Festival bo večinoma potekal v MSUM-u in pred njim. Foto: BoBo
Festival bo večinoma potekal v MSUM-u in pred njim. Foto: BoBo
Sedmi trienale slovenske sodobne umetnosti

Trienale nosi naslov Prožnost, zasnovala pa ga je kustosinja Nataša Petrešin-Bachelez. U3 bo do konca septembra potekal večinoma v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova ter na ploščadi pred muzejem.

Nataša Petrešin-Bachelez, ki sicer živi in ustvarja v Parizu, je za trienale izbrala dela umetnikov mlajše in srednje generacije, ki ustvarjajo na področjih vizualne, performativne in diskurzivne umetnosti. Konceptualno izhodišče je zaznamovano z aktualnimi razmerami v Sloveniji, recesijo in protesti kot odzivom angažirane civilne družbe.

Izhodišče pojem "flexicurity"
Tema trienala Prožnost izvira iz termina "flexicurity" - varna prožnost, ki nadgrajuje pojem "sustainability" - trajnost. Kot je pojasnila kustosinja, prožnosti ne razume v okvirih trga delovne sile, ki si želi čim večje fleksibilnosti, pač pa kot fizikalno zmožnost, "da se reči vedno na koncu povrnejo v svoje prvotno stanje". Obenem termin sporoča tudi, da ni vnaprej zagotovljene varnosti.

U3 ne bo ponudil le razstav, ampak tudi druge umetniške dogodke in javne debate v organizaciji številnih organizacij in umetniških združenj.

Trienale bo uvedel performans Zofa
Trienale bo v četrtek po nagovoru ministra za kulturo Uroša Grilca uvedel performans Leje Jurišić in Teje Reba z naslovom Zofa. Sledila bo slovesnost na muzejski ploščadi ob odkritju spomenika, posvečenega Nikoli Tesli. Mark Požlep in Jaša bosta v sodelovanju s Tiborjem Hrsom Pandurjem in Kalujem ter drugimi gosti pripravila dogodek, naslovljen Gods Came for Dinner Last Night. Otvoritveni večer bo v Projektni sobi SCCA sklenila razstava del članov in sodelavcev društva OFFTIR, naslovljena Liminale.

Sedmi trienale slovenske sodobne umetnosti