prav v omenjene štiri lavreate, a tudi proti članicam in članom komisij, ki so nagrade dodeljevali.

Temelj države, ki ga niso pripravljeni podpreti
"Gre za neustavljivo srhljivo umazano in banalnosti napito povodenj, ki duši razsodnost, stanovsko tovarištvo in solidarnost,"
so zapisali v centru PEN. Plaz zmerljivk, napadov in groženj pa presega vse podobne pojave v tisku, v elektronskih medijih in na spletnih forumih do zdaj. V preteklih letih se je bistveno poslabšal položaj samostojnih umetnikov, poslabšale so se možnosti za manifestiranje umetnosti na vseh področjih, so opozorili. "Bistveno pa se je zmanjšalo spoštovanje kulture v političnih krogih, ki se na kulturo sklicujejo kot na temelj države, a je niso pripravljeni podpreti in vzdrževati, kakor bi bilo treba."

Ob tem so opozorili, da pri tem ne gre za kritiko ali izraze nestrinjanja z določenim delom, vsebino ali obliko posameznih umetniških praks, ki so v vsej občasni ostrini in gnevu pogost in pričakovan pojav in ki vsako leto ob kulturnem prazniku vzplamti. "V Slovenskem centru PEN z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da tako zlonamerne, osredotočene in očitno koordinirane kampanje, naperjene zoper umetnike, ne pomnimo od primera Kocbek in drugih primerov stalinistične prakse javnih diskvalifikacij v prejšnjem stoletju."

Kot so še zapisali v protestnem pismu, je Slovenski center PEN zgrožen nad "možnostjo, da bi tovrstna obravnava umetnosti in takšen napad na umetnike in njihova dela pridobila status legitimnega sogovornika v umetniških in drugih področjih javnega delovanja ali celo postala del t. i. javnega mnenja o umetniških in drugih zadevah javnega značaja".

Obenem PEN podpira pobude in zahteve ustvarjalcev na vseh področjih kulture. "Zagovarja vse umetnike ne glede na njihovo nacionalnost, spol, spolno usmerjenost, starost, socialni status. Ne omalovažuje pomembnosti ljubiteljskih dejavnosti in ne zagovarja ukinjanja vrhunskih ustanov in omejevanja svobode umetniškega izražanja."

Sovražni govor, usmerjen proti Prešernovim nagrajencem, so v preteklih dneh ostro obsodili številni posamezniki in kulturne organizacije, med drugim Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, Društvo slovenskih knjižnih prevajalcev in Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Ogorčenje nad napadi je izrazil tudi minister za kulturo Tone Peršak.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
krumpek
# 18.02.2018 ob 13:12
Dojenje psa je seveda napredna umetnost, ki je mi kmetje ne razumemo.
surreal2010
# 18.02.2018 ob 13:12
Rezanje slovenske zastave ni umetnost ampak navadno kaznivo dejanje. In če se na to opozori, to še ni sovražni govor.
Gams
# 18.02.2018 ob 13:17
Napad na nekoga je res nedopustno dejanje prav tako pa podpiram idejo da umetniki ustvarjajo ob službi kot dopolnilno dejavnost. Da je vsaka bedarija financirana iz proračuna tudi nio v redu.
Greg
# 18.02.2018 ob 13:25
Sedaj bom pa jaz provokatven; torej, bo naslednje leto dobila nagrado Prešernovega sklada oseba, ki se bo morda slikala na pokopališču ob sveže izkopanem truplu? Torej to ne bo skrunitev trupla, ampak umetniški performans, aja, še poprej ga mora zvleeči na svoje dvorišče da ne bo na svojem mestu. In sevcda druga umetnica bo v skopu perfomendsa spolno občevala z opico into bo višek umetnosti.....
čak mal noris
# 18.02.2018 ob 13:25
KJE kdorkoli tu vidi "kulturo"??? Vsak pasji drek, ki se ga "umetnik" spomni, tudi pod razno še ni kultura. In tole velja za obe "umetnici".
nvk
# 18.02.2018 ob 13:32
Sovražni govor, usmerjen proti Prešernovim nagrajencem, so v preteklih dneh ostro obsodili številni posamezniki in kulturne organizacije

