"Kadar ljudje govorijo o ponaredkih del, sem si vedno predstavljal, da gre za dela Cezanna ali Renoirja, da kopirajo njuna dela. Da gre za moja dela, me je šokiralo. Umetnost privablja ljudi, ki iščejo lahko pot do denarja. In to me skrbi," je po vložitvi tožbe dejal JonOne, ki ga na sodišču zastopa znan pariški odvetnik Francis Szpiner, poroča francoski Huffington Post. Levy naj bi v zadnjih dveh letih prodajal ponarejena JonOnova dela in zanje iztržil več kot 15.000 evrov.

50-letni JonOne, njegovo pravo ime je John Andrew Perello, je Američan z dominikanskimi koreninami, ki že več kot 30 let živi in ustvarja v francoski prestolnici. Svoje udejstvovanje z grafiti je začel pri 17 letih v zloglasni newyorški četrti Harlem. Na ulicah in vlakih podzemne železnice se je podpisoval kot Jon156, pri čemer je številka označevala številko njegove ulice. Velja za izjemno plodnega umetnika, saj se vsako leto podpiše pod več kot 200 del. Leta 2007 je svoje delo Balle de match prodal za 24.800 evrov.

JonOnove razstave so na ogled na različnih koncih sveta, pogosto pa so na voljo tudi na dobrodelnih dražbah. Pred letom dni je poslikal rollys roycea slavnega nogometaša Erica Cantonaja, ki je potem avto prodal in zanj iztržil 125.000 evrov, ki jih je namenil fundaciji Abbe Pierre.