"Prizor, ki sem ga videl, ni mogel biti izvirni mozaik iz 2. stoletja n. š.," je izjavil žvižgač, ki je vse skupaj spravil v medije "Posamezni delci manjkajo, drugi pa so bili vstavljeni narobe, kar uniči harmonijo celote." Foto: Hurriyet Daily News
Turško ministrstvo za kulturo je sestavilo posebno komisijo, ki bo zdaj preučila nastali položaj. Foto: Hurriyet Daily News
Še najbolj "zabaven" del zgodbe o Kristusovi freski v Borji je bilo dejstvo, da je gospe restavracijo uspelo dokončati, ne da bi kdor koli opazil, kaj počne; na sled so ji prišli šele, ko so potomci umetnika prispevali denar za obnovo freske in v cerkev poslali strokovnjaka, da bi ocenil, kako se lotiti popravila. Foto: EPA

Turške oblasti že preiskujejo trditve lokalnih obrtnikov iz province Hatay na jugu države; opozorila sta namreč na trenutno obupno stanje vsaj desetih antičnih mozaikov v tamkajšnjem arheološkem muzeju, povzema spletna stran Hurriyet Daily News.

Eden izmed njiju, Mehmet Daşkapan, je za lokalni časopis spregovoril že februarja, a se je vest na nacionalno raven (in posledično v tujino) prebila šele ta teden. "Dragocene umetnine iz rimskih časov so uničene," je za časopis Antakya Gazetesi razložil Daşkapan. "Zdaj so le še karikature svoje nekdanje podobe. Tiste, ki so v še posebej slabem stanju, so izgubile vso svojo originalnost in vrednost."

Med poškovanimi deli je tudi nekaj precej znanih, denimo prizor žrtvovanja Izaka ter Narcisov mozaik.

Tako slabo, da mora biti šala. Ali pač ne?
"Prej" in "potem" fotografije, s katerimi je Daşkapan podkrepil svoje trditve, so precej zgovorne: zdi se, da so restavratorji na nekaterih mestih originalne kamenčke zamenjali s takimi drugačne barve in oblike, kar je korenito spremenilo obrazne poteze upodobljenih likov. Najprej so številni uporabniki hiteli zatrjevat, da so slike popravkov "očitno" fotošopirane, a je vrag odnesel šalo, ko so lokalne oblasti čisto zares za javnost zaprle tisti del muzeja, v katerem so shranjeni mozaiki.

Preventivno (čeprav je za preventivo že malce pozno) je ministrstvo za kulturo suspendiralo vsa restavratorska dela v muzeju, sicer pa posebej za ta primer sestavljena komisija končne ocene še ni podala.

Še decembra je sicer muzej slavnostno odprl ogromno novo krilo, v katerega trenutno še prenašajo artefakte. Ko bo seliev končana, naj bi bilo kar pet tisoč kvadratnih metrov namenjenih antičnim mozaikom.

Se še spomnite "opičjega Jezusa"?
Seveda se bo ob vsem skupaj marsikdo spomnil na španski incident iz leta 2012, ko je neka sicer dobronamerna upokojenka v vasici Borja fresko Kristusa s krono samoiniciativno "restavrirala" tako dolgo, da je bil Kristus na koncu bolj kot človeku podoben opičnjaku. (Ironično pa je, da je vaška cerkvica, za katero ni prej slišal nihče, po aferi "opičjega Jezusa" postala turistična atrakcija.)

Tudi Turki so vse skupaj vzeli z veliko mero humorja. "Mogoče pa ga je restavrator samo hotel narediti podobnejšega predsedniku vlade Erdoganu," je tvitnil znan turški karikaturst in prilepil sliko, ki jo vidite na vrhu te novice.