Res čudovito, da je RTV, katerega moramo plačevati, platforma za izlivanje žolča umetnikov. Oni lahko kritizirajo vse, ko pa pa nekdo kepico dreka nazaj zabriše, pa sledi užaljenost. Poglejte, mi smo za vas itak zarukani kmetje, tako da ni problema, financirajte se sami, mi vas pa bomo na miru pustili, pa je.
Bivši uporabnik
# 18.02.2018 ob 13:32
Človek na koncu koncu sam ve koliko je sposoben in kakšen rezultat je dal na mizo.

To vodi v ekstremno razvrednotenje dela, znanja, talenta. Nekdo, ki je odličen pianist, vlagal leta v instrument, dela doma in po svetu in recimo ni deležen nobene pozornosti, nagrad, itd, po drugi strani pa nekdo brez talentov igra norca iz tistih, ki so resnično posvetili življenje umetnosti.

Moti me, da ni več objektivne kritike, na prvo mesto se postavlja, rasa, spol, politični pogledi....
Gastrbajtr
# 18.02.2018 ob 13:49
Še v nedeljo nam ne dajo miru s temi priskledniki?
jujc
# 18.02.2018 ob 13:18
Tile kvaziumetniki so samo še sebi namen. Na državne stroške seveda. Ko pa jim nekdo nastavi ogledalo pa se zgrozijo.
frozen pingvin 4
# 18.02.2018 ob 14:25
če majo ti umetniki jajca...morda bi lahko probal rezat npr kitajsko zastavo v tibetu....ali pa ameriško pred belo hišo...itd... to bi bila umetnost!
KovacevaKobila
# 18.02.2018 ob 14:23
Denar za kulturo in socialne transferje bi združil - pa si naj razdelijo med sabo, kakor vejo in znajo.

Ironično. Po eni strani 'domoljubi' ves čas grulite, da je 'treba pomagati revnim rojakom', hkrati pa bi socialne transferje z veseljem zrezali.

Socialni transferji niso darilo ali miloščina - gre za denar, ki ga z davki vplačujemo, da smo sistemsko zaščiteni, če slučajno ostanemo brez službe, imamo zdravstvene probleme itn.

Pravo cuzanje davkoplačevalcev je denimo izdatno subvencioniranje Cerkve - institucije, ki je oproščena plačevanja davkov.

Prosil bi vas za razlago, zakaj točno si Cerkev zasluži subvencioniranje? Zakaj točno si banke ali podjetja, ki se guzijo v slabi banki, zaslužijo nepovratne milijarde iz proračuna? Zakaj točno si politiki a la Janša & Co. - ki bentijo nad kulturniškimi 'paraziti', sami pa praktično ne hodijo v službo - zaslužijo krasne plače na račun davkoplačevalcev, sejnine in bonitete, subvencionirane obroke, vozni park na državne stroške, stanovanja na državne stroške, računalnike in mobitele na državne stroške, financiranje strank iz proračuna itn?

