Za najboljšo koreografijo nagrajena plesna predstava Nevidno telo dijakov Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana. Foto: Nada Žgank
Za najboljšo koreografijo nagrajena plesna predstava Nevidno telo dijakov Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana. Foto: Nada Žgank

Priznanja so podelili najboljšim gledališkim in plesnim skupinam ter avtorjem del vizualnih umetnosti. Najboljše gledališke predstave sta izbirala Petra Pogorevc in Matej Bogataj, ki sta si ogledala devet tekmovalnih predstav. Letošnjo bero sta označila za žanrsko zelo raznoliko. Zelo kvalitetna bera niha od uprizoritev z roba, kjer se gledališče in ples stikata, do uprizoritev, ki so nastale na podlagi klasičnih dramskih del, sta zapisala.
Glavno nagrado, ki omogoča produkcijo v Cankarjevem domu, so prejeli gledališčniki Dijaškega doma Ivana Cankarja (DIC) za plesno gledališko predstavo Krasni novi svet. Predstavo, ki je nastala pod mentorstvom Draga Pintariča, opisujejo kot odrsko stvaritev, v kateri osem izvajalcev in soavtorjev koncepta navduši s suvereno in natančno govorico svojih teles. Predstavo sta žiranta opisala kot razgibano, izzivalno in kot celoto fascinantno predstavo.
Mentorsko nagrado so podelili Ani Kržišnik, mentorici Male gledališke šole Gimnazije Idrija za uprizoritev po delu Eugena Ionesca Plešasta pevka. "Ob obvladani igri, ki ne skriva neubranljivega igralskega ludizma, je v uprizoritev spretno vkomponiran tudi lokalni dialekt in nekaj močnih režijskih poudarkov," je zapisano v obrazložitvi.
Podelili so še dve enakovredni nagradi, ki sta ju prejeli Gledališka šola Prve gimnazije Maribor za uprizoritev Razmerja po Beckettu (nastala je po motivih enodejank, mentorica pa je bila Aleksandra Blagojević) in Gimnazija Poljane za uprizoritev Evripidove Medeje pod mentorstvom Nataše Homar.
Najboljše plesne stvaritve
Plesne in koreografske presežke plesne umetnosti sta v okviru festivala Transgeneracije ocenjevali Barbra Drnač in Daliborka Podboj. Najboljša plesna miniatura je avtorski soloples Klare Drnovšek Solina Na svetu kako?, nad katerim je bedela mentorica Kim Kern Glasbene šole Trbovlje. Najboljša plesalka je Staša Tušar, ki jo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana usmerja koreografinja in mentorica Tanja Pavlič. Kot najboljša mladostna plesna kompozicija je prepričala samostojna koreografija plesalk Plesnega foruma Celje z naslovom Big Furry Head, v kateri so zaplesale Ana Cvelfar, Lia Hofman, Eva Plevnik, Ina Trefalt, Kaja Vajdetič in Pia Žižek. Najboljši improvizator je dijak umetniške gimnazije na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana (SVŠGL) Žigan Krajnčan, najboljša koreografija pa je desetminutni samostojni segment zaključne produkcije umetniške gimnazije SVŠGL-ja Nevidno telo 1H.
Najboljša predstava je gledališko-plesna prireditev s pridihom muzikala Gimnazije Bežigrad z naslovom Gospodarja časa. Predstava je nastala po konceptu dijakov ter v režiji in scenariju njihove maturantke Ane Lorger, tudi po njeni videoprojekciji, ki sta jo zasnovala z Žigo Predinom. Tudi scenografija in kostumografija sta delo dijakov, kjer se v ospredje postavlja maturantka Mia Paller. V lastnih koreografijah pa so sošolce urili Klara Lainšček, Špela Režek, Vid Vodnik, Zala Metlika in Domen Rozman. Za mentorstvo je nagrajena plesalka, koreografinja in pedagoginja Vita Osojnik smer sodobni ples na umetniški gimnaziji na SVŠGL-ju.
Obetavni likovniki so ...
Na področju likovne umetnosti so najbolj prepričali dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana. Maruša Rožič, Patrik Uršič, Alja Matjašič, Jan Jerlah, Mateja Domič, Damira Omerčevič, Špela Lazar, Rebeka Gnezda, Ajda Berzin, Eva Saje, Zala Petrca in Matic Herceg so ustvarjali pod mentorstvom Mihe Kolenca.
Z iste šole prihaja tudi nagrajenec Simon Pelko pod mentorstvom Špele Udovič. Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani so nagrado prinesli Kaja Klančar, Grega Bodlaj, Luka Peterka, Jakob Tomšič, Nika Pavič in Matic Veber pod mentorstvom Aleksandra Brezlana.
Z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so prepričali Mateja Žibrat, Minka Tivadar in Melanie Horvat pod mentorstvom Tatjane Trajbarič Lopret. Gimnazija Jurija Vege Idrija je priznanje prejela za ustvarjanje Nine Justin in Mirjam Šivec, ki ju je usmerjala Irma Gnezda. Nagrajena je bila tudi Saša Škulj s srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani pod mentorstvom Sonje Lebedinec.