Benoîte Groult (1920-2016) Foto: EPA
Benoîte Groult (1920-2016) Foto: EPA
Salt on Our Skin
Leta 1992 je Andrew Birkin po njenem romanu Les vaisseaux du cœur posnel film Salt on Our Skin, v katerem sta protagonista upodobila Greta Scacchi in Vincent D'Onofrio. Foto: IMDb

V prvoosebnem romanu, ki je izšel leta 1988, ko je bilo Groultovi že 68 let, sledimo strastnim srečanjem med pariško intelektualko in škotskim ribičem, ki se raztezajo čez nekajdesetletno obdobje. Po knjigi je bil šest let pozneje Andrew Birkin posnel film Salt on Our Skin, v katerem sta glavni osebi upodobila Greta Scacchi in Vincent D'Onofrio.

"Kompulzivna potreba po življenju"
V enem od intervjujev je Groultova nekoč dejala, da se ni nikoli zaobljubila monogamiji. Bila je štirikrat poročena in rodila je tri hčere. Kot kompulzivno potrebo po življenju je nekoč svojo filozofijo poimenovala rojena Parižanka, ki je tudi na zrela leta vedno spregovorila brez dlake na jeziku. Še posebej, ko je šlo za svoboščine žensk.

Študij literarnih ved je končala leta 1953 in nato nekaj časa delala kot televizijska novinarka. Preden je objavila svoje prvo lastno delo v letu 1972, je z mlajšo sestro Floro napisala tri knjige. Vendar na splošno ni spadala med zelo produktivne avtorje, saj se je v svoji okoli 50 let trajajoči karieri kot avtorica ali soavtorica podpisala pod približno 20 knjig. V svojih romanih pa se je večinoma posvečala temam, kot so feminizem, diskriminacija žensk in mizoginija.

Zaradi radovednosti množic do knjižne uspešnice
Do objave romana Sol na najini koži je bila pravzaprav zunaj francoskih meja neznana. Ljudje želijo vedeti, "kako biti 50 let srečno poročen in ob tem imeti razmerje, ne da bi ogrozili odnos," je pojasnjevala uspeh svojega romana, ki se je po svetu prodal v več kot treh milijonih izdaj in bil ponekod po več mesecev na vrhu lestvic najbolje prodajanih knjig.

Osupla nad lastnim pogumom
V svoji avtobiografiji Mon évasion (slov. Moja osvoboditev) je leta 2009 pisala tudi o osuplosti nad lastnim pogumom, da kot prvoosebna pripovedovalka razodene svoje ljubezensko razmerje pred vsem svetom. V avtobiografiji razkrije tudi, da je škotski ribič iz romana v resničnem življenju bil v letu 2004 umrli Kurt Heilbronn. Šlo je za ameriškega pilota, s katerim sta se spoznala leta 1945 po osvoboditvi Francije, njuno razmerje pa je trajala več kot pol stoletja, kljub njenim več možem in hčeram.

Že njen prvi, leta 1972 objavljeni roman La del des choses se osredotoča na odnos med moškim in žensko. Vendar je - kot je še zapisala v svoji avtobiografiji - šele Sol na najini koži pomenil njeno "uro osvoboditve".

Groultova, ki izhaja iz pariških višjih slojev, je do konca ostala zvesta svojemu boju. "S staranjem ženske izginejo. Na ulici jih nihče več ne pogleda," je dejala leta 2012 v intervjuju za francosko žensko revijo Elle. "Še zmeraj se oziram za moškimi," pa je izjavila še pred nekaj leti.

Benoite Groult je umrla v ponedeljek v Hyèresu v Franciji v starosti 96 let.