Lepo prosim, sama ušesa so me.
Bivši uporabnik
# 18.02.2018 ob 13:38
Žalostno, da si ene šole ne moreji privoščiti glasbenega programa oziroma glasbil, ni pa problem v financiranju težkih anti talentov, ki defacto nimajo nič z umetnostjo.
Brisko
# 18.02.2018 ob 15:27
Ti samozvani umetniki od svojega početja relativno dobro živijo. A za to dobro življenje je nujen en pogoj - da jim dovolj ljudi verjame, da so resnično umetniki. Zato eden drugemu podeljujejo nagrade, s katerimi nas želijo prepričati, da je njihovo početje vrhunsko. In ko nekdo pokaže, da je cesar gol, in da se njihove akcije uvrščajo v kategorijo provokacije, saj v njih ni niti pičice estetike in tehničnega znanja, ki sta potrebna za umetnost, ga začnejo divje zaničevati. Ker najhujše, kar se samooklicanemu umetniku lahko zgodi, je, da prevagajo tisti, ki ga imenujejo po pravem imenu -provokator.
lubislovenci
# 18.02.2018 ob 13:28
A je tale PEN postal nekakšno odlagališče in pribežališče kadrov, ki bi sicer propadli. Čisto na Slovenske železnice me spominja, tam imajo tudi eno podobno smetišče kadrov. Koga so pred nekaj leti že izpisali iz PEN kluba?
Primorc
# 18.02.2018 ob 13:21
Upam da se čimprej ukine vsakršno financiranje "kulture" iz javnega denarja
Monopattern
# 18.02.2018 ob 15:42
Grem jaz oropati banko za ''performans'' pa naj mi država plača in zagotovi imuniteto pred sodiščem. Seveda bom prej še občeval s pisarniškim fikusom, da zadovoljim zahtevno slovensko ljudstvo.
zzob
# 18.02.2018 ob 16:46
Eni pravijo, da v imenu svobode govora lahko izustijo ali na spletu napišejo prav vse, kar jim pade na pamet. In to so v glavnem tisti, ki so zdaj tako zelo proti svobodi umetniškega izražanja.

Kar se mene tiče, pa menim, da ni ne absolutne svobode govora ne absolutne svobode umetniškega izražanja. Oboje je omejeno, kadar posega v svobodo in dostojanstvo drugih ali pa celo vsebuje elemente kaznivega dejanja.
luckyss
# 18.02.2018 ob 16:32
Glejte, meni ni noben problem na silos narisati 6 metrski penis, ki ejakulira alpsko mleko...
Vendar ker nisem akademik, bi me verjetno prej zaprli kot "povzdigovali v hramu umetnosti"...
V bistvu pa je to isti ku....
Mikita
# 18.02.2018 ob 15:26
Tisti, ki v tekstu vidi samo črke in jih ne zna prebrati kot zapisano misel, je enak temu, ki v teh dveh performansih vidi samo dojenje in razrezano zastavo. Najbrž tudi v cerkvi na freskah vidijo samo (naga) telesa, ki se nekaj preganjajo in sadomazo prizore? Pri takih interpretacijah je upodabljanje trpljenja na freskah mazohistična orgija, za tistega, ki ne zmore ali noče razumeti.
Še enkrat, ni nujno, da se strinjate s performansoma, ampak da se delate butaste, da bi dokazali svojo ideološko pozicijo, pa vam tudi ni treba.
kislec
# 18.02.2018 ob 21:08
Ker slavo in nagrade prinašajo samo še provokacije in se pri iskanju teh vse branže ne znajdejo najbolje, imam nasvet za skladatelje: zagotavljam Prešernovo nagrado tistemu, ki bo ustvaril vsaj tričetrturno skladbo v ultrazvočnih frekvencah, ki jo bodo odšpilali priznani poustvarjalci na violinah brez strun in podobno...
ajvard
# 18.02.2018 ob 15:58
sam navdušeno spremljam delo obeh "spornih" nagrajenkin jima iz vsega srca čestitam.

sočasno pa obsojan to sedanje jokanje o "sovražnem govoru".pa saj gre za umetnost, radikalno, avantgardno. njen cilj je hoja po robu in ta prinaša odzive iz vseh strani.

pričakovati, da boš ustvarja v popolni svobodi, sočasno pa zavit v vato, je degradacija taiste umetnosti.

negativni odzivi so ravno toliko legitimni, kot delo obeh izvrstnih umetnic!

v kolikor bi bili odzivi samo pozitivni, bi šlo za dekoracijo, ne za umetnost.
sempetrc
# 18.02.2018 ob 13:32
Ubožci!
Heldarion
# 18.02.2018 ob 19:59
@ivan cankar

Pa smo sklenili krog. Smejo se oglašat samo tisti, ki se vsaj malo zanimajo za kulturo (ali kar samo tisti, ki so strokovno usposobljeni za kritiko - karkoli že to pomeni).

