Turška policija je najdeno sliko predstavila na tiskovni konferenci. Foto: AP
Turška policija je najdeno sliko predstavila na tiskovni konferenci. Foto: AP

Tarča tajne operacije so bili domnevni tatovi in preprodajalci umetnosti, ki so skušali prodati platno Ženska, ki si ureja lase, ukradeno zasebnemu zbiratelju v New Yorku.

Prodali bi jo pod ceno
Pripadniki policije so s preprodajalci v stopili v stik kot potencialni kupci; tajni sestanki so bili v petičnem hotelu in pozneje tudi na zasebni jahti, je razkrilo poročilo. Osumljenci so za sliko sprva zahtevali osem milijonov dolarjev, a so po barantanju ceno spustili še za milijon. (Primerljive Picassove slike na dražbi sicer dosegajo okrog 30 milijonov dolarjev.)

Za sklepni sestanek so bili dogovorjeni v neki kavarni, kjer je policija nato izvedla prijem in aretacijo dveh posameznikov, še poroča agencija Anatolija.

Dolgolasa Picassova portretiranka je Dora Maar, umetnikova ljubica in dolgoletna muza; na platnu iz leta 1940 jo je upodobil v groteskni maniri, z vdrtim prsnim košem, napihnjenim trebuhom in ogromnimi nogami. Sliko so v proučevanje izročili carigrajski univerzi.

"Kar sami se dogovorita"
Zgodovina med drugim priča tudi o tem, da je bil veliki španski umetnik tudi velik ljubitelj žensk. Ker je bila ljubosumna na Pablovo novo ljubico, je slikarjeva dolgoletna partnerica Marie-Thérèse Walter Dori Maar sledila do njegovega ateljeja, kjer je pozirala kot ženska v solzah za takrat nastajajočo Guernico. Ko sta ženski zahtevali, naj se Picasso odloči med njima, je odvrnil, da preprosto ne more izbrati, katero ima raje, in da naj težavo razrešita sami. Ženski sta se dejansko stepli, in Picasso se je tega pozneje spominjal kot enega "najbolj izbranih trenutkov v svojem življenju".