Ta trditev ne bi bila problem, če bi govorili o neki ekzaktni znanosti (matematika, fizika, kemija, ...), ne pa o umetnosti. Ker očitno je nekaj umetnost že, če nekdo tako reče (pa čeprav bi lahko mirno rekli, da gre zgolj in samo za provokacijo).

Me ima, da bi povedal še kaj bolj sočnega, ampak je en moj komentar že bil zbrisan v tej temi, tako da bodi dovolj tega.
Heldarion
# 18.02.2018 ob 19:41
@cycoll

Nekateri izmed teh umetnikov so plačani iz državnega denarja. Če jim ni všeč, da jih kritizira tisti folk, ki plačuje davke (in kot nam nekateri hočejo povedat, za kar nimamo niti pravice), potem naj se grejo financirat iz zasebnih virov. Volk sit in koza cela.
Pantha Rhei
# 18.02.2018 ob 15:35
"Dajte mi svoj denar, da bom lahko delal umetnost, in bodite čisto lepo tiho o tem, kar za ta denar ustvarim." - Oprostite, mene ta poza več kot spominja na diktaturo (ne pa na svobodno družbo, ki bi jo moral zagovarjat PEN).
Bivši uporabnik
# 18.02.2018 ob 15:01
Heh, sami razsvetljenci ni kaj, po vašem bi že zdavnaj govorili nemško.
forest9
# 18.02.2018 ob 22:19
Je pa res, da gre trend sodobne umetnosti (v Sloveniji in drugod po svetu) v neke skrajnosti, recimo slikarstvu v vse večje abstrakcije, ko laik ni šanse da bi kaj "videl" v sliki, vse več je "vulgarnosti" v literaturi, glasbi in drugod, kar seveda pomeni, da je takšno umetnost težje približati širši javnosti, še več, zbuja celo gnus. Če pa je umetnost/kultura ogledalo družbe, se pa velja vprašati, če smo tudi kot družba vse bolj razpršeni, apatični, egocentrični, nesramni itd. in je takšna prezentacija, ki bazira na provokaciji, edina, ki nas lahko "doseže".
Seveda imamo tudi vrsto "prijetne" glasbe, dram, filmov in likovnih del, ki so bolj "klasična", in precej ljudi zahaja v gledališča, opere, razstave, itd., a tista "avantgardna" dela so zgoraj omenjena. Še enkrat, le zakaj? Smo vse bolj ne-kulturni in je tudi kultura presega svoje meje?
firtoh
# 18.02.2018 ob 21:26
Cankar je izdal pesniško zbirko Erotika,ki je povzročila splošno zgražanje,čeprav so jo redki sploh prebrali.Škof Jeglič je zaukazal pokupiti in sežgati 700 izvodov,Cankar je isto zbirko izdal tri leta kasneje in je skupaj z Župančičevo Čašo opojnosti,začetek slovenske moderne.
Srečko Kosovel-Kons-ABC
Ostani mrzlo, srce!
Cinik.
Transformator.
Orient ekspres v Parizu na viaduktu.
Okovi na rokah.
Avtomobili tečejo.
Jaz ne morem.
Moja misel-elektrika
je v Parizu.
Vonj medicin
s klinik.
Fuj,pljuj,zaničuj.
Fuj,fuj,
fuj!
S tole pesmijo Kosovel gotovo ni bil popularen in iz nje nikoli niso naredili narodno- zabavne pesmi...Pod oknom sem stal in bil sem vesel.
Najlepše na vasi pesmi sem pel....
g1n3k
# 18.02.2018 ob 18:14
Glej...Vrhunskih svetovnih avtorjev je toliko, da jih povprečen človek ne more prebrati v tistih skromnih desetletjih, ki so nam na voljo, pa če bereš po osem ur dnevno...
.
To je tvoja ocena. Dejansko je umetnost precej subjektivna zadeva, najbolje pa znajo ocenit kaj izstopa tisti ki se s tem bavijo, torej strokovnjaki. V tem primeru so slovenski strokovnjaki precej soglasno odločili da Simonino delo izstopa in si zasluži nagrado.
.
Dasiravno je dojemanje umetnosti subjektivno, je skupna točka dobrih umetnin da povzročijo čustveni premik. Simonina fotografija z zastavo ga je zagotovo. Kdor ne razume sporočila - to ni strgana zastava in pes na dojki - bi se zlahka podučil zakaj je tako. Ampak nedvomno lažje je ostat kmetavzar.
Heldarion
# 18.02.2018 ob 14:37
Zgovarjanje na umetnost za vsako provokacijo je navadna strahopetnost (naši južni bratje so nam podarili zelo žmothn izraz za ljudi, ki to počnejo) - če provociraš, imej jajca.

Ni vsaka umetnost provokacija, niti ni vsaka provokacija umetnost. Pravzaprav je v preseku obeh množic izjemno malo elementov.
RJSlo
# 18.02.2018 ob 13:57
No ja. Glede na odzive "umetnikov in kulturnikov" izpade, da smo ruralci dobri samo za plačevanje dajatev. Ko pa se nekdo vpraša kam gre njegov denar ali pa se z nakazili takšnim osebam ne strinja je pa ogenj v strehi. 26 let še ni bilo dovolj, da bi zlezli iz totalitarne države.

Uničevanje državnih simbolov, kar zastava vsekakor je, ni umetnost. Osebo, ki to "izvede" bi morali, že po službeni dolžnosti, policisti kazensko ovaditi.

Književni prevajalci ostro proti "neznosni lahkosti gostilniškega vrednotenja umetnosti"
------------------------------------------------------------
No ja. Torej osebe v gostilni niso naši rojaki oziroma državljani te države? Ali nimajo tudi oni pravice povedati svoje mnenje oziroma strinjanje ali nestrinjanje glede namena porabe sredstev iz proračuna? Se spet ponavlja zgodba iz ex države, ko se je netransparentno financiralo tudi kulturo?
ukrajin
# 18.02.2018 ob 21:53
Povsem razumljiva reakcija javnosti.

Taki "kulturniki" so največja anti-reklama za sodobno umetnost.
paver
# 18.02.2018 ob 21:27
Ta naš PEN je ena velika katastrofa! Zblojena.
magnapurga
# 18.02.2018 ob 20:26
@Heldarion: "Ta trditev ne bi bila problem, če bi govorili o neki ekzaktni znanosti (matematika, fizika, kemija, ...), ne pa o umetnosti. Ker očitno je nekaj umetnost že, če nekdo tako reče (pa čeprav bi lahko mirno rekli, da gre zgolj in samo za provokacijo)." Tu je jedro problema. Tebi in še marsikomu se zdi umetnost nekaj prostočasovnega in neobveznega, pa čeprav je starejša od ved, ki jih navajaš. In umetnost ni tisto, za kar nekdo tako reče (ali kar se dobro prodaja), ampak kar potrdijo kot umetnost strokovnjaki za področje umetnosti. (Kot v 'ekzaktnih' znanostih nekdo potrdi patente in izume.)
Komur se zdi, da za to področje ni treba biti strokovnjak, bo seveda z veseljem ponavljal, da ima prav njegov lastni okus. Ampak tudi za umetnost obstajajo večji in manjši poznavalci, kakor za matematiko, fiziko, kemijo. Le da se jim tega v časih somraka ne priznava. Takrat pa se tudi ekzaktne znanosti začnejo manj ekzaktno uporabljati, in potem poči.
HOR
# 18.02.2018 ob 18:13
@luckyss
# 18.02.2018 ob 17:34

Usodo Romanovi in vzpon Hitlerja niso, ne sprožili, ne krojili umetniki, da rovov in jaškov niti ne omenim...
Pa pod Hitlerjem ( & Stalinom), kaj podobnega ni bilo mogoče saj je v kali zatiral "dekadentno" umetnost, kakor bi jo radi nekateri še danes...
ni maitre
# 18.02.2018 ob 18:08
Prav tako bi bilo smotrno, da o kvaliteti umetnikov razpredajo le tisti, ki dela omenjenih umetnikov dejansko poznajo.

Točno tako!
*krítika -e ž (í) (fran)
analiza novega znanstvenega ali umetniškega dela zaradi splošne presoje in ločitve pozitivnih in negativnih sestavin
gledalíška krítika -e -e ž
strokovno besedilo, ki v sredstvih javnega obveščanja poroča o uprizoritvah in jih vrednoti

*Definition of critic (Merriam-Webster)
one who engages often professionally in the analysis, evaluation, or appreciation of works of art
or artistic performances a literary critic a film critic a theater critic
*Critic /'krɪtɪk/ is a noun. A critic is a person who writes reviews and gives opinions in newspapers or on television about books, films, music, or art.

Torej v večini komentatorskih zapisov ne moremo govoriti o kritiki (analizi) ampak preprosto o obrekovanju!
*obrekováti -újem nedov. (á ȗ)
dajati neresnične, zlonamerne izjave, s katerimi se jemlje komu ugled.
HOR
# 18.02.2018 ob 17:25
Najbolj zanimivo pri celi zadevi pa je, da se tisti, ki se najbolj zgražajo nad, s Prešernovo nagrado nagrajenimi deli dotičnih umetnic, najmanj zavedajo, da s svojim odzivom pravzaprav, na nek način, sami aktivno sodelujejo v njuni umetniški stvaritvi...
nvk
# 18.02.2018 ob 16:29
Prepovedat volilno pravico vsem, ki v enem letu ene leposlovne knjige ne preberejo, ne grejo na predstavo ali koncert. Vedno manj vas je. Ste pa glasni. K sreci brez moci.

A pol če imam dovolj štempljov na kartončku pa lahko pljuvam čez umetnike?
kislec
# 18.02.2018 ob 21:36
...purga: " Tudi dojenja psa ni bilo,..."
Morda ne dobesedno s sesanjem, (nisem gledal), je bilo pa na vsak način krmljenje psa s človeškim izločkom:

"Močne reakcije je sprožil vaš projekt Hibridna družina, v katerem se postavite v vlogo matere pasjega mladiča. Kako je nastal ta projekt, kaj je bilo njegovo sporočilo?

Cilj Hibridne družine je bil vzpostaviti empatično distanco do Drugega. Na javni predstavitvi v mojem takratnem studiu v Berlinu so bili obiskovalci priča hranjenju pasje mladičke z mojim kolostrumom, pri čemer smo razpravljali o reproduktivni svobodi v heteronormativni družbi, v kateri se koncept tradicionalne družine zdi vse bolj problematična utvara."

Očitno bomo vsi skupaj kmalu samo še utvara...
raknac navi
# 18.02.2018 ob 21:12
No daj kislec kar z imeni na dan. Kateri dve predstavi sta to bili?
Vse ostale strokovnjake pa pozivam, da sami sebe vprasajo koliko slovenskih umetnikov pod 50 letom poznajo. Koliko slikarjev, pesnikov, pisateljev, kiparjev. Pustim zaenkrat ob strani vprasanje katero njihovo delo poznajo.
kislec
# 18.02.2018 ob 21:00
Zdaj pa povsem nekaj drugega.

Letos sta me v teatru "zadeli" dve predstavi, katerih bistvena značilnost, da ne rečem odlika, sta bila molk in negibnost igralcev. (Zaenkrat) še ne ves čas, ampak očitno pelje prepričljiva "sporočilnost" le-te zamisli k stopnjevanju, tako da smemo kmalu pričakovati 100% umetnost v obliki popolne odsotnosti igralcev - zaklenili bodo izhode in če bomo imeli srečo, nam bodo pustili vsaj kakšno luč prižgano.
(Vzor za to iskati v prosluli angleški prazni sobi z ugašajočimi lučmi, ki je bila zelo, zelo nagrajena, seveda ni slučajnost.).
raknac navi
# 18.02.2018 ob 20:49
Folk tukaj zagovarja tezo, da lahko otrok sam odloca o tem kaj bo pocel, kaj bral, kaj gledal, jedel itd. Pa vemo, da ni tako. Ne more sam o tem odlocat, ker o zivljenju se nima pojma. Zato mi te stvari odrejamo odrasli. In nekateri bi radi umetnost spravili na ta nivo. Jedel, gledal, bral bom tisto kar je meni vsec. Izvoli! Tvoj problem. Samo nehaj s tem posiljevat mene.
Statistika lepo govori o tem koliko kulture konzumirajo slovenci. Veliko! Torej ste vi glasni v manjsini. In namesto, da bi se vprasali zakaj se vas umetnost ne dotakne, raje tukaj gor pametujete in nam razlagate, da je zemlja ploscata. Ampak dragi moji, zemlja ni ploscata. Tudi ce to milijonkrat napisete. Slovenci imajo radi svojo kulturo, umetnost in umetnike. Ce niste med njimi vas problem.

Razumem pa da je tezko. Ce verujes v stranko, ki ti v naprej pove kako naj razmisljas, ki ti diktira kaj je dobro in kaj slabo, ki odloca o tem kdo so pozitivni liki in kateri so negativni liki.

Res grozljiv skupni imenovalec.
Proti gejem, proti crncem, proti splavu, proti beguncem, za bodeco zico, itd. In sevda proti kulturi. Saj ni cudno, da vse sovrazite in v vsem vidite svojo lastno senco in se je bojite.
raknac navi
# 18.02.2018 ob 19:24
Namen umetnikov je bil od nekdaj, je, ter ostane, da naturi takorekoč ogledalo drži: kaže čednosti njé prave črte, sramoti njé pravo obličje, stoletju in telesu časa odtis njega prave podobe.
Ivan Cankar v Hlapcih

In glede na komentarje, ki ze deset dni padajo po umetnosti, je napadenim umetnikom to dobro uspelo. Na nek “obicajen” roman se itak vsi pozvizgate. Tako, pa se je koncno zgodilo, da vsaj malo razmisljate o umetnosti

In se vprasanje. Katera javna osebnost, poleg Janse se podpira ta pogrom nad umetniki in njihovim praznikom? Kaksen profesor? Akademik? Filozof?
kralj matjaž
# 18.02.2018 ob 19:23
ni maitre
Ostali pa tiho, tako kot v dobrih starih svinčenih časih.
Pa zakaj vedno vaše totalitarne ideje pridejo na plano.

Drugač pa dojenje psa naj bi bila vrhunska slovenska umetnost?
Meni je jasno, da je z elito nekaj težko narobe in pri nekom, ki ga ne smemo omenit, je danes jasno da je bilo nekaj zelo narobe. Bogi fant.
Heldarion
# 18.02.2018 ob 19:17
Če mislite, da smejo čez umetnost rečt kaj samo tisti, k si zato strokovno usposobljeni, naj tudi to umetnost financirajo samo tisti, ki so strokovno usposobljeni za kritiziranje le-te. Potem pa lahko izvajajo en drugemu fellatio.
KovacevaKobila
# 18.02.2018 ob 16:46
O tistem pametovanju, da mi "navadni kmetje" nismo sposobni razumeti sporočila, ki ga nam prinaša "visoka umetnost" ...

Nedvomno. Zato v kinematografih gledamo le še superjunake v pajkicah. Zato se na lestvicah najbolj branih knjig bohotijo kuharice in 50 odtenkov gospodinjskih seksualnih fantazij. Zato so dvorane, v katerih se izvaja Beethovna, Mozarta, Chopina, Šostakoviča, Ravela itn. iz dneva v dan bolj prazne.

Vsekakor portret javnosti, ki razume in ceni visoko umetnost.
binc
# 18.02.2018 ob 15:23
Zoofilija/mučenje živali in oskrunjenje/uničevanje državnih simbolov je kaznivo dejanje. Na sodišče pa da vidimo kaj bojo povedali sodniki.
forest9
# 19.02.2018 ob 17:39
@raknac navi - vulgarno bi moral dati v navednice in pa seveda je to zgolj ena od možnih recepcij umetniških del. Ciljal sem na to, da se trend umetnosti (če je bila avantgardna je sicer vedno bila manj sprejemljiva za množice) še bolj kot v preteklosti odmika "okusu" širše publike, je težje razumljiva, ključni pomen je na večih ravneh, kontekstih itd. Pri tem je lahko celo preveč nazorna. Nimam pojma, kaj je želela S. Semenič pred 9 leti povedati z zastavo, vem pa, da ni za to dobila nagrade (ampak za dosežke v zadnjih dveh letih). Zdel se mi je dober komentar Pogačnika (avtorja zastave): »Podobo berem takole: čas je, da se v Sloveniji rodi nekaj novega. Zarodek je tik pred trenutkom rojstva.«
Isto ne vem, kaj je sporočilnost tiste fotografije M. Smrekar, kot verjetno precej ostalih komentatorjev.
Je pa umetnost zelo širok pojem in lahko vanjo vključimo tudi vse vaške ansamble. Da pa ti ne dobivajo Prešernovih nagrad, pa je verjetno večini razumljivo.
Bivši uporabnik
# 19.02.2018 ob 14:18
"Bistveno pa se je zmanjšalo spoštovanje kulture v političnih krogih, ki se na kulturo sklicujejo kot na temelj države, a je niso pripravljeni podpreti in vzdrževati, kakor bi bilo treba."

S tem se ne strinjam. V omenjenih političnih krogih je umetnost s kulturo prej poobedek po dobrem kosilu, za parado. Bognedaj o avtonomnosti, povodec je nujen zaradi subverzivnosti. Kdor postavlja vprašanja, misli s svojo glavo. Sistem ostaja kot prej, le prilagaja se količini denarja. Problem je atomiziranost: tvoj problem ni moj, jaz sem se šolal, zakaj se ti nisi; tvoj problem ni moj, jaz delam, da preživim; kar se je zgodilo tebi, se meni ne bo, tudi če te bom moral zato prikrajšati ali izriniti. Res je bedno, da je piarovcem spet zneslo najti iver, ki naj uspešno deli ljudstvo na dva pola. Umetniki, delavci za minimalca in upokojenci na ta način ne bodo dojeli, da so potisnjeni v isto govno in vsak zase ne bodo ničesar spremenili. Delavci bodo bentili čez nekoristne umetnike in ti čez nepismen / zaplankan narod, ki uporablja sovražni govor. Ampak nerazumevanje, občutek prikrajšanosti, ogroženost, jeza, so na obeh straneh. Pomanjkanje velikodušnosti se pojavi, ko ljudje občutijo, da jim je bilo že nekaj vzeto. Tega ne bomo rešili s prepovedovanjem nezaželenega izražanja v kiberprostoru, naj je na trenutke še tako blizu javnim straniščem. Ukvarjati bi se morali z vprašanjem, kako se iz te komunikacijske gluhosti lahko izkopljemo.
viljemmm
# 19.02.2018 ob 10:34
Tole, PEN idr. pa res močno spominja na orkestrirane stalinistične in še kakšne napade iz obdobja 45-90. Tukaj in takrat so na delu institucije, financirane iz istega vira. Brščiič, Vasle, Ušaj idr. pa so posamezniki, ki so spontano odragirali na nekaj, kar po njihovem mnenju enostavno ni umetnost. In res ne razumem, zakaj takšno zgražanje državnih institucij. Bodo prepovedali osebna mnenja o umetnosti? Deja vu!
Kazalo